Webinar | Les Terres Rares i el seu rol en la transició verda


En aquesta conversa online parlarem de les Terres Rares i els acords comercials i conflictes que genera la seva extracció a l’Amèrica Llatina

Dilluns 15 d’abril | 3 pm (UTC-04, Xile), 4 pm (UTC-03, Argentina) / 9pm CET (Espanya)
Amb la participació de:

  • Luciana Ghiotto (Transnational Institute)
  • Valeria Sepúlveda (Presidenta Corporación Parque para Penco)
  • Mariana Walter (Institut Barcelona d´Estudis Internacionals / EJAtlas)

Modera: Clàudia Custodio (ODG- Observatori del Deute en la Globalitzaciò)

La transició verda i digital està accelerant l’expansió de les fronteres de l’extracció de minerals crítics, un procés que està generant forta resistència a l’Amèrica Llatina i al món. Amèrica Llatina s’està posicionant com una regió clau per a l’accés a materials com el coure, el liti, el níquel o les terres rares. En aquest context, la Unió Europea està desplegant diferents acords comercials que busquen assegurar l’accés a aquests materials crítics. Tot i això, la conflictivitat entorn de l’extracció, processament i reciclatge d’aquests materials està en augment.

En aquest webinar es presentarà el recent informe del Transnational Institute: “The Raw Materials Rush”, que examina les diferents estratègies comercials que està desplegant Europa per assegurar el control de les cadenes de subministrament de materials crítics al món i a l’Amèrica Llatina. I el resultat del “Mapa d’impactes i conflictes de terres rares a l’Amèrica Llatina i al món” desenvolupat per l’EJAtlas, l’ODG, l’Institute for Policy Studies i CRAAD-OI (Madagascar) que documenta 28 conflictes socioambientals entorn de l’extracció, processament i reciclatge de terres rares al món, incloent-hi conflictes a Xile i Brasil. El webinar comptarà amb el testimoni de la comunitat de Penco, al sud de Xile, que resisteix des de fa anys l’avenç de la mineria de Terres Rares.

Què són les Terres Rares i per què són importants?

Les terres rares són un grup de 17 elements químics considerats essencials per a la digitalització i la transició energètica. Tenen propietats magnètiques, òptiques i electròniques úniques que les fan crucials per a tecnologies com aerogeneradors, plaques solars, vehicles elèctrics, pantalles LED i LCD, però també per a produir avions militars, drons, míssils, satèl·lits i sistemes de comunicació.

L’Agència Internacional de l’Energia (IEA) calcula que, per aconseguir els objectius de neutralitat climàtica, l’extracció de terres rares haurien de multiplicar-se per 10 per al 2010. De fet, ja ha augmentat més del 85% entre 2017 i 2020, impulsada principalment per la demanda d’imants per a vehicles elèctrics i la tecnologia eòlica.

Contingut relacionat

Firma per remunicipalitzar l’aigua a Barcelona!

emma

Una llei del clima insuficient, una oportunitat perduda

MartaPerez

Cas Castor compareix a la Comissió d’Investigació Castor al Parlament

Maadix