Enfront de l’Europa del capital: justícia ecosocial


Es presenta l’agenda de mobilització per la falta d’ambició ecològica i social de la presidència espanyola del Consell de la UE 

  • En motiu de la visita a Madrid del Col·legi de Comissaris, un ampli ventall d’entitats expressem el nostre malestar amb el programa i les prioritats de la Presidència espanyola del Consell de la UE
  • Sota el lema “Enfront de l’Europa del capital, justícia ecosocial” convoquen a la societat civil a participar en les activitats previstes en tretze ciutats.   
  • Consulta el comunicat complet i l’agenda de mobilitzacions

Enmig de l’actual crisi multidimensional, especialment accentuada per l’emergència climàtica i ambiental i l’esgotament de recursos naturals, amb guerres i davant l’auge de l’extrema dreta amb les seves polítiques racistes, misògines i anti-LGTBIQ+, el programa de la Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea (UE) no planteja una adequada resposta als principals desafiaments.  

Per això, diferents moviments socials de l’Estat espanyol veiem la necessitat de mobilitzar-nos i comunicar les  denúncies sobre els impactes de les polítiques de la UE i les reivindicacions des dels principis de promoció de la pau, la igualtat, la democràcia i la solidaritat.  

Per què ens mobilitzem?  

1. Per impulsar una mobilització social, diversa i àmplia a favor de l’Europa de la justícia social i la pau amb la possibilitat de promoure una coordinació de moviments socials a nivell estatal i, esperem que també, europeu. 

2. Per generar un discurs crític i influir en els debats públics de cara a les eleccions europees, denunciant les polítiques bel·licistes, antidemocràtiques, insostenibles, heteropatriarcals, colonialistes i catalizadoras de les creixents desigualtats socials i de gènere.  

3. Per assenyalar la falta d’ambició de la UE per respondre a l’emergència climàtica, en una època de transició amb importants desafiaments tals com la distribució de la riquesa, el treball i el temps així com la creixent degradació ambiental, la pèrdua de biodiversitat i l’esgotament de recursos energètics i materials -inclosos alguns tan preuats com l’aigua.  

4. Per denunciar els impactes del Pacte Verd Europeu i els interessos associats del capital transnacional que està impulsant un nou cicle de creixement econòmic que aprofundeix les relacions desiguals entre regions -creant zones de sacrifici- i neocolonials amb el Sud Global per assegurar-se el subministrament de les matèries primeres crítiques sense les quals no existirien moltes indústries europees.  

5. Per influir en les polítiques europees que es negociaran durant el semestre de la Presidència espanyola del Consell de la UE amb la finalitat de defensar polítiques solidàries i compromeses amb els drets humans i els límits de la biosfera.  

6. Per alertar sobre l’auge de l’autoritarisme, el feixisme i la xenofòbia. La imatge creada d’una “Europa dels drets humans” és impossible de sostenir davant l’augment de les despeses militars en la Unió Europea; l’aprofundiment de les desigualtats i el creixement de la pobresa, sobretot feminitzada; l’augment del cost de la vida i les privatitzacions de serveis públics; l’enduriment d’un règim de fronteres que comporta violacions sistemàtiques dels drets de les persones migrants; així com l’avenç dels partits d’extrema dreta o ultraconservadors que estan eliminant drets fonamentals, com evidencien la prohibició del dret a l’avortament, les politicas misògines, els atacs a la població LGTBIQ+ o el negacionisme de les violències masclistes.

Què demandem? 

1. Una transició energètica justa amb finançament públic responsable.
2. Una reindustrialització verda decolonial que respecti els límits biofísics del planeta.
3. Un sistema de mobilitat accessible i sostenible basat en un transport públic.
4. Frenar l’Agricultura 4.0 i avançar en la sobirania alimentària.
5. No més morts a la frontera Sud. Regularització JA!
6. Justícia ecosocial i ecofeminista, blindar els serveis públics i els pressupostos socials i verds, repartiment just de la riquesa.
7. Defensar a la joventut i la transformació cap a una educació ecosocial. 8. Descolonitzar les relacions exteriors de la Unió Europea.

Què farem a Barcelona? 

El 21 i 22 de setembre a Barcelona, en motiu de la reunió informal de ministres de transport, la xarxa estatal Gas No Es Solución, la Coordinadora Estatal pel Tren Públic, Social i Sostenible, i organitzacions de l’Aliança pel Clima han acordat mobilitzar-se per denunciar les polítiques energètiques i de transport de la UE i del Govern espanyol que agreugen l’emergència climàtica.  

Consulta el comunicat complet i l’agenda de mobilitzacions

 

Contingut relacionat

Jornada internacional: Què promou la Unió Energètica Europea?

alfons

Els serveis públics són vida i dignitat

emma

Col·lapse no és apocalipsi amb Carlos Taibo

MartaPerez