Col·loqui “Som territori. La defensa del territori des dels feminismes comunitaris i l’ecofeminisme” a Santa Coloma de Gramenet

La Ciba de Santa Coloma de Gramenet Passeig de Llorenç Serra, 64, Santa Coloma de Gramenet

Participem en un col·loqui sobre sabers ecofeministes a Centreamèrica i Catalunya organitzat per l’entitat Suds a Santa Coloma de Gramenet Aquest serà un espai de diàleg i aprenentatges on podrem sentir les experiències de defensa de la vida i del territori per part de Maria Cristina Bernabé, integrant de la Asociación de Mujeres Aq’ab’al (Guatemala). També es presentarà una recerca que analitza lògiques comunes de lluites pel territori a Centreamèrica i a Catalunya, per part de Júlia Martí, investigadora a l’Observatori del Deute en la Globalització. Us hi esperem!

Taula rodona | “Ecofeminisme comunitari: lluites feministes en defensa de la vida i el territori

Centre de Cutura de les Dones Francesca Bonnemaison c/ Sant Pere Més Baix, 7., Barcelona

En el marc del Fòrum contra les Violències Masclistes, organitzat per la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere, es durà a terme una taula rodona anomenada “Ecofeminisme comunitari: lluites feministes en defensa de la vida i el territori”. Durant la taula es teixirà un diàleg entre diferents experiències de lluita pel territori i la vida en països del Sud global i aquí a casa nostra, per entendre millor com es reprodueixen lògiques estructurals que des dels ecofeminismes i les economies feministes s’ha denominat el conflicte capital-vida. Les principals ponents de la taula seran la guatemalenca Maria Cristina Bernabé, defensora del cos-territori, membre de l’Associació  Mujeres Aq’ab’al, Blanca Bayas, activista ecofeminista, investigadora de l’ODG i Karen Arias, membre de l’Organización Femenina Popular de Colòmbia La taula es farà el 3 de novembre, de 18h a 20h al Centre de Cultura de les Dones Francesca Bonnemaison (Sant Pere Més Baix, 7, Barcelona). Per poder assistir com a públic cal fer la inscripció gratuïta, abans del 31 d’octubre omplint el formulari a la web del Fòrum.

#DebatsODG: Guerres i geopolítica

Oficina ODG c/ Junta de Comerç 20. Pral, Barcelona, Espanya

Seguim amb els espais de debat presencial de l’Observatori per poder compartir opinions, dubtes i anàlisi sobre l’actualitat. Es tracta d’un espai mensual, obert a tothom, per tal d’alimentar de discurs i ampliar la xarxa ODG. Hi sou convidades sòcies, amigues i totes aquelles que us interessa el que anem treballant. A les trobades convidarem a persones properes, investigadores o activistes, que ens puguin apropar a un tema d’actualitat per tal d’obrir un espai de discussió, aprenentatge mutu i anàlisi col·lectiva. La segona sessió tractarà sobre sobre geopolítica internacional, amb Josep Maria Royo, de l’Escola Cultura de Pau. En els darrers anys s'ha anat accentuant un escenari multipolar en el que impera l'ús de la força al servei dels interessos d'actors de poder, amb la invasió d'Ucraïna o l'escalada de la guerra a Palestina com a exemples. La sessió tractarà de fer una introducció sobre l'evolució de la conflictivitat internacional des de la caiguda del mur de Berlín i la fi de la Guerra Freda (1989-1991) fins a l'actualitat, per a apropar-nos a la comprensió de la situació política a nivell internacional i del paper de les diferents potències en el marc d'aquesta conflictivitat actual. SESSIÓ 2 | Continuïtat i canvi en l’evolució de la conflictivitat internacional: guerres i geopolítica. El paper de les grans potències dins del (des) ordre internacional multipolar Amb Josep Maria Royo de l’Escola de Cultura de Pau 📆 Dilluns 6 de novembre a les 18h 📍 A Junta de Comerç 20. Pral. BCN 📝Inscripcions a formacio@odg.cat

Ecofeminismes i educació ambiental

Online

Descobreix les connexions entre justícia de gènere i sostenibilitat i adquireix eines per incorporar-les a la teva pràctica educativa T'apassiona o treballes per a la justícia climàtica, la igualtat de gènere i la protecció dels béns comuns? Vols explorar com l'ecofeminisme pot transformar la nostra relació amb el planeta? Aquest viatge a través de l'ecologia política i la perspectiva decolonial et connectarà amb la relació entre la justícia de gènere i la sostenibilitat, dotant-te d'eines essencials per incorporar-les a la teva pràctica educativa. El programa inclou: - Introducció als ecofeminismes i la seva vinculació amb l'ecologia política, a càrrec de Josep Nualart, de l'Observatori del Deute en la Globalització - Ecofeminismes del Sud Global: defensa del territori des de la perspectiva decolonial, amb la participació d'Aimée Martínez. - La intersecció entre ecofeminismes i educació ambiental: situació i eines per a la pràctica educativa amb Mel Educació - Foment de la reflexió col·lectiva. Més info i inscripcions aquí.

Ecofeminismes: organitzar-nos des de la reciprocitat i la resiliència

Ateneu Salvadora Catà Plaça Josep Pla, Girona

En el marc de les Jornades Feministes a l'Ateneu Popular Salvadora Catà, organitzades per la coordinadora de Feminismes Anticapitalista de Girona, la Júlia Martí farà la xerrada Ecofeminismes: organitzar-nos des de la reciprocitat i la resiliència. Farà una introducció sobre els ecofeminismes i parlarà de com podem transformar les nostres organitzacions per incorporar l'ecofeminisme tant en la forma d'organitzar-nos i teixir aliances, com en les accions i reivindicacions que plantegem. La Júlia Martí és activista i investigadora ecofeminista de l'Observatori del Deute en la Globalització i autora del Manual Ecofeminista contra el Poder Corporatiu publicat per Libros en Acción.

Webinar | Terres rares i el seu rol en la transició verda

Online

Presentació del mapa d'impactes i conflictes de Terres Rares Dilluns 20 de novembre, 17.30-19 CET: webinar internacional, presentar el mapa temàtic i alguns dels seus casos, i aprofundir en els reptes i impactes clau associats a l’extracció de terres rares. INSCRIPCIONS AQUÍ. Ponents:  Mariana Walter, investigadora, Institute of Environmental Science and Technology (ICTA): Phd. (Environmental Justice Atlas/Institute of Environmental Science and Technologies, Universitat Autònoma de Barcelona) Alfons Pérez, investigador, Observatori del Deute en la Globalització (ODG) Volahery Andriamanantenasoa , CRAAD-OD, Madagascar Lee Tan, Aid Watch, Austràlia Moderació: John Pfeffer, Institute for Policy Studies, Washington En anglès amb interpretació simultània al castellà i el francès.

Pre-estrena del documental “El cost amagat”

Cinemes maldà Carrer del Pi, 5, Barcelona

Us convidem a la pre-estrena del documental “El cost amagat: l’altra cara de la transició verda” que tindrà lloc el proper dimarts 21 de novembre als Cinemes Maldà. Fa un any un equip de l’Observatori del Deute en la Globalització va viatjar a les zones d’extracció de liti i de producció d’hidrogen verd de Xile i Argentina per visibilitzar els impactes que l’auge de la demanda de la transició verda europea estava generant en els països d’extracció. D’aquell treball de camp, realitzat a base d’entrevistes, visites i converses amb activistes i expertes d’aquests dos països va sorgir la publicació “La mina, la fàbrica i la botiga”, i el documental “El cost amagat”. DIMARTS 21 DE NOVEMBRE A LES 19H ALS CINEMES MALDÀ Carrer del Pi, 5. BCN INSCRIPCIONS AQUÍ Comptarem amb la participació online de Paz Aedo, investigadora del Centro de Análisis Socioambiental de Xile i amb Lis Sablé, activista de l’Asamblea Fiambalá Despierta (Catamarca, Argentina).

Jornades de Compra Pública Responsable “La urgència d’una mirada global amb justícia social als processos de transició ecològica”

En un context en què s’estan evidenciant els canvis dràstics que està patint el planeta a causa de l'emergència climàtica i els seus impactes sobre els territoris d’arreu del món, des de les institucions supranacionals i locals, fins a les organitzacions de base de tot el món, es considera fonamental enfrontar la descarbonificació de les economies. En aquesta 6a edició de les jornades, organitzada pel Grup de Compra Pública Socialment Responsable de Catalunya (GCPSR), es presentaran les oportunitats normatives actuals que poden servir per garantir el compliment dels drets humans i del medi ambient en les cadenes de valor. També es farà una crida a les administracions públiques i a la ciutadania sobre la importància que té posar la mirada, des de la coherència de polítiques, als processos de transició ecològica que s'estan proposant des del nord global. La nostra companya Nicola Scherer participarà de la taula inaugural amb la ponència Finançament de la transició “verda” i digital de la UE. Tota la informació aquí.

#DebatsODG Connexió COP28

Oficina ODG c/ Junta de Comerç 20. Pral, Barcelona, Espanya

Seguim amb els espais de debat presencials de l'ODG! SESSIÓ 3 | CONNEXIÓ COP28 Analitzem les propostes, temes calents i falses solucions de la cimera del clima des de Dubai. En directe, des de Dubai, Clàudia Custodio i Bruna Cañada, investigadores de l'ODG Sobre el bescanvi de deute per clima, amb Iolanda Fresnillo, investigadora sobre deute al European Network on Debt and Development Coincidint amb el dia del finançament climàtic de la conferència pel clima COP28 ens connectarem en directe amb la Clàudia Custodio i Bruna Cañada a Dubai. Ens explicaran quins són els temes calents d’aquesta COP28, la situació del país, per què les finances importen i quines falses solucions podem detectar. La Iolanda Fresnillo entrarà en profunditat en una d’aquestes falses solucions, els debt swaps (bescanvi de deute per acció climàtica) que des dels centres de poder internacional s’estan proposant com una solució a països altament endeutats i afectats per la emergència climàtica que es troben majoritàriament al Sud Global. 📆 Dilluns 4 de desembre a les 18h 📍 A Junta de Comerç 20. Pral. BCN 📝Inscripcions a formacio@odg.cat

Diàlegs entre la mina i la fàbrica | Alternatives al model extractiu

La Fede c/ Tàpies 1-3, Barcelona

En el “diàleg entre la mina i la fàbrica” us proposem un espai de conversa entre una activista que habita les zones d’extracció de liti i un treballador d’un projecte de reconversió verda d’una fàbrica italiana sota control obrer. Un diàleg al que també us volem convidar. Diàlegs entre la Mina i la Fàbrica Alternatives al model extractiu de la “transició verda” Un diàleg amb: Aimée Martinez, defensora del territori contra la megamineria i el poder corporatiu al Colectivo de Ecología Política del Sur Collettivo Di Fabrica, projecte de fàbrica de renovables sota control de les treballadores a Florència, Itàlia. Dimarts 12 de desembre A les 18:30h a la La Fede c. Tàpies 1-2. Barcelona Més info i inscripcions

Cinèforum | El cost amagat a Moià

Auditori Sant Josep Carrer de Sant Josep, 1, Moià

El proper dijous 14 de desembre presentem a Moià el documental El Cost Amagat Organitzem amb la Plataforma Moià pel decreixement el passi de El Cost Amagat, un documental de l’ODG produït per Quepo a l’Espai Núria Social d’Olot. Comptarem amb la participació d’Aimée Martinez, investigadora a Ecología Política del Sur i activista a les zones extractives d’Argentina i Colòmbia. El documental recull els impactes que la transició europea està tenint en països com Xile i Argentina, països exportadors de liti, coure i hidrogen verd, necessaris per a la descarbonització i sobretot per un dels elements centrals de la transició: l’electromobilitat. Coneixerem els impactes de la ma dels testimonis, d’activistes, líders comunitàries i expertes que expliquen com l’extractivisme verd està destruint els ecosistemes, les comunitats i està aprofundint en les desigualtats amb una nova forma de colonialisme. Després del documental hi haurà torn de preguntes i debat.

Cinèforum | El cost amagat a Olot

Núria Social Carrer Verge del Carme, 8, Olot

El proper dissabte 16 de desembre presentem a Olot el documental El Cost Amagat Organitzem amb Resiliance Earth el passi de El Cost Amagat, un documental de l'ODG produït per Quepo a l'Espai Núria Social d'Olot. Comptarem amb la participació d'Aimée Martinez, investigadora a Ecología Política del Sur i activista a les zones extractives d'Argentina i Colòmbia, i dues companyes de l'Observatori del Deute en la Globalització, la Bruna Cañada i la Marta Pérez. El documental recull els impactes que la transició europea està tenint en països com Xile i Argentina, països exportadors de liti, coure i hidrogen verd, necessaris per a la descarbonització i sobretot per un dels elements centrals de la transició: l’electromobilitat. Coneixerem els impactes de la ma dels testimonis, d’activistes, líders comunitàries i expertes que expliquen com l’extractivisme verd està destruint els ecosistemes, les comunitats i està aprofundint en les desigualtats amb una nova forma de colonialisme. Després del documental hi haurà torn de preguntes i debat. PLEASE NOTE: This event is part of the project Citizens’ Observatory for Green Deal Financing, funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the authors only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Education and Culture Executive Agency (EACEA). Neither the European Union nor EACEA can be held responsible for them.