Projecte Castor, la ciutadania paga de nou?


25 de juny de 2014

El grup empresarial ACS dóna passos per renunciar al projecte Castor, tal com s’ha donat a conèixer avui. Tot sembla indicar que, una vegada més, seran els contribuents els qui sufraguin la cara aposta per les energies brutes i els projectes temeraris. Ecologistes en Acció adverteix que les empreses responsables no tindran cap pèrdua econòmica.

Castor no és un cas aïllat, es tracta d’un projecte més d’endeudament il·legítim en benefici de les elits empresarials i financeres, denuncia l’Observatori del Deute en la Globalització, i recorda que cal avançar en la no repetició de casos de finançament irresponsable com aquest, en els que es perpetua un model energètic fossil que extreu recursos de tercers països mentre hi genera greus impactes socio-ambientals.

L’empresa Escal UGS, participada per ACS, ha anunciat la seva decisió de renunciar a la concessió d’explotació de l’emmagatzematge subterrani de gas natural en el Mediterrani. Necessita l’autorització del Banc Europeu d’Inversions (BEI) i dels titulars dels 1.400 milions d’euros en bons emesos al juliol de l’any passat.

Poc després d’aquesta emissió va començar la cadena de moviments sísmics a la costa llevantina que es va relacionar directament a la injecció de gas sota la plataforma Castor. Els estudis corroboren aquest vincle així com el fet que no es van fer els estudis previs necessaris a la instal·lació de la plataforma, tal com Ecologistes en Acció va advertir en els primers passos del projecte. El cost de la infraestructura, la reobertura de la qual sembla molt improbable, recaurà previsiblement sobre les arques públiques, com ja s’havia denunciat.

El passat mes d’octubre, diverses organitzacions de la societat civil, com a Ecologistes en Acció, l’Observatori del Deute en la Globalització i la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, van enviar una carta oberta  al BEI i a la Comissió Europea.

Una segona carta, aquesta vegada recolzada també per organitzacions europees, denunciava el mecanisme financer dels Project Bonds amb el qual es va fer possible el refinançament del projecte Castor, sense riscos per a les empreses. La clàusula 14 de la concessió del projecte obliga a la retribució, per part de l’Estat, sobre el valor de les instal·lacions si la plataforma no es torna a obrir.

Es veia venir l’anunci de renúncia. Diferents agencies de qualificació havien rebaixat fa pocs dies el valor dels bons de Escal UGS al nivell de ¨bons escombraries¨ (BB+) pels dubtes que es pogués fer front al pagament pendent als seus creditors dels interessos generats per l’emissió de bons. Per això han iniciat els primers passos per no fer front a aquest deute. Altres correran previsiblement amb les despeses gràcies a les abusives condicions que un mecanisme com els Projetct Bonds requereix per a fer rentables els projectes que finança.


Més informació:

Eloi Nolla 663.855.878
Mònica Guiteras 646.415.272

Contingut relacionat

Els nostres boscos, transició verda a Europa i Bla-bla-bla | Ràdio 4

MartaPerez

Crític | Els països del Sud global, els grans oblidats de la justícia climàtica

MartaPerez

La Directa | L’oligopoli elèctric, un entramat de fons d’inversió i portes giratòries

MartaPerez