VOLT 6 | Deu anys desmuntant mites


VOLT 6 “Desmuntant mites: solucions per a una transició energètica ecosocial”

Fa deu anys des del primer cop que el VOLT va arrencar per fer un tour d’activisme, denúncia, solidaritat i suport mutu. En aquesta edició, el VOLT girarà al voltant de les falses solucions i les solucions reals per a la transició energètica. Durant el cap de setmana del 18 al 20 d’octubre de 2024, visitarem diversos territoris desmuntant narratives enganyoses i reflexionant sobre propostes ecosocials per a la transició energètica.

Una iniciativa de la Xarxa per la sobirania energètica (XSE) que és alhora una experiència i una eina, inspirada en els toxic tours de Llatinoamèrica: caravanes d’activistes que es desplacen pel territori per compartir moments i sabers amb les persones i comunitats afectades. Així, es construeixen vincles entre les lluites en defensa de territoris que resisteixen davant els impactes del model energètic fòssil, extractivista, ecocida, basat en el lucre i la mercantilització, que deixa al seu pas devastació ambiental, pèrdua de biodiversitat, degradació de les condicions de vida i formes de subsistència de les seves habitants, negació dels drets polítics i participació, i reforça la resta de cadenes d’opressió patriarcal, racista, colonial i de classe.

Per això, nosaltres proposem fer un volt: un trajecte en autocar que recorre i s’atura a diverses parades on s’organitzen visites i descobertes, xerrades, accions, etc. de la mà de les plataformes arrelades al territori. La intenció és visibilitzar moviments de resistència local i possibles alternatives, així com amplificar i connectar veus i lluites que s’uneixen en la defensa de la vida i la justícia climàtica, en solidaritat amb altres territoris del Sud Global. Finalment, però no menys important, és un espai d’enxarxament, descoberta, convivència i celebració col·lectiva.

Aquesta edició tractem les noves falses solucions i les solucions ecosocials per la transició energètica. El creixement econòmic i, per tant, el creixement o manteniment del consum energètic, són els objectius que persegueixen els governs del Nord Global que no es qüestionen els usos energètics actuals ni el seu pes. No s’obre a debat la relació que tenim les societats del Nord Global amb l’energia. Tampoc les dinàmiques colonials i extractivistes que s’han dut a terme amb la importació de combustibles fòssils, i que es pretén perpetuar per a l’obtenció de les matèries primeres crítiques necessàries per a la producció de plaques fotovoltaiques i aerogeneradors.

Per aquest motiu, la transició energètica promoguda des de les institucions, de la mà de les grans empreses energètiques i fòssils, es basa en una substitució tecnològica (combustibles fòssils per renovables) que s’ha d’analitzar amb una mirada crítica, ja que  fomenta  falses solucions.

Noves falses solucions

Aquest any el VOLT tindrà dos punts d’inici: Barcelona i Tarragona. La primera activitat serà per parlar d’hidrogen “verd” a Tarragona, on es vol desenvolupar la Vall de l’Hidrogen de Catalunya. La petroquímica tarragonina promet la seva descarbonització amb l’aposta per l’hidrogen verd, amb el finançament dels diners de la Unió Europea destinats a la transició verda. La indústria petroliera i gasista prova de salvar les seves infraestructures de gasoductes i refineries, fent-les encaixar amb el model de producció i transport de l’hidrogen. Pretenen que la descarbonització es faci sota el seu control i no en una línia de descentralització i democratització de la producció i el consum.

Continuarem el recorregut cap el Baix Camp per parlar de l’impacte de les primeres matèries necessàries per a l’emmagatzematge d’energia en bateries, que s’enfronten a limitacions, com la dependència de minerals crítics, com el liti. Actualment, s’està promovent un model energètic basat en energies renovables no convencionals per garantir l’estabilitat de la xarxa. Un exemple d’això són les dues plantes de producció de làmines de coure que Lotte Energy Materials construirà a Mont-roig del Camp, sent les primeres fora d’Àsia.

Solucions reals

Viatjarem fins a Sant Quirze de Besora per conèixer la primera central hidroelèctrica sota control públic. La  concessió de la central hidroelèctrica de Cal Trinxet finalitza l’1 d’agost de 2024. L’organització veïnal i els compromisos polítics a escala municipal han fet que el Govern de la Generalitat de Catalunya estigui interessat a recuperar la titularitat pública d’aquesta infraestructura.

Per acabar, a Osona parlarem de l’impuls de les Comunitats Energètiques. Les comunitats energètiques permeten a la ciutadania recuperar el control de l’energia de forma democràtica, escollint on, com i amb qui associar-se per satisfer les seves necessitats energètiques. A més, impulsen una societat basada en la cooperació en comptes de la competència. Coneixerem les iniciatives de la zona, els obstacles per les comunitats energètiques i com poden ser una eina contra la pobresa energètica.

INSCRIU-TE AL VOLT 6

 

Contingut relacionat

França hauria d’oposar-se a la construcció del gasoducte Midcat

emma

Representant català en el comitè d’experts per l’auditoria del deute grec.

Maadix

Una llei del clima insuficient, una oportunitat perduda

MartaPerez