Projecció i debat | El cost amagat: l’altra cara de la tansició

Projecció de "El cost amagat: l'altra cara de la transició verda" a l'Ateneu Rosa de Foc. Un documental que recull els impactes que la transició verda europea està tenint en països com Xile i l’Argentina. Una invitació a escoltar els testimonis de qui pateix aquest impacte, però sobretot a preguntar-nos què pensem fer des del Nord global. Debat posterior amb Josep Nualart, investigador en energia i clima de l'ODG.

Xerrada | Dinàmiques de gènere al sector energètic

Arriba la Setmana de l'energia Cooperativa. Quines respostes podem donar des de l'ecofeminisme a les dinàmiques de gènere en el sector energètic? La nostra companya Clàudia Custodio participarà en aquesta xerrada, juntament amb l'Andrea Vides d'Enginyeria Sense Fronteres, que farà un mapatge sobre polítiques de gènere del sector energètic, i companyes de Coopolis i Batec.

Projecció del documental “El cost amagat”

La Kumbiamba es un festival de música i cultura llatinoamericana i en aquesta edició volen posar el focus en l’impacte de la transició verda. Per això el proper 7 de juny a les 19:00 al casal de joves la traca projecten el documental "El cost amagat, l’altra cara de la transició verda". Posteriorment hi haurà una taula rodona amb l’equip de Quepo i la companya Clàudia Custodio de l'ODG per conèixer de primera mà les seves experiències. El documental recull els impactes que la transició europea està tenint en països com Xile i Argentina, països exportadors de liti, coure i hidrogen verd, necessaris per a la transició verda europea i imprescindibles per al seu element central: l'electromobilitat. Coneixerem els impactes de la ma dels testimonis, d'activistes, líders comunitàries i expertes que expliquen com l'extractivisme verd està destruint els ecosistemes, les comunitats i està aprofundint en una nova forma de colonialisme.

Xerrada | Confort tèrmic en temps d’emergència climàtica

Com podem garantir la cobertura de necessitats bàsiques i el confort en escenaris de decreixement per fer front a l'Emergència Climàtica?  La nostra companya Bruna Cañada participarà en aquesta taula juntament amb companyes d'Opcions i Celobert, en el marc de la Setmana de l'energia Cooperativa.

Debats ODG | RD Congo, més enllà de l’extractivisme

Nova edició dels #DebatsODG: abordem la situació a la República Democràtica del Congo, amb Josep Maria Royo, del Centre de Recerca per la pau de la UAB, i una activista congolesa pendent de confirmar. Cal inscripció prèvia. amb opció presencial o en línia: formacio@odg.cat

Diálogos de saberes “Territorios y Energías”

La energía pasa de ser esa forma de sustento vital que permite mantener y sostener las vidas, a ser un vector que permite el control, la profundización del dominio y el extractivismo. Es la fórmula que viene a permitir que todo lo vivo se convierta en mercancía: desde el territorio hasta la vida de las personas. En este segundo encuentro dialogaremos con Esperanza Martínez, Fray Rodrigo Péret y Alfons Pérez, sobre la arquitectura demencial – criminal de esta fórmula. Abordaremos la cuestión de la Geopolítica de la transición hegemónica: socios y minerales necesarios en el plan global de apropiación de bienes comunes para garantizar la ‘seguridad energética’ y los modos de vida imperiales. Organizado por Asociación Bienaventurados los pobres y CCFD Terre Solidaire. Sesión online, requiere inscripción previa.

Curso online "La energía en el capitalismo. Una propuesta Ecosocialista para otra relación entre la sociedad y la naturaleza", organizado por OPSur Es una instancia de formación para organizaciones sociales que parte de una crítica al extractivismo energético y la problematización de los impactos ambientales y sociales del actual modelo. Buscamos discutir de qué maneras distintos sectores del capitalismo procuran pintarse de verde y cómo impulsamos la construcción colectiva de una alternativa ecosocialista.  Dirigido al público con interés en la temática energética y sus impactos sociales y ambientales. El curso tiene un énfasis en la situación de Argentina, pero está dirigido a organizaciones de toda América. Alfons Pérez, investigador del ODG, participará en la sesión 2, “Revolución industrial. Neocolonialismo y extractivismo: la transición energética del capitalismo verde". Requiere inscripción previa: https://forms.gle/LppMTCbPTY58hygc6