Webinar | Una mirada feminista als fons europeus Next Generation EU

Online

Els propers 9 i 16 de febrer organitzem dos webinars per a oferir una mirada crítica dels fons europeus i alternatives de finançament amb Calala Fondo de Mujeres i Colectiva Xxk Els fons NextGenerationEU marcaran profundament la política econòmica dels propers anys. Davant qui els valora com un compromís públic amb una transició verda i socialment justa, aquests fons han rebut fortes crítiques per consolidar un model social i ecològicament insostenible. Què opinem des dels feminismes? Una mirada feminista als fons Next Generation EU Dimecres 9 febrer de 2022, de 18.30h-20.30h Amb Nicola Scherer, de l’Observatori del Deute en la Globalització; Maria Palomares Arenas, de Calala Fondo de Mujeres; Carmen San José, d’Audita Sanidad; i Isabel Álvarez Vispo de URGENCI INSCRIPCIONS AQUÍ.

Webinar | Un altre finançament per a una altra transició

Online

Els propers 9 i 16 de febrer organitzem dos webinars per a oferir una mirada crítica dels fons europeus i alternatives de finançament amb Calala Fondo de Mujeres i Colectiva Xxk Els fons NextGenerationEU marcaran profundament la política econòmica dels propers anys. Davant qui els valora com un compromís públic amb una transició verda i socialment justa, aquests fons han rebut fortes crítiques per consolidar un model social i ecològicament insostenible. Podrien existir altres alternatives o estem destinades a lluitar perquè siguin el més feministes possible donat que no hi ha altre remei?  Un altre finançament per a una altra transició Dimecres 16 febrer de 2022, de 18.30h-20.30h Amb Iolanda Fresnillo, d’Eurodad; Nuria Blázquez, d’Ecologistas en Acción; Amaia Pérez Orozco, de Colectiva XXK; y Blanca Bayas Fernández, de l’Observatori del Deute en la Globalització INSCRIPCIONS AQUÍ.

Xerrada: Col·lapse o transició energètica?

Ateneu l'Aliança C/de l’Aliança, 17, Lliçà d'Amunt

Tenim un encreuament d’emergències: energètica, climàtica, ambiental, sanitària, econòmica i social. El sector energètic es planteja una sortida posant en el centre la tecnologia (vehicles elèctrics, energies renovables, digitalització). El debat és, aquesta proposta tecnològica, ens apropa a la transició que necessitem o al col·lapse?. Ponent: Alfons Pérez, enginyer elèctric i investigador i activista a L’Observatori del Deute en la Globalització (ODG) Entrada gratuïta fins a omplir localitats. Amb el suport de l’Ajuntament de Lliçà d’Amunt, Generalitat de Catalunya i Diputació de Barcelona.

Xerrada “Hidrogen verd: paper central en la descarbonització?”

Online

El nostre company Josep Nualart participa en el cicle de xerrades organitzades per Attac-Catlunya sobre Escenari energètic i transició ecosocial. Aquí podeu veure el programa complet. Hidrogen verd: paper central en la descarbonització? L’hidrogen es pot obtenir per diversos mètodes a partir de diversos procediments amb més o menys emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEI) i contaminants. Se’ns diu que l’hidrogen verd és un combustible alternatiu que pot solucionar els problemes i desafiaments que planteja la descarbonització i per això se’n promociona l’ús amb diversos fulls de ruta i projectes finançats amb recursos tant públics com privats. En aquesta xerrada ens plantegem si l’hidrogen verd pot ser efectivament un combustible que serveixi per descarbonitzar l’economia, quins problemes tècnics comporta, la seva eficiència energètica etc. així com comentar alguns dels projectes concrets. A càrrec de: Josep Nualart, Investigador en energia i clima de l’Observatori del Deute en Globalització (ODG), Màster en Ciència i Tecnologia de la Sostenibilitat de l’Institut de Sostenibilitat de la UPC (ISST-UPC) Trobareu l'enllaç a la web uns dies abans de la sessió.

Webinar | La mobilitat ciclista i els fons europeus

Online

La coordinadora Conbiciorganitza un webinar per analitzar el paper de la mobilitat en els fons europeus i quin paper hi tindrà la mobilitat ciclista. La nostra companya, Nicola Scherer, investigadora de l'ODG experta en justícia financera, participa amb un anàlisi sobre el Pla de Recuperació i Resiliència: España Puede, conjuntament amb Laura Vergara, coordinadora General de ConBici.      

Els fons europeus, un any després | Webinar

Online

La nostra companya, Nicola Scherer, participa en aquesta sessió organitzada per ATTAC Navarra per fer una avaluació crítica sobre els fons europeus Next Generation EU "un any després". Parlarà de les dinàmiques generals del repartiment dels diners i les afectacions als territoris relacionats amb els megaprojectes que es plantegen amb el PERTE d'energies renovables, hidrogen renovable i emmagatzematge i el PERTE Agroalimentari.    

La sanitat primària en la recuperació postpandèmia

Casal Mas Guinardó Plaça Salvador Riera 2, Barcelona

La nostra companya Blanca Bayas, investigadora de l'ODG, experta en béns comuns i serveis públics, participa en aquest acte informatiu i de defensa de la sanitat pública organitzat per l'espai de debat El Garrofer. Parlarà de com en context de pandèmia no s'ha invertit en serveis públics, sanitat, sinó en contractes d'emergències que no tenien aquesta prioritat (s'invertia en construcció, pel que feia a sanitat, però no en personal, etc.) . I de com la recuperació i el PERTE de salut tampoc està dirigit a les necessitats en aquest sentit (sinó a grans empreses farmacèutiques, etc.). Hi participarà conjuntament amb Antònia Raya Tena, infermera del CAP Raval Nord i vicepresidenta del FoCAP.  

Mobile Social Congress: Els mites de la transició verda

El Born Centre Cultural Plaça Comercial, 12, Barcelona

El proper dos de març el nostre company Alfons Pérez participarà al Mobile Social Congress de SETEM amb una intervenció sobre Greenwashing i vehicles elèctrics, conjuntament amb Marina Pavlic, Toni Dorado i Quique Fornés. Els mites de la transició verda de 18:00 h a 19:00 h Green washing i vehicles elèctrics Alfons Pérez, Observatori del Deute en la Globalització (ODG) Impactes mediambientals i comunitaris: les mines de liti a Sèrbia Marina Pavlic, Kreni Promeni Projectes innovadors: reciclatge de bateries elèctriques a Catalunya Toni Dorado, Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Entrevistador: Quique Gornés, Ajuntament de Barcelona

Ecofeminisme: transicions per a un altre model

El proper 6 de març la nostra companya Blanca Bayas, investigadora especialista en béns comuns, serveis públics i ecofeminismes de l'ODG, participarà en aquesta xerrada emmarcada dins les VIII Jornades Feministes de Cardedeu. Compartirà taula amb Gisela Torrents Monegal, ambientòloga i especialista en crisi climàtica.

Presentació Propostes ecofeministes per repensar les ciutats

Lleialtat Santsenca Carrer d'Olzinelles, 31, Barcelona

El proper 17 de març presentem l’informe “Propostes ecofeministes per repensar les ciutats. Camins públics i comunitaris”. Es tracta de la presentació pública d’un recull de nou eixos d’iniciatives i mesures polítiques en àmbits tan diversos, complementaris i transversals com són el de l’alimentació, l’energia, l’aigua, l’urbanisme, l’educació, la salut, les cures, les violències masclistes o la xarxa econòmica i col·laborativa. Propostes per construir i reconstruir “ciutats ecofeministes” en un context d’emergències i de les necessàries transicions ecosocials. Serà a les 18:30h a la Sala 1 de la Lleialtat Santsenca (BCN). INSCRIPCIONS AQUÍ Comptarem amb la presència de les autores de la publicació, Blanca Bayas i Joana Bregolat, i amb intervencions dels col·lectius i persones col·laboradores. S’entregarà un exemplar a les assistents i en acabar farem un brindis de celebració.  

Trobada-debat: Què està passant amb l’energia?

Patronat. Sant Antoni de Vilamajor Avinguda Catalunya, 4., Sant Antoni de Vilamajor

Què està passant amb la pujada de preu del dièsel, de l'electricitat i d'altres matèries primeres? Hi ha desproveïment? Podrem mantenir el consum actual en breu? A quin cost? Tenim propostes locals i alternatives a la transició energètica que s'acosta? Amb Alfons Pérez, investigador en energia i clima de l'Observatori del Deute en la Globalització.

Propostes feministes per aconseguir la justícia climàtica

Online

Taula rodona en el 66è Fòrum NGO CSW (Comissió de la condició jurídica i social de la dona - ONU) sobre justícia climàtica i propostes feministes. Després del fracàs dels resultats de la COP26 és necessari reforçar la solidaritat transnacional feminista entre activistes feministes del Nord i del Sud per a unir estratègies en una lluita compartida. Les feministes del Nord hem de fer nostres les demandes de les feministes del Sud per a influir en els governs del Nord i aconseguir transformar les polítiques responsables de la crisi climàtica. Taula rodona amb: Andrea Vega Tosco, responsable de Projectes i Comunicacions de Women's Environment & Development Organization (WEDO) Blanca Bayas Fernández, investigadora de l'Observatori del Deute en la Globalització i membre d'Acció Ecofeminista Carolina Gutiérrez, coordinadora de la Red Mesoamericana Mujer, Salud y Migración en Guatemala Yuria Celidwen, copresidenta de la Unidad de Tradiciones Religiosas Indígenas de la Academia Estadounidense de Religión y representante del Caucus de Mujeres. Amb la participació de la Conselleria d'Igualtat i Feminismes del Govern de Catalunya Moderació a càrrec del Consell Nacional de les Dones de Catalunya