matrix_cabecera_facebook_evento.jpg

Matrix de l’extractivisme


Seminari internacional
Orient Mitjà i la Mediterrània:
gas, petroli i infraestructures per servir a la Unió Europea.
 
25 i 26 de NOVEMBRE
 

=> Ja tenim disponibles dos vídeos de les formacions en Incidència política i Aspectes legals, disponibles aquí.

 

El cap de setmana del 25 i 26 de novembre organitzem aquest Seminari Internacional amb quatre formacions a Barcelona.
 
Comptarem amb la presència de Nazanin Armanian, experta en conflictes geopolítics, indústries extractives i infraestructures, especialitzada en l’Orient Mitjà i el Nord d’Àfrica. Estarà a càrrec de l’apertura de les jornades el dissabte al matí, amb una ponència inicial que farà un recorregut per l’Afganistan, passant per Iugoslàvia, Iraq, Sudan, Libèria, Iemen, Síria, arribant fins a Iran (propera parada), on la guerra pels recursos naturals entre les elits dels estats i/o les grans empreses, disfressada de bandera de “Salveu-nos del Mal”, ha devastat la vida de dotzenes de milions de persones. Aprofundirem en com podem aturar aquest procés.
 
Després tenim una taula de debat amb companys i companyes vingudes de diferents territoris on farem una anàlisi de casos d’extractivisme al Nord d’Àfrica i la Mediterrània, de la mà de:
 
Mauro Chirenti [1], membre del No al Trans Adriatic Pipeline (No TAP), últim tram del megagasoducte Corredor de Gas del Sud, Azerbaijan-Itàlia.
Mohamed Zougari [2], membre d’ATTAC Marroc, treballant l’extractivisme i el fracking al Marroc.
Carol Coll, membre de la Plataforma Resposta al Midcat, el megagasoducte d’interconnexió Catalunya-França.
Alfons Pérez, investigador de l’ODG, treballant en extracció, infraestructures i conflictes socioambientals per servir a la Unió Europea.
 
Aquesta sessió del dissabte 25 de novembre al matí (de 10h a 14h) es celebrarà al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), Aula 2, al Carrer Montalegre, 5.
 
A la tarda (i al matí del diumenge) oferim un espai de Formacions en eines col·lectives per confrontar un conflicte ambiental. Es tracta de quatre tallers simultanis dissenyats per dotar-nos d’eines per afrontar conflictes al nostre territori:
 
Incidència política: Irene González. Membre d’Enginyeria Sense Fronteres (ESF).
Creativitat en l’activisme: Kevin Buckland. Artivist, membre de la Plataforma Resposta al Midcat.
Aspectes legals: Isabel Vilaseca Boixareu i Beatriz Felipe Pérez. Investigadores del Centre d’Estudis de Dret Ambiental de Tarragona (CEDAT).
Comunicació: Emma Avilés. Responsable de comunicació a l’ODG.
 

=> Ja tenim disponibles dos vídeos de les formacions en Incidència política i Aspectes legals, disponibles aquí.

Les formacions (dissabte de 16h a 20h i diumenge de 10h a 14h) són a Lafede, al Carrer Tàpies, 1-3, Barcelona.

 

El Seminari i les Formacions estan dirigides a membres d’organitzacions socials, ambientalistes i ecologistes, i a públic interessat en la temàtica.
Hem dissenyat els quatre tallers com espais interconnectats per enfortir els nostres coneixements, pràctiques i estratègies en el procés de transformació social i política. Recomanem per aquesta raó l’assistència els dos dies.

Comptarem amb pauses cafè i dinar per les persones assistents als tallers.

Nosaltres estem molt contentes amb aquesta proposta, ara tan sols ens faltes tu! :)

 

 

[1] Mauro Chirenti és membre del Movimento No Tap, moviment en oposició al megagasoducte entre l’Azerbaidjan i Itàlia, el Sothern Gas Corridor, una obra faraònica de 3500km de ducte creuant l’Azerbaidjan, Geòrgia, Turquia, Grècia, Albània i fins a Itàlia. Amb un pressupost aproximat de 45.000 milions d’euros ha rebut l’aval de la Comissió Europea i dels bancs públics europeus BEI i BERD, dels que reb ajut financer de diner públic.

El SGC està tacat per la corrupció, pels abusos als DD.HH. del govern de l’Azerbaidjan i per la repressió. La determinació de les comunitats de Salento, Itàlia, en la seva oposició al gasoducte, ha estat contesta amb l’enviament de donacions d’antiavalots que han reprimit la població diverses vegades. La lluita té més de 3 anys i ara està en un dels moments més calents. Es dóna la circumstància a més que l’empresa espanyola ENAGAS participa en la infraestructura.

Més info del moviment: https://www.facebook.com/MovimentoNoTAP/?ref=br_rs
Més info del SGC: https://www.diagonalperiodico.net/global/23862-intereses-detras-la-ruta-alternativa-para-gas-del-caspio.html

[2] Mohamed Zougari és membre d’atac Marroc, ha analitzat l’extractivisme d’hidrocarburs al magreb amb una visió general sobre Algèria Tunísia i amb més concentració en el cas marroquí. Han elaborat una visió crítica pel que fa a la política marroquí de “energies renovables “i de l’energia tèrmica. També coneix les lluites contra el fracking a Algèria i al Marroc. Al Marroc la principal lluita contra l’extractivisme és la de la regió d’Imider prop de Warzazat. És la mina més gran de Plata de tota Àfrica. Els habitants segueixen lluitant des del 2012 contra la contaminació de les aigües i de les seves terres. També en aquesta mateixa regió a la ciutat de Zagora últimament hi ha hagut una forta protesta dels habitants per l’escassetat d’aigua (una hora al dia i de mala qualitat) les autoritats els van reprimir fortament i va empresonar a uns 8 manifestants (entre ells alguns menors).

Contingut relacionat

Presentació de l’estudi “El cost real de l’energia”

emma

Deute de cures – Presentació i debat

emma

Making Of “At the Syrian Border”

emma