castor

#NoPagoCastor


Després dels terratrèmols ocasionats el 2013, el projecte d’emmagatzematge geològic de gas Castor va començar a ser conegut per l’opinió pública. Després d’un any d’incertesa per a la població local, la promotora ACS va renunciar a l’estiu de 2014 a la seva concessió d’explotació, i el govern va aprovar seguidament un RDL que assegurava una indemnització milionària, malgrat la possibilitat que hi hagués hagut negligència.

A punt d’iniciar-se els cobraments del deute generat per la indemnització, llancem la campanya #NoPagoCastor amb un VIDEO VIRAL a les xarxes socials i un comunicat conjunt amb més de 20 organizacions, per a denunciar el pagament del Castor a les nostres factures de gas a partir de gener de 2016.

L’ODG ha estudiat el Projecte Castor com a un clar cas de generació de deute il·legítim a través d’una infraestructura imposada i inútil, així com també la implicació del Banc Europeu d’Inversions, banc públic europeu, en el finançament d’aquest projecte. La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, col·lectiu local que porta alertant del projecte des de 2007, ha denunciat des de l’inici els impactes socio-ambientals del projecte, així com les irregularitats administratives associades a tot el procés, i l’absoluta opacitat i manca d’informació davant la ciudadania.

Els perills associats al projecte continuen avui dia vigents. Tant el desmantellament de la planta, com el fet d’aturar el pagament de la indemnització a través de les factures del gas, són demandes urgents que diverses organitzacions d’àmbit estatal i europeu reclamen per a posar fi a aquest despropòsit, i per a que es depurin finalment totes les responsabilitats.

El deute del Castor

Com es va gestar el deute associat al projecte Castor? què hi ha darrere els més de 4.700 milions d’euros? quins són els actors clau que van fer possibles els diferents refinançaments? qui se’n beneficia? perquè podria ésser considerat com a un deute il·legítim.

En aquest apartat pretenem aclarir quin és el deute del projecte Castor, com es va finançar, refinançar, i quins escenaris no es van explorar abans d’aprovar la indemnització que ens el volen fer pagar a través de les factures del gas.

Articles i contingut multimèdia

Aquí podràs trobar articles escrits a diversos mitjans així com recursos multimèdia. Especialment per a aquesta campanya, et recomanem l’article publicat a CatalunyaPlural: “Projecte Castor: La hipoteca del gas que la població mai va demanar”

T’animem també a consultar el Mapa dels projectes controvertits finançats pel Banc Europeu d’Inversions i el Banc Europeu de Reconstrucció i Desenvolupament. El projecte Castor no és un cas aïllat.

Els gasos de la casta

Plouen aquests dies manifestacions del concepte "vergonya" que la crisi ens ha destapat: la casta i el deute-estafa. Aquest cop…

"Castor, un negoci rodó?"

En el següent enllaç podreu visualitzar el programa sencer en el que també es va entrevistar l'ODG en referència al…

Publicacions

Premsa

Contingut relacionat

At the Syrian border

Maadix

Next Generation EU: uns fons bilionaris històrics amb llums i ombres

emma

Judici Popular al projecte Castor

emma