Xerrada-debat: Turisme i precarietat, un binomi inseparable?


Nou informe ODG de Max Carbonell “El turisme o la vida. Treball i precarietat a la ciutat neoliberal”. Descobreix sota #TurismePrecari a Twitter les idees força i descarrega’t la recerca aquí.

El turisme és venut tan a les veïnes com als turistes i els inversors com una indústria netament positiva generadora d’ocupació, creixement i oportunitats. Si bé això està cada cop més discutit arrel dels impactes nocius que té en àmbits com l’habitatge, el medi ambient o l’ús de l’espai públic, una pota central sobre la que s’erigeix el model turístic i que sovint està massa invisibilitzada és la precarietat de les persones que hi treballen.

Vine a conèixer els resultats de l’últim informe ODG sobre precarietat i turisme, i participa del debat obert on aprofundirem col·lectivament en l’origen, els mecanismes i les conseqüències d’un model de turisme que se sosté sobre la precarietat de les persones treballadores.

El proper dimarts 17 de desembre de 18h a 20h organitzem des de l’ODG una xerrada-debat sobre precarietat i turisme al Casal Pou de la Figuera (C/Sant Pere més Baix, 70). En aquesta sessió presentarem els resultats de l’últim informe ODG titulat “El turisme o la vida. Treball i precarietat a la ciutat neoliberal i, després, debatrem i aprofundirem entre totes les assistent en la comprensió del per què la precarietat és particularment acusada en el sector turístic, les especificitats que té, i discutirem al voltant d’algunes de les propostes que hi ha sobre la taula o de noves que puguin sorgir.

L’informe recull o incorpora la perspectiva, crítica i propostes fruit del treball col·lectiu en espais com el grup de recerca en decreixement impulsat per l’ABDT o en sessions de codisseny dinamitzades pel propi ODG amb treballadores i altres actors com sindicats i moviments socials com la que va tenir lloc el passat mes de juny. A més, el treball aquí presentat complementa treballs previs de l’ODG com el de “La (falsa) solució turísticade l’any passat, que feia una aproximació general al model turístic, o el més recent “L’entramat financer del turisme, que aprofundia en la dimensió financera del model. 

L’informe fa una anàlisi breu del context econòmic neoliberal -actual i històric- i de com afecta a les persones treballadores, amb especial atenció al seu desplegament a l’Estat espanyol on el sector serveis, predominant dins el turisme, té cada cop un pes més gran i és majoritàriament precari. A més, l’informe aprofundeix en un tema central i de cada cop més actualitat, també en el turisme, com és el de la sostenibilitat. Fa una aproximació crítica a aquest terme i a la relació que té amb la gestió que s’està fent des de les administracions, sotmeses massa sovint a interesso privats amb molt de pes en organismes público-privats com Turisme de Barcelona. A més, intenta recollir algunes de les propostes e idees amb que treballen treballadores organitzades i moviments socials per transformar un model que fa la vida insostenible. 

Finalment, afegir que es tracta d’una sessió oberta al públic on esperem tenir veus diverses (persones treballadores, activistes, sindicats, periodistes…) que vulguin conèixer i debatre al voltant dels resultats de l’informe, que el que pretén es ajudar a canviar la narrativa hegemònica del model turístic dominant, posant al centre la necessitat de fer sostenible -i no precaria- la vida de les persones treballadores per sobre dels interessos de lobbies, empresaris i multinacionals

Animeu-vos a venir, a difondre (Twitter / Facebook / Telegram) i a convidar a qui penseu que pugui interessar. Entre totes podrem pensar alternatives amb les que pressionar e incidir en les polítiques públiques per posar-les al servei de la ciutadania i a la vegada impulsar la tasca dels diferents moviments i col·lectius existents i les seves propostes.

Contingut relacionat

Veredicte Judici Popular Castor

emma

10 anys de crisi estafa

Maadix

La UE treurà fum amb aquesta publicació

alfons