Neix l’Observatori de Minerals Crítics


Durant la Setmana de les matèries primeres crítiques 2024 a Brussel·les, un grup d’organitzacions de la societat civil, de les quals ODG forma part, va publicar l'”Observatori de Minerals Crítics”

L’Observatori de Minerals Crítics és una nova iniciativa de la Xarxa Europea d’Observatoris Corporatius (ENCO); un centre de coneixement (espai crític) per a intercanviar idees, recursos i desenvolupar recerques col·laboratives. Aquest Observatori analitzarà les estratègies que les empreses transnacionals i els governs (del Nord Global) desenvolupen per a garantir el subministrament de minerals crítics en nom de la transició energètica.

L’objectiu és proporcionar a les organitzacions de la societat civil, els mitjans de comunicació i les autoritats públiques informació i eines per a comprendre millor les repercussions i les estratègies de les empreses transnacionals i els agents financers en les cadenes globals de subministrament de minerals per a la transició. Mitjançant l’elaboració de dades, estudis de casos i informes de recerca crítica, l’Observatori pretén reforçar el debat públic sobre aquestes qüestions, donant suport a les activitats de defensa i mobilització de la societat civil i els moviments.

L’Observatori assenyalarà com aquestes estratègies empresarials poden afectar les persones i al planeta, creant noves zones de sacrifici, alhora que atorguen més poder als més rics i, en última instància, soscaven la transformació energètica que Europa realment necessita. També llançarà llum sobre qui s’emporta els beneficis, mitjançant la publicació i difusió d’articles en els mitjans de comunicació i informes en profunditat. L’Observatori ja està en línia, presentant estudis de casos de minerals crítics i revelant els interessos corporatius que hi ha darrere d’ells.

Les primeres contribucions de l’Observatori del Deute en la Globalització en aquest Observatori són:

El Observatorio de Minerales Críticos es una nueva iniciativa de la Red Europea de Observatorios Corporativos (ENCO); un centro de conocimiento (espacio crítico) para intercambiar ideas, recursos y desarrollar investigaciones colaborativas. Este Observatorio analizará las estrategias que las empresas transnacionales y los gobiernos (del Norte Global) desarrollan para garantizar el suministro de minerales críticos en nombre de la transición energética.

El objetivo es proporcionar a las organizaciones de la sociedad civil, los medios de comunicación y las autoridades públicas información y herramientas para comprender mejor las repercusiones y las estrategias de las empresas transnacionales y los agentes financieros en las cadenas globales de suministro de minerales para la transición. Mediante la elaboración de datos, estudios de casos e informes de investigación crítica, el Observatorio pretende reforzar el debate público sobre estas cuestiones, apoyando las actividades de defensa y movilización de la sociedad civil y los movimientos.

El Observatorio señalará cómo estas estrategias empresariales pueden afectar a las personas y al planeta, creando nuevas zonas de sacrificio, a la vez que otorgan más poder a los más ricos y, en última instancia, socavan la transformación energética que Europa realmente necesita. También arrojará luz sobre quién se lleva los beneficios, mediante la publicación y difusión de artículos en los medios de comunicación e informes en profundidad.

El Observatorio ya está en línea, presentando estudios de casos de minerales críticos y revelando los intereses corporativos que hay detrás de ellos.

Las primeras contribuciones del Observatorio de la Deuda en la Globalización en este Observatorio son

más información aquí

Contingut relacionat

La UE treurà fum amb aquesta publicació

alfons

La xarxa Gas No és Solución denuncia la dependència d’Espanya i la Unió Europea del gas fòssil nord-americà

MartaPerez

Amiguismo, poder y dinero: el proyecto RENACE de ACS en Guatemala

emma