Presentació
Día: Dilluns 29 juny 2015
Hora: 19h30
Lloc: Auditori del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona – CCCB (C/Montalegre, 5, Barcelona)
Sinopsi
El tomàquet és una de les hortalisses més importants en l’alimentació catalana. Es cultiva des de fa molt de temps i ha estat un protagonista de pes per a la pagesia catalana, sempre omnipresent a l’antic Mercat del Born, on es centralitzava la comercialització dels aliments de Barcelona en els anys 60. Actualment a Catalunya se segueix consumint grans quantitats de tomàquet, tal com es registra en les estadístiques de venda de Mercabarna, el successor del Mercat del Born. Però és paradoxal que només el 14 % de les hortalisses que es venen a Mercabarna siguin produïdes a la província de Barcelona. De fet, cada vegada es produeix menys tomàquet, perquè a l’estiu, quan la producció està en el seu zenit, arriben quantitats importants de tomàquet de l’exterior, a un preu amb el qual el tomàquet català no pot competir. En concret, en els últims set anys, s’ha perdut el 40 % de la producció local d’aquesta hortalissa.
En el documental La Ruta del Tomàquet, ens sorprendrà conèixer la procedència dels tomàquets que afecten a la producció catalana. Viatjarem als països d’on provenen i intentarem entendre com arriben a produir tan barat i quins problemes pot implicar per a les seves societats. També examinarem quin és el paper d’una empresa pública com Mercabarna en aquesta situació. I explorarem quins escenaris possibles existeixen.
¿Es complirà el pronòstic expressat en una entrevista de La Vanguardia, per un directiu de Mercabarna, en el sentit que en els propers anys no es produirà cap tomàquet a Catalunya? Ens convé? Què i com volem menjar? Quin tipus d’agricultura necessitem? Quin tipus de comercialització pot ser més favorable per a un escenari de sobirania alimentària? En definitiva: Quin tipus de societat volem? Calceu-vos les sabates que comença La Ruta del Tomàquet…
Realització: Jordi Oriola (TransformaFilms) i Anna Soldevila (Soona Films)
Un documental de l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG), la Revista Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas, en col·laboració amb GRAIN
Basat en l’informe La Ruta del Tomàquet. Eines de reflexió cap a una nova cultura del consum urbà
Amb el suport de: