Jornades de Compra Pública Responsable “La urgència d’una mirada global amb justícia social als processos de transició ecològica”

En un context en què s’estan evidenciant els canvis dràstics que està patint el planeta a causa de l'emergència climàtica i els seus impactes sobre els territoris d’arreu del món, des de les institucions supranacionals i locals, fins a les organitzacions de base de tot el món, es considera fonamental enfrontar la descarbonificació de les economies. En aquesta 6a edició de les jornades, organitzada pel Grup de Compra Pública Socialment Responsable de Catalunya (GCPSR), es presentaran les oportunitats normatives actuals que poden servir per garantir el compliment dels drets humans i del medi ambient en les cadenes de valor. També es farà una crida a les administracions públiques i a la ciutadania sobre la importància que té posar la mirada, des de la coherència de polítiques, als processos de transició ecològica que s'estan proposant des del nord global. La nostra companya Nicola Scherer participarà de la taula inaugural amb la ponència Finançament de la transició “verda” i digital de la UE. Tota la informació aquí.

#DebatsODG Connexió COP28

Oficina ODG c/ Junta de Comerç 20. Pral, Barcelona, Espanya

Seguim amb els espais de debat presencials de l'ODG! SESSIÓ 3 | CONNEXIÓ COP28 Analitzem les propostes, temes calents i falses solucions de la cimera del clima des de Dubai. En directe, des de Dubai, Clàudia Custodio i Bruna Cañada, investigadores de l'ODG Sobre el bescanvi de deute per clima, amb Iolanda Fresnillo, investigadora sobre deute al European Network on Debt and Development Coincidint amb el dia del finançament climàtic de la conferència pel clima COP28 ens connectarem en directe amb la Clàudia Custodio i Bruna Cañada a Dubai. Ens explicaran quins són els temes calents d’aquesta COP28, la situació del país, per què les finances importen i quines falses solucions podem detectar. La Iolanda Fresnillo entrarà en profunditat en una d’aquestes falses solucions, els debt swaps (bescanvi de deute per acció climàtica) que des dels centres de poder internacional s’estan proposant com una solució a països altament endeutats i afectats per la emergència climàtica que es troben majoritàriament al Sud Global. 📆 Dilluns 4 de desembre a les 18h 📍 A Junta de Comerç 20. Pral. BCN 📝Inscripcions a formacio@odg.cat

Diàlegs entre la mina i la fàbrica | Alternatives al model extractiu

La Fede c/ Tàpies 1-3, Barcelona

En el “diàleg entre la mina i la fàbrica” us proposem un espai de conversa entre una activista que habita les zones d’extracció de liti i un treballador d’un projecte de reconversió verda d’una fàbrica italiana sota control obrer. Un diàleg al que també us volem convidar. Diàlegs entre la Mina i la Fàbrica Alternatives al model extractiu de la “transició verda” Un diàleg amb: Aimée Martinez, defensora del territori contra la megamineria i el poder corporatiu al Colectivo de Ecología Política del Sur Collettivo Di Fabrica, projecte de fàbrica de renovables sota control de les treballadores a Florència, Itàlia. Dimarts 12 de desembre A les 18:30h a la La Fede c. Tàpies 1-2. Barcelona Més info i inscripcions

Cinèforum | El cost amagat a Moià

Auditori Sant Josep Carrer de Sant Josep, 1, Moià

El proper dijous 14 de desembre presentem a Moià el documental El Cost Amagat Organitzem amb la Plataforma Moià pel decreixement el passi de El Cost Amagat, un documental de l’ODG produït per Quepo a l’Espai Núria Social d’Olot. Comptarem amb la participació d’Aimée Martinez, investigadora a Ecología Política del Sur i activista a les zones extractives d’Argentina i Colòmbia. El documental recull els impactes que la transició europea està tenint en països com Xile i Argentina, països exportadors de liti, coure i hidrogen verd, necessaris per a la descarbonització i sobretot per un dels elements centrals de la transició: l’electromobilitat. Coneixerem els impactes de la ma dels testimonis, d’activistes, líders comunitàries i expertes que expliquen com l’extractivisme verd està destruint els ecosistemes, les comunitats i està aprofundint en les desigualtats amb una nova forma de colonialisme. Després del documental hi haurà torn de preguntes i debat.

Cinèforum | El cost amagat a Olot

Núria Social Carrer Verge del Carme, 8, Olot

El proper dissabte 16 de desembre presentem a Olot el documental El Cost Amagat Organitzem amb Resiliance Earth el passi de El Cost Amagat, un documental de l'ODG produït per Quepo a l'Espai Núria Social d'Olot. Comptarem amb la participació d'Aimée Martinez, investigadora a Ecología Política del Sur i activista a les zones extractives d'Argentina i Colòmbia, i dues companyes de l'Observatori del Deute en la Globalització, la Bruna Cañada i la Marta Pérez. El documental recull els impactes que la transició europea està tenint en països com Xile i Argentina, països exportadors de liti, coure i hidrogen verd, necessaris per a la descarbonització i sobretot per un dels elements centrals de la transició: l’electromobilitat. Coneixerem els impactes de la ma dels testimonis, d’activistes, líders comunitàries i expertes que expliquen com l’extractivisme verd està destruint els ecosistemes, les comunitats i està aprofundint en les desigualtats amb una nova forma de colonialisme. Després del documental hi haurà torn de preguntes i debat. PLEASE NOTE: This event is part of the project Citizens’ Observatory for Green Deal Financing, funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the authors only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Education and Culture Executive Agency (EACEA). Neither the European Union nor EACEA can be held responsible for them.

Taula rodona | COP28: Esperança o Decepció?

Online

El Col·legi d'economistes de Catalunya organitza una taula rodona per avaluar els resultats de la COP28, on hi participa el nostre company Alfons Pérez De la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic de 2023 (COP28) s'esperava augmentar la coalició de països i accelerar l'abandonament dels combustibles fòssils, impulsar la reforma del sistema global de finançament per fer possible la transició ecològica arreu i activar transformacions sistèmiques necessàries per a reduir dràsticament les emissions enfront de l'escalfament global accelerat, entre altres acords. Analitzarem el resultat final d'aquesta COP28 a través d'un col·loqui amb ponents amb diferents visions i experts en la lluita contra el canvi climàtic. Cal inscripció aquí. PROGRAMA 12.00h | Benvinguda i Context de la COP28 Sra. Ana García Molina Presidenta de la Comissió d'Economia i Sostenibilitat i membre de la Junta de Govern del Col·legi d'Economistes de Catalunya 12.15h | Resultats i Perspectives després de la COP28 Sr. Jordi Vilardell Gómez Periodista especialitzat en crisi climàtica i de biodiversitat, als Serveis Informatius de TV3 Sr. Leonardo Bejarano Manjón Cap de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic. Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya Sra. Marta Torres Gunfaus Investigadora sènior d'IDDRI (Institut de Développement Durable et des Relations Internationales) Sr. Alfons Pérez López Investigador en Energia i Clima de l'Observatori del Deute en la Globalització 13.00h | Col·loqui amb els ponents i preguntes dels assistents 13.15h | Cloenda Ana Garcia Molina | Presidenta de la Comissió d'Economia i Sostenibilitat i membre de la Junta de Govern del Col·legi d'Economistes de Catalunya

Xerrada |  Emergència climàtica i extractivisme des de l’ecofeminisme

Casa de a Vila Carrer Major 32, Montcada i Reixac

La conferència Emergència climàtica i extractivisme des de l'ecofeminisme, a càrrec de Blanca Bayas Fernández, aborda una de les qüestions claus per la vigència dels drets humans en l'actualitat: les relacions entre extractivisme, canvi climàtic i patriarcat des d’una mirada decolonial. Aquesta conferència està organitzada per l'Institut de Drets Humans de Catalunya i l'Ajuntament de Montcada i Reixac.

Presentació documental “El cost amagat”

Ateneu Cooperatiu La Base c/ Hortes 10, Barcelona

El proper dijous 1 de febrer presentem a La Base un documental que recull els impactes que la transició europea està tenint en països com Xile i Argentina, països exportadors de liti, coure i hidrogen verd, necessaris per a la descarbonització i sobretot per un dels elements centrals de la transició: l’electromobilitat. És una invitació a escoltar les veus d'aquelles que reben els impactes d'una transició pensada des dels països enriquits, però també a preguntar-nos: què pensem fer des del nord global? Per reflexionar-hi, després de la projecció farem un col·loqui amb companyes de l'ODG i d'Energetix Poble Sec. La projecció també vindrà acompanyada d'una exposició de fotos del treball de camp al territori.

Presentació del Mapa dels impactes de la Transició Verda i Digital de Barcelona

La Fede c/ Tàpies 1-3, Barcelona

El proper 2 de febrer presentem el Mapa dels impactes de la transició verda i digital de Barcelona al Sud Global, en què explicarem el procés d'el·laboració i tot el seu contingut. El mapa ha estat realitzat en col·laboració amb La Fede i evidencia els impactes de la transició verda i digital a la capital catalana. L'acte serà híbrid (presencial i virtual) i hi haurà còpies en A2 del mapa per repartir. Inscripcions Aquesta activitat s'ha dut a terme amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona.

#DebatsODG | Austeritat, defensa i extractivisme verd

La Fede c/ Tàpies 1-3, Barcelona

Espanya va tancar la presidència de la UE amb un acord del Consell de Ministres d’Economia i Finances: la reforma de les regles fiscals de la UE. Aquest acord  implicarà de nou retallades, però afavorirà inversions en transició verda i digital i en polítiques de seguretat i defensa. Aquesta és la UE que volem? Per abordar les implicacions de la reforma del marc fiscal de la UE ens trobarem a la 4ta sessió dels debats ODG amb la nostra companya Nicola Scherer i Pere Ortega (Centre Delàs). Inscripcions

Xerrada | Justícia climàtica i problemes de la transició verda

Casa de Cultura de Sant Cugat Castellví, 8, Sant Cugat

Els dies 16 i 17 de febrer tindrà lloc una nova edició del Seminari d'Hivern d'Unipau a la Casa de Cultura de Sant Cugat. La justícia climàtica serà el tema central. Explorarem els efectes del canvi climàtic en la societat i com rebem aquesta informació per part dels mitjans de comunicació. El nostre company Alfons Pérez participarà a la taula sobre "Justícia climàtica i problemes de la transició verda" el dissabte 17 a les 10h del matí. Tota la programació del seminari la podeu trobar aquí. Inscripcions

Xerrada | Decreixement ecofeminista o austeritat imposada?

Pati Llimona Carrer Regomir 3, Barcelona, Espanya

Les propostes de transició necessiten els feminismes per imaginar futurs més justos. El 20 de febrer en parlarem amb la Corinna Dengler i la Júlia Martí. Hi haurà traducció simultània en català i anglès.