L’ODG, juntament amb FairFin (Bèlgica), ha dissenyat una formació per ajudar a entendre el Pacte Verd Europeu i els seus mecanismes de finançament.
L’objectiu de la formació és ajudar a la ciutadania a comprendre millor les polítiques europees actuals per a la transició i dotar-la d’eines perquè participin activament al debat públic, en defensa d’una transició verda que sigui més justa. La formació va dirigida a estudiants d’universitat i a organitzacions de la societat civil que treballin o estudiin temes de temàtica medi-ambiental, climàtica, social, de gènere i econòmica.
A la formació, fem una anàlisi crítica de l’estratègia del Pacte Verd Europeu i de les polítiques “verdes” i digitals i el seus mecanismes de finançament. Descobrirem com les polítiques europees de recuperació i transició, finançades amb milers de milions de diner públic, no són ni tant justes, ni verdes ni feministes com les pinten. Veurem com continuen promovent un model de creixemetn econònim basat en les col·laboracions público-privades, la digitalització de la vida i l’extractivisme, destruint territoris al Sud global. Les participants podran debatre propostes alternatives per a la transició justa, com les col·laboracions público-comunitàries, la recuperació de la sobirania, la defensa dels drets col·lectius i el respecte pels límits biofísics el planeta.
Modul de formació – El finançament de la transició verda
Durada: 2 hores (adaptable)
Contingut:
BLOC 1 Context i què és el Pacte Verd Europeu? (25 minuts presentació de power point)
Video 1: El finançament de la transició verda (5 minuts)
Preguntes de les participants sobre el bloc 1 (10 minuts)
BLOC 2 Finançant el Pacte Verd Europeu (15 minuts presentació de power point)
Video 2: Alternatives per finançar una transició verda realment justa (5 minuts)
Preguntes de les participants sobre el bloc 2 (10 minuts)
BLOC 3 Pensem alternatives. Treball en grup (45 minuts)
Treball en grup participatiu i retorn
Idiomes: Català, Castellà, Anglès, (per part de l’ODG, Barcelona), Holandès (per part de FairFin, Brussel·les)
Variacions del mòdul formatiu
L’ODG ofereix tres mòduls formatius més que se centren en els diferents aspectes i impactes de la transició “verda” i digital de la UE: extractivisme, hidrogen i feminismes. El BLOC 2 es pot substituir pel contingut dels vídeos següents. El BLOC 1 i el BLOC 3 quedarien igual.
Mòdul formatiu Els impactes de la transició de la UE i l’extractivisme verd | Vídeo
Analitzarem i parlarem sobre els impactes de la transició energètica i l’ús intensiu de minerals crítics que requereix.Veurem com el model de transició de la UE aprofundeix les tendències extractivistes existents, de recursos pels països enriquits. La majoria de territories i comunitats afectades es troben al Sud global.
Mòdul formatiu L’Hidrogen, el gran protagonista | Vídeo
Analitzarem i parlarem sobre el gran protagonista de la transició: l’hidrogen verd. Aquest vector energètic és la solució proposada per descarbonitzar l’economia. Però la seva producció a gran escala també genera impactos ambientals i socials als territoris.
Mòdul formatiu On són els cures i els feminismes en la transició? | Video
Analitzarem i parlarem sobre les cures i els feminismes en la transició “verda” i digital que proposa la UE i les implicacions que tindrà per dones i persones LGBTIQ+.
Si et vols posar en contacte o organitzar una formació
El mòdul serà impartit per un/a tècnic/a de l’ODG i té un cost de 250 €. Si sou un moviment social o una organització sense ànim de lucre amb dificultats econòmiques, la formació serà de franc.
Si teniu dubtes o voleu contractar el servei de formació, escriviu a observatori@odg.cat o truqueu al 93 301 17 93.