Aquest dilluns 28 de setembre, a les 22h, estrena al programa Latituds al canal 33.
Centenars de guies turístics a Barcelona, i a altres ciutats, tenen com a única font d’ingressos les propines.
Treballar per propines. Sense cap altre salari base. Aquest sistema és la font única d’ingressos de centenars de guies turístics a Barcelona que treballen en free tours. Són guiatges turístics de dues hores on els clients s’afegeixen i marxen amb llibertat al llarg del recorregut per la ciutat. Al final del trajecte els clients compensen el guia amb unes monedes, i si n’han sortit satisfets, amb algun bitllet. És un treball atípic perquè
fa poc que existeix. Concretament des que al 2009 la Directiva de Serveis del Mercat Interior de la Unió Europea va desregular part del treball de guiatge turístic. Aquí a Catalunya, la desregulació d’aquest treball també ha estat potenciada per la Generalitat.
Cap dels guies té un contracte laboral signat amb l’empresa ja que són autònoms. Treballen per una de les deu empreses de free tours que operen a Barcelona sota l’autodenominada economia col·laborativa. En els seus webs, les empreses ofereixen visites guiades “¡gratis!” de la mà d’un dels seus guies locals per una ruta marcada. Aquesta potestat organitzativa del treball i de la percepció salarial dels guies demostra que les empreses es nodreixen de falsos autònoms. Carregar les responsabilitats laborals sobre les persones treballadores ha produït que moltes d’elles no estiguin pagant la quota d’autònoms i tampoc declarin les propines.
Les empreses de Free Tours s’han consolidat com un model de treball per persones que s’estan introduint al guiatge turístic o per a persones que busquen un treball temporal. S’expliquen de cara a treballadors i treballadores com empreses de màrqueting dintre de l’economia col·laborativa. Expliquen que posen en contacte a turistes que volen fer un tour amb guies locals que volen compartir el seu coneixement sobre la ciutat. No obstant, la realitat del treball demostra que no existeix una pretesa col·laboració entre iguals.
Un documental de Fotomovimiento i de l’Observatori del Deute en la Globalització.
Guió i direcció: Oriol Daviu
Assessorament en guió: Arianna Giménez
Càmeres: Arianna Giménez, Pedro Mata, Bru Aguiló i Oriol Daviu
Edició i postproducció: Aurora Baez i Oriol Daviu
Música: Pol Ribó
Mescla de so: Jan Valls
Veu en off: Ariadna Gaya
Producció: Observatori del Deute en la Globalització i Fotomovimiento
Durada: 25 min aproximadament