COP25 Madrid / Mobilitzem-nos per la justícia social, ambiental i climática!


L’ODG participa en l’organització dels esdeveniments alternatius a la COP25 Madrid.

El passat 31 d’octubre vam rebre la notícia de que la Conferència de les Parts de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic es celebraria a Madrid després de la renuncia del govern xilè a allotjar la Cimera a Santiago de Xile. El canvi de seu va provocar la indignació de la societat civil xilena que portava mesos organitzant diferents espais alternatius (Minga Indígena, Cumbre de los Pueblos i la Cumbre Social por la Acción Climática en Chile). La decisió unilateral del president Sebastián Piñera volia ocultar a la comunitat internacional la forta repressió, criminalització i violació dels DDHH que està patint el poble xilè en aquests moments, on la brutalitat vers les dones ha estat especialment cruenta, i fa còmplice al govern de Pedro Sánchez que amb una decisió oportunista buscava posicionar l’Estat espanyol com a salvador de la Cimera en el període preelectoral. A més, el fet insòlit és que Xile continua detentant la presidència de la COP-25 i Madrid fa de crossa necessària pel rentat de cara del govern xilè i arrebassa l’esdeveniment a les companyes del Sud Global, tornant les negociacions a l’eix eurocèntric i complicant i impossibilitant la participació de les organitzacions d’Amèrica Llatina i d’altres indrets del món.

Per altra banda, el canvi de seu de la cimera oficial va ser rebut pels col·lectius i organitzacions de Madrid amb estupefacció: en poc més d’un mes s’havia d’organitzar un esdeveniment que congrega milers d’activistes i que normalment es prepara amb un any d’antel·lació.

Per aquest motiu, diverses entitats, entre les que es troba l’ODG, hem fet un pas endavant per participar activament en l’organització dels actes de la societat civil al voltant de la cimera oficial. És un repte col·lectiu majúscul però també és una oportunitat immillorable per fer un clam per la justícia climàtica, en un moment d’efervescència de grups climàtics a Catalunya: Fridays for Future, Rebel·lió o Extinció, Climacció, Families for Future, Teachers for Future, Barris pel Clima, 350BCN, Moviment de Justícia Climàtica i moltes altres organitzacions de llarga trajectòria.

Mobilitzem-nos, actuem, fem-los sentir la nostra veu. Denunciarem la violació de DDHH a Xile i arreu del món i també la que estem patint a Catalunya. Reclamarem una reducció dràstica de les emissions, el reconeixement del deute ecològic i social, i la fi dels mecanismes de mercat, que privatitzen béns i serveis públics i comuns, i en definitiva la nostra vida i el nostre planeta. Apuntarem als responsables: grans corporacions, bancs i fons d’inversió en connivència amb la classe política, que perpetuen el capitalisme fòssil i l’heteropatriarcat. Farem visibles les propostes des de l’ecofeminisme, el decolonialisme, l’indigenisme, l’antiracisme i l’antifeixisme, ara més necessàries que mai. Seran dies de debat, convivència, enxarxament, manifestació i acció. Serà una altra parada en el camí, ni la primera, ni l’última, però sens dubte, una fita important per la justícia social i ambiental.

En els propers dies farem pública tota la informació de les activitats. De moment podem dir-vos que el divendres 6 de desembre a les 18:00 serà la gran manifestació a Madrid, que la cimera alternativa porta el nom de Cumbre social por el clima i que es circularà un formulari perquè feu propostes pel programa i activitats. Però perquè tot això esdevingui calen moltes mans que organitzin les mobilitzacions, accions, els esdeveniments a Barcelona, el viatge a Madrid, etc…

Si tu o la teva entitat vol participar activament en l’organització dels diferents esdeveniments, o si vols rebre informació de totes les activitats, pots posar-te en contacte amb:

Correu: formacio@odg.cat
Telegram: Alfons Pérez +34660614352 / Emma Avilés +34674269280

Crida “Cumbre social por el Clima”:
https://cumbresocialclima.net/llamamiento/

Contingut relacionat

L’ODG s’uneix a les accions de la Vaga feminista #8M2020

emma

Conferència “Decreixement de l’aviació”

emma

El model energètic espanyol. Una anàlisi des de la coherència de polítiques per al desenvolup.

Maadix