minerales

Per una Llei de Matèries Primeres Crítiques de la UE justa


L’ODG, juntament amb 42 altres organitzacions de la societat civil d’arreu d’Europa, ens sumem al document de posició sobre la Llei de Matèries Primeres Crítiques de la UE fet públic dilluns 10 de juliol. Aquest document s’ha presentat previ a la votació sobre la llei per part de dos dels Comitès de la UE. Les organitzacions de la societat civil denuncien que les agendes econòmiques i industrial es posen per sobre de la regulació ambiental i els drets de les comunitats locals. Aquesta legislació és clau per a la transició verda, i no pot ser que posi per damunt de tot els interessos de la indústria.

També des d’organitzacions de la societat civil de països del Sud global s’ha enviat una carta a la Comissió Europea. Aquesta carta ha sigut redactada per expressar la preocupació de la societat civil ja que el Projecte de Llei de Matèries Primeres de la Unió Europea actual no té salvaguardes ambientals, socials i de governança efectives.

Carta

 

Sobre la Llei de Matèries Primeres Crítiques:

La Comissió Europea identifica les matèries primeres crítiques (CRM) com a elements centrals per a l’economia europea, en funció de la seva importància econòmica i els riscos de subministrament. La Unió Europea (UE) depèn dels materials importats, que provenen d’un grapat de països.

La dependència dels materials estrangers s’ha posat en el punt de mira per la pandèmia de la COVID-19 i les crisis energètiques posteriors, posant de manifest la vulnerabilitat de la UE a les interrupcions de la cadena de subministrament. S’espera que la demanda de minerals crítics creixi en un futur, accelerant la competència pels recursos a escala mundial.

La UE ha identificat 34 matèries primeres crítiques, entre les quals hi ha un grup selecte de 16 materials considerades estratègiques. Aquests elements no només són crítics per a les indústries actuals, sinó que també són integrals per a sectors emergents com la tecnologia “verda”, la transformació digital, la defensa i l’aeroespacial.

Per abordar aquests reptes, la Comissió Europea va proposar la Llei de matèries primeres crítiques (CRMA) de la UE el 16 de març de 2023. Aquesta legislació està dissenyada per reforçar la capacitat de la Unió per extreure, processar i reciclar aquestes matèries primeres estratègiques i diversificar les seves fonts d’importació de països de fora la UE, creant així una cadena de subministrament més resistent i sostenible.

Ara el debat és a les mans dels Comitès i es preveu que la legislació s’aprovi a la tardor per part del Parlament Europeu.

 

Contingut relacionat

Activitat | Ciència i col·lapse

MartaPerez

Reflexions sobre el Seminari ODG – Crònica i vídeos

emma

Veredicte Judici Popular Castor

emma