Entrevista amb Lolita Chávez, líder i defensora de drets humans a Guatemala



ACS arriba a Guatemala de forma violenta i escudada darrere de tractats internacionals, plantejant el projecte hidroelèctric RENACE, que arrasa amb els drets dels pobles del territori i amb el seu model de vida, desviant rius i depredant el medi ambient. Tot es tapa amb el pervers i col·lapsat sistema de justícia de Guatemala, profundament racista i feminicida, que no defensa els drets dels seus pobles originaris.

En aquesta entrevista, Lolita Chávez ens parla de “més de 30.000 persones afectades i una biodiversitat molt rica que està sent destruïda. Davant d’això, els pobles s’aixequen, i llavors arriba la repressió i la criminalització, amb persecucions judicials, i amb seguretat privada i pública de Guatemala al servei d’assassinar”.

Dones valentes estan qüestionant les relacions de poder i les múltiples opressions patriarcals: “lluitar contra les empreses també és reconèixer la violència al llit, a la casa o a les assemblees. Necessitem alliberar el territori-cos per moure’ns i per a la resistència”. Tot un procés de sanació col·lectiva i recíproca, que va més enllà de les fronteres.

Respon a preguntes com:
De quins moviments socials forma part?
Quins són els actors que amenacen la seva feina? Quina és l’agenda prioritària a Guatemala pel que fa a la defensa de la terra?
Quins són els impactes de la hidroelèctrica Renace, del grup Cobra, filial d’ACS?
Quines són les seves estratègies de lluita?
Què implica la defensa del cos-territori? Quina considera que és la relació entre el territori i els drets de les dones?

I tanca l’entrevista amb un missatge a Florentino Pérez i els seus aliats…

 

Amb el support de:

Contingut relacionat

Construim un futur possible | Manifest per la transició ecosocial

MartaPerez

Assemblea de la Xse: Governança Energètica

emma

Enfront de l’Europa del capital: justícia ecosocial

MartaPerez