unnamed.jpg

Bolívia: Extractivisme i Bon Viure?


Barcelona, dijous 1 d'octubre 2015, 19h

Seu de Lafede, C/Tàpies, 1-3, Barri El Raval

Des de l’elecció d’Evo Morales a 2006, Bolívia va iniciar canvis importants del punt de vista social, econòmic, polític i cultural. No obstant això, a mesura que ha transcorregut el temps, s’ha anat aprofundint un model extractivista que genera profunds conflictes socials i ambientals. Quins límits ha tingut el model de desenvolupament plantejat? Per què no s’han mantingut les transformacions promeses a l’inici? Per què s’ha aprofundit l’extracció i l’exportació de recursos naturals (gas natural, minerals, soja)? Com defensar a la Mare Terra al Bon Viure i alhora estendre l’exploració petroliera cap les àrees protegides i els Territoris dels Pobles Indígenes? Per què s’adopten actualment polítiques que semblen destinades a silenciar l’oposició social que es manifesta des de l’esquerra? Intentarem respondre a aquestes preguntes conversant amb Marco Gandarillas, director del Centre de Documentació i Informació de Bolívia (CEDIB).

A la segona part, comptarem amb la projecció del documental “Asfaltar Bolívia” i la presència del seu realitzador, Marc Gavaldà.

Sobre “Asfaltar Bolivia”

Yurakarés, Moxeños i Chimanes conviuen en les riberes dels cabalosos rius Isiboro i Sécure i afluents tributaris. Els seus habitants es van refugiar allà arraconats per l’avanç de la colonització La seva pronunciament és contundent: rebutgen la fragmentació del seu territori per la fulla d’una carretera aliena a les seves vides i interessos. És legítima la seva defensa? Deu el progrés nacional usurpar el destí d’uns pobles per articular el Trian de mercaderies?
En Asfaltar Bolívia es pronuncien les diferents vessants d’interès: un govern abstret en un progrés que no admet crítiques, pagesos que volen avançar terra endins i pobles amazònics que resisteixen l’envestida en clar desavantatge. Una reflexió sobre el mite del progrés.
(Guió, Direcció i Edició: Marc Gavaldà; Càmeres: Marc Gavaldà i Lídia Álvarez). Més informació: https://vimeo.com/121127041

Convoquen: Alba Sud, Asociación Paz con Dignidad /Observatorio de Multinacionales en América Latina (OMAL), Observatori del Deute en la Globalització (ODG), Educació per a l’Acció Crítica (EDPAC), Col·lectiu d’Afectat/des per Repsol, Col·lectiu Alerta Amazònica, Ecologistas en Acción -Ekologistak Marxan – Ecologistes en Acció, Entrepobles, Respostes a les Transnacionals (RETS), Associació Catalana Enginyeria Sense Fronteres (ESF), Suds.

Contingut relacionat

Els companys energètics de la UE: dos activistes d’Azerbaidjan condemnats a 6,5 i 7,5 anys

alfons

Presentació de l’estudi “El cost real de l’energia”

emma

La coherència de polítiques per al desenvolupament a Catalunya en matèria ambiental

Maadix