FESS Rural | Taula “Parem màquines! Articulem les lluites de defensa del territori per avançar cap a la transició ecosocial”

Vallfogona de Riucorb Vallfogona de Riucorb, Espanya

Júlia Martí, investigadora de l'ODG, participarà en el Vè Festival de l'Economia Social i Solidària Rural (#FESSRural), a la taula rodona "Parem màquines! Articulem les lluites de defensa del territori per avançar cap a la transició ecosocial", per parlar dels reptes compartits entre el Nord i el Sud Global.

Diálogos de saberes “Territorios y Energías”

La energía pasa de ser esa forma de sustento vital que permite mantener y sostener las vidas, a ser un vector que permite el control, la profundización del dominio y el extractivismo. Es la fórmula que viene a permitir que todo lo vivo se convierta en mercancía: desde el territorio hasta la vida de las personas. En este segundo encuentro dialogaremos con Esperanza Martínez, Fray Rodrigo Péret y Alfons Pérez, sobre la arquitectura demencial – criminal de esta fórmula. Abordaremos la cuestión de la Geopolítica de la transición hegemónica: socios y minerales necesarios en el plan global de apropiación de bienes comunes para garantizar la ‘seguridad energética’ y los modos de vida imperiales. Organizado por Asociación Bienaventurados los pobres y CCFD Terre Solidaire. Sesión online, requiere inscripción previa.

Curso online "La energía en el capitalismo. Una propuesta Ecosocialista para otra relación entre la sociedad y la naturaleza", organizado por OPSur Es una instancia de formación para organizaciones sociales que parte de una crítica al extractivismo energético y la problematización de los impactos ambientales y sociales del actual modelo. Buscamos discutir de qué maneras distintos sectores del capitalismo procuran pintarse de verde y cómo impulsamos la construcción colectiva de una alternativa ecosocialista.  Dirigido al público con interés en la temática energética y sus impactos sociales y ambientales. El curso tiene un énfasis en la situación de Argentina, pero está dirigido a organizaciones de toda América. Alfons Pérez, investigador del ODG, participará en la sesión 2, “Revolución industrial. Neocolonialismo y extractivismo: la transición energética del capitalismo verde". Requiere inscripción previa: https://forms.gle/LppMTCbPTY58hygc6  

WEBINARI | La mineria urbana, una alternativa a l’extractivisme?

L'augment de la demanda de minerals crítics i terres rares accelera la cursa per les primeres matèries i reprodueix els patrons colonials de l'espoli del territori. És la mineria urbana una alternativa a l'extractivisme? En parlem en aquest seminari web amb Martín Lallana, investigador en  Transició Ecosocial, Felix Best Agorvor, de l'empresa de reciclatge 5 Seconds Connect Ghana, i Clàudia Bosch, de SETEM. Modera la investigadora de l'ODG, Júlia Martí. Organitzat amb l'Institute for Policy Studies. Si no vau poder participar en la sessió, podeu recuperar-la aquí: https://youtu.be/4ThUZPfuCyk Finançat per la Unió Europea. Les opinions i punts de vista expressats només comprometen a les autores i no reflecteixen necessàriament les de la Unió Europea o  de l'Agència Executiva Europea d'Educación i Cultura (EACEA). Ni la Unió Europea ni l'EACEA poden ser-ne considerats responsables.

Xerrada | “Hem begut oli”, quarta sessió de l’Escola del Col·lapse

L'energia, protagonista de la quarta sessió de l'Escola del Col·lapse. Serà aquest diumenge dia 6 a la Guixa, amb Alfons Pérez, investigador de l'Observatori del Deute en la Globalització, i representants de la Cooperativa Energètica del Pedraforca, Osona Energia i l'Aliança contra la Pobresa Energètica. Diumenge 6 d'octubre es fa a la Guixa la quarta sessió de l'Escola del Col·lapse, el nou espai organitzat per la Comunalitat de Vic, El Refugi i l'Associació Terra Fèrtil per reflexionar, pensar i trobar estratègies col·lectives per reaccionar davant les actuals crisis política, econòmica, social i ambiental. En aquesta quarta sessió s'abordarà la qüestió de l'energia. Sota el títol «Energia: hem begut oli», hi haurà com en totes les sessions de l'Escola de Col·lapse, una activitat al matí i una a la tarda, amb dinar també obert a totes les persones participants entremig. Al matí, d'11 a 1, hi haurà una taula de debat amb Alfons Pérez, investigador de l'ODG, que posarà context a la situació, i de Lluís Marco, de la Cooperativa Energètica del Pedraforca; Francesc Tarongí, d'Osona Energia, i un representant de l'Aliança contra la Pobresa Energètica, que explicaran les seves experiències. Cal inscripció prèvia

Xerrada | Energia i decreixement, en el cicle “Desnormalitza’t”

XERRADA SOBRE 'ENERGIA I DECREIXEMENT', amb Alfons Pérez (ODG) i amb VNG Energia Canviar el model energètic va implícit a un canvi de model econòmic i social. En aquesta sessió parlarem de decreixement, de com fer aquesta transició ecosocial a partir d’un model fonamentat a viure amb menys, en reduir els nostres consums per permetre la supervivència i una vida digna al conjunt del planeta. Organitzat per Coopsetània.

Projecció ‘El cost amagat. L’altra cara de la transició verda’ | IndiFest

Projecció de creacions audiovisuals a partir del treball col·laboratiu entre pobles indígenes i organitzacions locals que treballen per a la Justícia Global. A partir d’aquests dos films,  intercanviarem visions, experiències i línies de treball entre entitats. La sessió es durà a terme de la següent forma: Amb la participació dels equips de les pel·lícules i amb un col·loqui posterior sobre la situació actual de Palestina. 18:00 h: Projecció El Cost Amagat. L'altra cara de la transició verda 18:30 h: Col·loqui el Cost Amagat amb Pablo Zareceansky (director) i Bruna Cañada (representant de l’ODG) 19 h: Projecció Saber Sumud Palestina 20 h: Col·loqui sobre la situació actual a Palestina amb l’equip de la pel·lícula i una persona de la comunitat Palestina de Catalunya El cost amagat és un documental que reuneix els impactes que la transició verda europea té en països com Xile i l’Argentina, exportadors de liti, coure i hidrogen verd, necessaris per a la descarbonització i per un dels elements centrals de la transició: l’electromobilitat. De la mà d’activistes, líders comunitàries i expertes descobrim com l’extractivisme verd està destruint els ecosistemes i les comunitats i està aprofundint en les desigualtats amb una nova forma de colonialisme. Cal reservar entrada

FORMACIÓ PER A PERIODISTES | Què està en joc a la COP29 a l’Azerbaidjan?

Novament, organitzem una formació per a periodistes i comunicadores sobre aspectes claus de la COP29, que enguany se celebra a l'Azerbaidjan. Comptarem amb Anna Pérez Català, investigadora de l’IDDRI, i amb les companyes de l'ODG Bruna Cañada i Clàudia Custodio. Què podem esperar de la COP29? Quins seran els temes més rellevants? Què implica que es faci en un país com l’Azerbaijan?

Projecció ‘El cost amagat’ | Foodcoop

Nova data de cinefòrum amb el documental 'El Cost amagat: l’altra cara de la transició verda'. Serà divendres 8 de novembre, a les 20:30 hores, organitzada pel Supermercat Cooperatiu i Participatiu FoodCoop, de Barcelona. Cal inscripció prèvia

Xerrada | 2a Àgora Pallaresa

La segona edició de l'Àgora Pallaresa ens convida a reflexionar sobre com el capitalisme espolia recursos i violenta pobles arreu del planeta per poder alimentar la seva lògica de creixement infinit. Perquè quan el capitalisme parla de sostenibilitat parla de sostenir diners, poder i consumisme. No parla de la terra, la vida i els éssers que l’habitem. Buscarem desemmascarar aquestes lògiques des de les perspectives ecofeministes, que sí que posen la vida i les relacions al centre, visibilitzant l’impacte global de l’estil de vida occidental i plantejant propostes que ens permetin imaginar juntes una altra realitat. Hi participaran Júlia Martí i Clàudia Custodio, investigadores de l'ODG. Cal inscripció prèvia.

Xerrada | Menys per viure millor

Sessió de Klimàtiques en Acció, on comptarem amb Júlia Martí i Comas, investigadora en béns comuns i ecofeminismes a l’Observatori del Deute en la Globalització. Parlarem sobre pensament econòmic, polític i social que cerca una relació equilibrada entre els éssers humans i la natura, a partir de propostes oposades a les aplicades pel model capitalista, i que promouen la disminució controlada i progressiva de la producció. Acte no mixt.

Documental | ‘Can Degrowth Save The World?’ – BBC

Projecció del documental produït per la BBC 'Can Degrowth Save The World?', en què ha participat la nostra companya Clàudia Custodio, investigadora en Justícia Climàtica. Requereix inscripció prèvia.