Arriba a Barcelona un vaixell amb gas de fracking argentí i amb un gran impacte climàtic


En els pròxims dies arribarà el primer vaixell metaner amb gas natural liquat (GNL) de fracking extret en el jaciment de Vaca Muerta, a la província de Neuquén, Argentina. No és la primera vegada que el port de Barcelona rep gas de fracking, ja que, al novembre de 2018 va arribar el primer vaixell des dels Estats Units. És sumament preocupant que es normalitzi aquest tipus d’importació perquè el gas de fracking té un enorme impacte ambiental i climàtic i entra en contradicció amb el suposat esforç institucional en la Cimera catalana pel Clima de la Generalitat i la Declaració d’Emergència Climàtica de l’ajuntament de Barcelona.

De fet, encara és necessari visibilitzar l’impacte que l’anomenat gas natural té en el clima. Les grans corporacions d’hidrocarburs i les institucions internacionals com la Comissió Europea el promouen com l’“amic climàtic” per ser el combustible fòssil que menys emet en la combustió. Encara que obliden, deliberadament, que el gas natural és principalment metà, un gas d’efecte d’hivernacle 86 vegades més potent que el CO₂ en els 20 primers anys en l’atmosfera, i les fuites de metà des de l’extracció fins la combustió tenen un gran impacte climàtic.

En el cas del gas de fracking, les fuites són notablement més altes que les del gas convencional i, per exemple, el gas procedent de Vaca Muerta té unes emissions associades en arribar a port d’entre 200.000 i 350.000 tones de CO2eq, o el que és el mateix, les emissions d’entre 36.000 i 57.000 habitants de Catalunya en un any1.

A l’impacte climàtic cal sumar-li l’impacte sobre la població en els territoris d’extracció. En les últimes dècades a la província de Neuquén s’ha imposat el model extractivista, aprofundit en el període de govern de Macri i dinamitzat pels tractats de lliure comerç. L’extractivisme de petroli i gas ha provocat que els pobles maputxes sofreixin la maledicció de l’abundància: viuen en territoris rics en recursos que els empobreixen2. Nombroses plataformes antifracking venen denunciant els riscos d’aquesta energia extrema sobre la salut i el medi ambient: contaminació de l’aigua i aqüífers, empitjorament de la qualitat de l’aire i l’augment del risc de sismes són alguns d’ells. D’aquí que la llei de Canvi Climàtic catalana conté un article que prohibeix utilitzar aquesta tècnica en tota la mar Mediterrània, encara que el Tribunal Constitucional la va anul·lar perquè és competència del Govern central. Els governs de Castella i Lleó i Cantàbria s’han trobat en la mateixa situació.

En conclusió, exigim a les institucions que anunciïn declaracions d’emergència climàtica que continguin mesures per a la prohibició del fracking, tant d’extracció domèstica com d’importació. No podem acceptar l’externalització dels impactes d’aquesta tècnica extrema a altres llocs del món ni tampoc la seva gran contribució a les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle.

Descarrega la declaració (pdf)

Amb el suport de:

  • Ecologistes en Acció
  • Entreprobles
  • Climacció
  • Observatorio Petrolero Sur
  • Rebel·lió o Extinció
  • Fridays for Future Barcelona
  • Moviments per la Justícia Climàtica
  • 350BCN
  • Families for Future Barcelona
  • Observatori del Deute en la Globalització

1. “És el gas natural un amic climàtic?”: https://odg.cat/publicahttps://odg.cat/wp-content/uploads/2020/01/Declaracio_Vaca_Muerta-Barcelona_cat-2.pdfcio/gas-natural-climatic/

2. La Izquierda diario: http://www.laizquierdadiario.com/Vaca-Muerta-extractivismo-desigualdad-social-y-politica-energetica

Contingut relacionat

Deute de cures – Presentació i debat

emma

Mapa d’alternatives populars als megaprojectes

Maadix

França hauria d’oposar-se a la construcció del gasoducte Midcat

emma