Es reuneixen organitzacions europees i del Nord d’Àfrica per analitzar la “Unió Energètica Europea” i la seva implicació geopolítica, financera i social.


 

Nota de premsa, 29/1/2015.

La política energètica de la Unió Europea té una alta rellevància donada la doble dependència de la UE dels combustibles no renovables que a més, provenen en la seva gran majoria de fora de les seves fronteres. Aquesta política desplegada en la seva component interior (dins la UE) i l’exterior (fora de la UE) té com a resultat la promoció de megainfraestructures energètiques, les relacions amb països amb règims autoritaris i la mobilització de grans quantitats de diner públic. El rellançament de la política energètica a través del concepte de “Unió Energètica” accentua les mateixes dinàmiques sumant-li un afany recentralitzador en les decisions sobre els models energètics dels països de la Unió, una major presència de mecanismes financers per a la inversió en infraestructures i donant protagonisme al gas natural com a combustible de transició.

Al mateix temps, l’agreujament del conflicte entre la Federació Russa i Ucraïna, fa que la UE busqui altres nínxols de combustibles com ara la regió del Caspi o el Nord d’Àfrica. En el nou mapa que dibuixa la Unió, l’Estat espanyol i Catalunya jugarien un paper clau com a nous països de trànsit del gas de Nord Àfrica, i fins i tot dels EEUU, cap als Estats membre. Aquest viratge en la geopolítica energètica europea pot comportar acaparament energètic, és a dir, les poblacions i comunitats on es troben els recursos pateixen els impactes de les industries extractives, a més de ser desposseïdes de drets i sobirania. Igualment, els territoris de trànsit, poden patir acaparament.

Davant d’aquesta realitat l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG) ha organitzat a Barcelona una trobada per tal de reflexionar sobre si l’estratègia energètica de la UE promou o no l’acaparament energètic, sobre quins espais queden per a la participació ciutadana en la presa de decisions sobre el model energètic dins la UE, sobre quina es l’escala d’incidència o d’acció (Brusel•les, Estat, regió, municipi) per a construir la sobirania energètica popular, entre d’altres.

Per això acudiran a la trobada especialistes procedents d’Ucraïna, Itàlia, Polònia, Tuníssia, Algèria, Bulgària i l’Estat espanyol els dies 30 i 31 de gener.  Podeu veure alguns dels convidat/des al programa del seminari obert al públic al web de l’ODG.

 

Per a entrevistar a qualsevol dels especialistes, podeu establir contacte amb les segúents persones: Alfons Pérez (660 614 352) i Pablo Cotarelo, (637 970 345).

Contingut relacionat

Alfons Pérez / El Salto / Café verde para todos o cómo financiar con dinero público la transición verde de las corporaciones

emma

TV3 | El cas castor a judici

MartaPerez

Ràdio 4 | El col·lapse que vindrà

MartaPerez