Manual Ecofeminista contra el poder corporatiu


Descarregar arxiu   

Nova publicació de Llibres en Acció, OMAL i ODG. De la investigadora Júlia Martí amb il·lustracions de Maite Mentxaka, ara disponible online en català, castellà, anglès i euskera

Davant la inacció i la falta d’ambició dels governs en relació a la crisi climàtica, així com la creixent desigualtat i enriquiment de les grans fortunes i l’expansió d’un capitalisme verd neocolonial, necessitem propostes ecofeministes aterrades, pràctiques, que confrontin els principals responsables de la crisi ecosocial que vivim: les empreses transnacionals i tots els seus socis (o, dit altrament, el poder corporatiu). 

En aquest context, des de l’Observatori del Deute en la Globalització, Llibres en Acció i l’Observatori de Multinacionals a Amèrica Llatina (OMAL) publiquem online el Manual ecofeminista contra el poder corporatiu amb l’objectiu de reivindicar les nombroses alternatives i experiències exitoses de resistència que existeixen arreu del món.

Pensem que conèixer les múltiples rebel·lies contra les empreses transnacionals, recolzar-les i replicar-les, pot ser un primer pas per reconèixer les nostres forces i pensar altres utopies possibles. A més, la mirada ecofeminista ens permet treure a la llum aquelles dimensions normalment invisibilitzades. Per això recuperem la potència de l’expressió “territori-cos-terra” proposada pel feminisme comunitari llatinoamericà per visibilitzar que les agressions al territori sempre tenen un impacte sobre els cossos, i conjuguem aquesta idea amb la proposta de l’economia feminista sobre el “conflicte capital-vida”. 

Al Manual ecofeminista planteja cinc recorreguts en els que es teixeixen diverses propostes d’estratègia, reivindicacions i alternatives:

1. Atacar el poder econòmic, punxar les finances
2. Posar fi a la impunitat corporativa
3. Desarticular l’engranatge format per estats i corporacions.
4. Desendollar-nos de les empreses transnacionals
5. Defensar el cos-territori davant de la violència patriarcal capitalista.

Aquest Manual no pretén donar respostes ni receptes tancades, sinó oferir exemples pensats com una caixa d’eines que pugui servir per al debat i la reflexió col·lectiva. A més, totes les reflexions son fruit d’un procés col·lectiu que es va anar teixint des de diferents col·lectius i territoris (d’Amèrica Llatina i Europa) en espais de debat virtual i presencial entre les primaveres de 2021 i 2022.

Descarregar arxiu   

Contingut relacionat

External Responsibility on global biodiversity loss. The case of Catalonia.

Maadix

Minerals crítics en conflicte i alternatives per la justícia global des de la compra pública: el cas del vehicle elèctric

MartaPerez

Publicació | El rastre de l’hidrogen

MartaPerez