cfj_logo_final_cmyk.jpg

Citizens for Financial Justice – projecte EU DEAR


ODG és part d'aquest projecte Europeu: DEAR – Ciutadans/es per la Justícia Financera.

 

Informant i connectant per a l'acció ciutadana conjunta, per aconseguir que el sistema financer mundial funcioni millor per a tothom.

 

 

El sistema financer mundial fomenta la desigualtat, sovint no crea llocs de treball decents, soscava els drets humans, devasta el medi ambient i està creant crisi de deute.

La força impulsora darrere de tots aquests problemes és que les institucions que controlen les finances no serveixen a la majoria de la ciutadania en el món.

 

Necessitem un sistema financer que funcioni per a tothom, i que estigui controlat democràticament.

El desequilibri de poder imperant dins el sistema financer ocasiona que:

  • l’obtenció de beneficis està per sobre de les persones,
  • el finançament privat es veu afavorit sobre les finances públiques
  • i el deute preval sobre el desenvolupament.

L’única manera de revertir aquesta situació és atorgant més poder a la gent. Mitjançant l’empoderament, connexió i enfortiment dels moviments socials, ajudem a equilibrar el poder i contribuir cap al gran canvi ja necessari.

Informació clau

Ubicació: Unió Europea
Escala de temps: tres anys, de setembre de 2017 a l’agost de 2020.

Programa

Valor: € 4,6 milions

Socis del consorci – El projecte és implementat per sis organitzacions no governamentals (ONG) europees

  • Christian Aid (Regne Unit)
  • Counter Balance (República Txeca)
  • Debt and Development Coalition Ireland – DDCI (Irlanda)
  • erlassjahr.de (Alemanya)
  • Eurodad (Bèlgica)
  • Observatori del Deute en la Globalització – ODG (Estat espanyol)

Finançat per la Unió Europea

European Union Logo

Citizens for Financial Justice és un projecte de tres anys finançat pel programa DEAR de la Unió Europea (Development Education and Awareness Raising).

El nostre enfocament

Citizens for Financial Justice dóna suport a la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) mitjançant la mobilització de ciutadans i ciutadanes de la UE per donar suport al finançament efectiu per al desenvolupament (FfD) en dos temes específics:

  1. deute
  2. i finances privades.

Un component clau del projecte és la concessió de subvencions a organitzacions petites i mitjanes de la societat civil (OSC); des d’organitzacions locals de base fins a OSC nacionals i plataformes d’OSC.

Objectius clau

El projecte té com a objectiu augmentar i millorar la capacitat de les Organitzacions de la Societat Civil (OSC) a tota la UE per:

  • sensibilitzar sobre qüestions de finançament per al desenvolupament,
  • participar en activitats d’educació per al desenvolupament,
  • i emprendre activitats d’incidència i campanyes sobre el finançament per al desenvolupament.

Objectius

  1. Contribuir a una major disponibilitat de finançament correcte per al desenvolupament, democràticament controlat i efectiu, com un mitjà clau d’implementació per a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
  2. Els i les ciutadanes europees estan informades i participen en el debat sobre les reformes necessàries per augmentar la quantitat i millorar la qualitat del finançament per al desenvolupament.
  3. Les organitzacions de la societat civil europea (OSC) compten amb el suport i la capacitat per participar activament en xarxes sòlides de la societat civil, per tal d’augmentar la consciència pública sobre el finançament per al desenvolupament, creant així un ampli suport per les reformes de polítiques europees.
  4. Les organitzacions de la societat civil en tota la UE augmenten i milloren significativament la seva capacitat per promoure la sensibilització, l’educació pel desenvolupament i la incidència i campanyes sobre el finançament pel desenvolupament.

Antecedents del projecte

A tot el món, els impactes de la crisi financera mundial de 2008 encara se senten. A Europa i més enllà, les mesures d’austeritat han contribuït a l’augment de la desigualtat i han afectat greument el gaudi dels drets humans.

Actualment, s’estima que més de dos terços dels països del món estan aplicant polítiques d’austeritat, però estan incomplint el seu objectiu declarat de reduir els nivells de deute públic.

Per què el deute impacta els ODS

El deute global està al punt més alt de tots els temps, amb 119 països al Sud Global considerats críticament endeutats. Els pagaments de deute dels països empobrits estan aconseguint pics mai vistos des de 2004. Amb més diners emprats al servei del deute, i amb les necessitats dels creditors privilegiades sobre les necessitats de les persones; la despesa social dels governs s’està veient minvada, afectant els drets humans i retardant el progrés cap als ODS.

Aquest preocupant panorama ha estat impulsat per una bombolla de crèdit al Sud Global, desencadenat per les decisions polítiques introduïdes per les economies del Nord Global, arran de la crisi financera mundial.

Les baixes taxes d’interès mundials han incentivat els fluxos de capital cap als països més pobres, amb un enfocament específic en el finançament d’infraestructura.

Els països rics i les institucions financeres internacionals continuen promovent una nova ortodòxia en el desenvolupament de les finances, impulsant l’ús de fons públics per mobilitzar capital privat. Però els riscos que aquest enfocament representa per a la sostenibilitat del deute als països del Sud Global sovint es descuiden.

Reformant el sistema

La reforma del sistema financer internacional s’ha estancat en els anys posteriors a la crisi financera. Recuperar l’impuls per a la reforma és fonamental si volem que es compleixi l’ambiciosa promesa dels ODS, i això es potenciarà amb xarxes mundials més sòlides de ciutadans i ciutadanes informades.

Enfortir la capacitat de grups socials per comprendre i analitzar els problemes del sistema financer i organitzar-se per sobre de les divisions socials i les fronteres nacionals, augmentarà la seva capacitat per influir en el canvi. Això, al seu torn, ens aproparà a la incorporació de pràctiques de finançament responsable en el sistema global, i a corregir el desequilibri de poder en les institucions financeres internacionals.

Més informació pròximament

La pàgina web Citizens for Financial Justice estarà aviat en línia amb més informació, notícies i actualitzacions.

 

Contingut relacionat

CONFERÈNCIA INTERNACIONAL: Afectades per la imposició de les grans infraestructures.

alfons

Presentació de l’estudi “El cost real de l’energia”

emma

Crònica de les intervencions de l’Executiu grec en el Comitè d’Auditoria del Deute Grec.

Maadix