La influència del govern elèctric de les ciutats en la dependencia energètica


Descarregar arxiu   

Autors: Alfons Pérez i Gaia D’Elia
Disseny: Lucía Armiño

Descàrrega l’informe.

 

El present document pretén vincular les noves propostes d’empreses elèctriques municipals i la seva aportació a la transformació del model energètic.

L’estudi mostra com Catalunya és un territori altament depenent de combustiles fòssils i nuclears que s’han d’importar de diferents països subministradors amb règims autoritaris, repressors i/o cleptocràtics que s’alimenten de la venda de recursos energètics. Entre els recursos no renovables, el petroli és el més important per Catalunya.

Suposa pràcticament el 50% de l’energia primària i està vinculat al sector del transport. Malgrat això, l’informe justifica la rellevància estratègica de l’electricitat en un futur on es preveu una major electrificació, també de la mobilitat. Aquí és on entren les propostes llançades des de les ciutats per recuperar el control de l’energia creant empreses municipals que puguin oferir el servei a la ciutadania.

En el document, s’exploren breument les experiències històriques de Catalunya, i els casos de ciutats com Hamburg, Berlín i la mateixa Barcelona. També es destada que a l’Estat espanyol, tant el marc jurídic de l’Estat, com la presència i control del sector per part de l’Oligopoli elèctric, són dos obstacles majúsculs. En aquest sentit i per sumar massa crítica i consciència ciutadana, s’exploren diferents formes de govern público-ciutadà perquè les propostes tinguin una major profunditat i superin els mandat i cicles polítics.

 

 

 

 

Amb el suport de:

Descarregar arxiu   

Contingut relacionat

Llibre | Béns Comuns i necessitats col·lectives

MartaPerez

Crisi energètica a Europa, què podem esperar?

MartaPerez

Mapa | El Parany Global del Gas: un pont al desastre

MartaPerez