A la recerca de terres rares: Extractivisme verd a Madagascar

Bloc4BCN Carrer de la Constitució 19, Bloc 4, Barcelona, Barcelona, Spain

El cas de Madagascar exemplifica l'impacte de la recerca de terres rares i l'extractivisme verd en els països del Sud Global, rics en recursos i ara espoliats en pro del capitalisme "net" de les energies renovables. A mesura que la crisi climàtica s'accelera, la transició verda s'ha convertit en una espècie d'eslògan. Al mateix temps, la polarització està augmentant juntament amb l'avanç del capitalisme digital, i la securització torna a estar a l'ordre del dia de les potències mundials. En aquest context, i en un món amb recursos finits, el control de les matèries primeres és clau. Les terres rares són un grup d'elements crítics però poc coneguts. Actualment, la major part de l'extracció té lloc a la Xina, però Europa i Estats Units estan buscant nous dipòsits. Madagascar ha esdevingut un dels territoris d'interès. Quines són les conseqüències d'obrir noves mines al país? I quins interessos s'hi amaguen al darrere? Aquestes són algunes de les preguntes que volem respondre amb l'informe "Neocolonialisme en nom de la transició verda: les terres rares a Madagascar", fruit del treball de camp l'estiu del 2024 que van dur a terme Clàudia Custodio i Marta Pérez, investigadores i comunicadores de l'ODG. El dimecres 26 de febrer, en el Bloc4BCN, presentem la publicació i també estrenem un curt documental, coproduït amb Bruna SCCL, que recull entrevistes a les comunitats visitades durant el treball de camp. Cal que feu inscripció prèvia.

Mobile Social Congress | Mineria, electrònica i desigualtat: històries d’impacte global

CCCB Carrer Montalegre 5, Barcelona, Barcelona, Spain

En la desena edició del Mobile Social Congress, la nostra companya Clàudia Custodio participarà en la taula rodona "Mineria, electrònica i desigualtat: històries d'impacte global" el dimecres 5 de març. El Mobile Social Congress arriba a la 10a edició amb la proposta d’abordar des d’una mirada crítica diverses qüestions d’actualitat amb relació a la comercialització de noves tecnologies, com la intel·ligència artificial (IA), i les dinàmiques i pràctiques empresarials del sector electrònic i de les big tech. En aquesta edició, s'abordarà l’extractivisme de recursos, les barreres al sindicalisme i les implicacions dels productes tecnològics en conflictes globals com elia genocidi a Gaza. Quins col·lectius en pateixen els costos ambientals i socials? Quines lògiques de poder hi ha darrere de les tecnologies digitals? Un any més, s’ha fet coincidir amb el Mobile World Congress amb l’objectiu de generar un espai alternatiu, accessible i gratuït, per denunciar les injustícies d’un model de producció i consum global basats en l’extractivisme i l’externalització dels impactes socials i ambientals al Sud Global i col·lectius vulnerables. El Mobile Social Congress promou una reflexió crítica sobre l’impacte que té la producció i comercialització global de tecnologies digitals i la IA en les persones i el planeta. És un espai obert a la ciutadania que s’organitza com a resposta al Mobile World Congress. La Clàudia Custodio, investigadora de l'ODG especialitzada en justícia climàtica, participarà en la taula rodona "Mineria, electrònica i desigualtat: històries d'impacte global". Explicarà els resultats del treball de camp sobre la mineria de terres rares a Madagascar. Serà el dimecres 5 de març, a les 18.30 h. Guardeu-vos la data i feu la inscripció prèvia.

Pòdcast en directe | La Crida – Diàlegs pel planeta: La ciutat ecofeminista

Casal de Barri Torre La Sagrera Carrer de Berenguer de Palou 64-66, Barcelona, Barcelona, Spain

El pròxim dimarts 11 de març, la nostra companya Blanca Bayas participarà en un pòdcast en directe de La Crida, en el cicle Diàlegs pel planeta. Amb Roser Casanovas, del Col·lectiu Punt 6, conversaran sobre la ciutat ecofeminista. Què és l'ecofeminisme? I l'urbanisme feminista? Com seria el disseny d'una ciutat seguint les popostes ecofeministes? Què canviaria en els nostres barris? La sessió és oberta al públic. Més informació a santandreuambiental@bcn.cat.  

Debats ODG

Oficina ODG c/ Junta de Comerç 20. Pral, Barcelona, Espanya

Propaganda digital i el negoci de l'odi: un recorregut per la relació entre l'extrema dreta i el poder corporatiu. De la mà de Proyecto UNA, col·lectiu d'escriptura que investiga els nous reaccionaris, la creació de comunitats digitals i la nostra relació amb la tecnologia.    

Propostes des del Decreixement Ecofeminista davant un món en crisi

Xerrada al voltant dels llibres “Desaccelerar per a recuperar la vida” i “Economías feministas. Arraigo, vínculo, subversión”. De 10 h a 12 h, hora Argentina; de 14 h a 16 h, hora Barcelona. Esdeveniment presencial a Buenos Aires UNSAM (Edificio Volta, Piso 6, Aulas 608) i també en línia. Presenta: Laura Masson (Directora de la MEF-EIDAES|UNSAM) Exposen: Amaia Pérez Orozco (eix de precarietat i economia feminista de Madrid) Júlia Martí Comas (Observatori del Deute en la Globalització, Barcelona) Flora Partenio (CESDi-EIDAES | UNSAM / DAWN) Blanca Bayas (Observatori del Deute en la Globalització, Barcelona) Rafaela Pimentel (eix de precarietat i economia feminista de Madrid) Fernanda Moscoso (eix de precarietat i economia feminista de Madrid) Eleonor Faur (EIDAES| UNSAM) Més informació: mef@unsam.edu.ar  

I Trobada Economia Feminista d’Abya Yala (març 2025)

Escuela Interdisciplinaria de Altos Estudios Sociales de la Universidad Nacional de San Martín Av. 25 de Mayo 1169, Buenos Aires, San Martín, Argentina

La primera trobada d'Economia Feminista d'Abya Yala tindrà lloc els dies 26, 27 i 28 de març a Buenos Aires, l'Argentina. La temàtica general de la Trobada girarà entorn de la consigna “Des de les Economies Feministes, polititzem el malestar”. La Trobada se celebrarà a l'escola d'interdisciplinària d'Alts Estudis Socials de la Universidad de Sant Martin (Buenos Aires). Des de l'ODG participem i hem coorganitzat algunes activitats. La Trobada serà un espai de diàlegs des de la perspectiva de les Economies Feministes, utilitzant l'elaboració conceptual i les diverses experiències construïdes per les companyes al costat de les seves comunitats en el territori; buscant construir un debat fructífer amb altres disciplines i experiències organitzatives germanes, ens proposem reflexionar i dissenyar estratègies de lluita entorn de sis grans temes: La potència transformadora de les cures Sistema financer, deutes i diners Contra la ultradreta: interpretar i afrontar el seu avançament Processos socials crítics per a construir una resistència comú Temps i pors del sistema com a control cultural, social i polític Expressions artístiques-culturals des de l'Economia Feminista Tota la informació logística, disponible en el web de la Trobada.

Mirades i anàlisi de les economies feministes d’Abya Yala a l’esfera digital – Trobada digital global

Trobada en línia global, en ocasió de la celebració del I Encuentro de Economía Feminista de Abya Ayala. 11:30-13:30 h (Hora Buenos Aires) | 15:30-17:30 h (Hora Barcelona) Traducció simultània a l'anglès, sessió a través de Zoom. Coorganització: EIDAES de la Universidad Nacional de San Martín, Dimm@ns (Barcelona), la xarxa COST Action PWILL y DAWN Feministas del Sur, en col·laboració amb el grup de Futuros Feminismos del Centro de Internet y Sociedad de la Universidad de Harvard, i la col·laboració de l'ODG.

Veus de l’aigua #2 – Per què cal una gestió pública de l’aigua?

Arriba al segona sessió de les conferències de la Cimera Social de l'Aigua. Serà el dimarts 22 d’abril a les 18 h, en línia. És el resultat de la feina d'un grup de treball que es va crear a la darrera Cimera Social de l’Aigua, celebrada al Prat de Llobregat. Té l'objectiu de generar un espai comú de reflexió i formació per aprofundir en els reptes ambientals i socials relacionats amb la gestió de l’aigua a Catalunya. Aquesta segona sessió abordarà la necessitat de tornar a fer pública la gestió de l'aigua a casa nostra. Comptarem amb: Lluís Basteiro (coordinador de l’AMAP)  Maria Indurain (gerent d’Aigües del Prat) Victòria Martí (tresorera i cap de servei de Llavaneres) Moderat per Txell Rigol, periodista de la Directa Cal fer la inscripció prèvia i se us farà arribar l'enllaç de la sessió.  

Revoltes de la terra, primera germinació

Mont-Roig del Camp Mont-roig del Camp, Tarragona, Spain

En plena onada del dubte i la incertesa, arriba la primera germinació de Revoltes de la Terra. Trencar el ritme incessant, el frenesí del Sistema i passar a l'acció. Us convoquem a una acampada que vol anar més enllà, que vol ser l'inici, la presa de terra, el punt de partida des d'on prendre part del futur que volem, on canviar com entenem el món, on fer-nos dignes del present que ens ha tocat viure. Un dia que durarà anys. Confrontem les estructures del desastre, diem "No a la LOTTE". En resposta a aquest Sistema que ens nega la vida present i futura, ja no podem més. Habitem Mont-roig del Camp, una zona alliberada temporalment i espaialment. Fem un crit al món per posar nom i cos a la necessitat silenciada, al vincle descuidat i posar el focus en el present a viure, el futur a construir. Esmolem les nostres pràctiques i idees de lluita, transformem la realitat generant un espai de convivència, lluita i amor. La terra es revolta, llaurem el futur. Més informació en el perfil d'Instagram de Revoltes de la Terra.