midcat

Destapem els Mites del MidCat


Descarregar arxiu   

MITECAT – Destapem els mites del MidCat, el gasoducte entre França i l’Estat espanyol.

Autors: Antoine Simon & Cécile Marchand
Notes i revisions: Samuel Martín-Sosa Rodríguez, Josep Nualart Corpas, Jacqueline Balvet, Paul de Clerck, Colin Roche.
Editora: Laura Hieber
Disseny: Capucine Simon
Traducció al català: Ampersand Traduccions
Publicat per Friends of the Earth Europe i Amis de la Terre France, maig 2018.

Des de fa més d’una dècada, Enagás (Espanya) i Teréga, ex-TIGF, (França) han promogut la construcció del gasoducte Midi-Catalunya (més conegut com «MidCat»), un projecte de transport de gas entre França i Espanya molt controvertit i contra el qual ha sorgit un poderós moviment de rebuig a banda i banda dels Pirineus.

El MidCat seria un nou gasoducte que s’estendria a l’est dels Pirineus i que té com a objectiu duplicar la capacitat de les interconnexions existents entre França i Espanya. El projecte, que podria transportar 7.500 milions de metres cúbics de gas cada any en ambdós sentits, requereix la instal·lació d’aproximadament 1.250 km de canonades, incloent 800 km a França i 450 km a Espanya.

La inversió ascendeix a 3.100 milions d’euros, una xifra astronòmica per a una infraestructura que suposadament s’acabarà de construir l’any 2020. Si bé Enagás i Teréga el presenten com un projecte diferent, l’STEP (South Transit East Pyrenées) és la primera fase del projecte MidCat: un gasoducte de 227 km que travessa la frontera entre França i Espanya.

Tanmateix, el projecte MidCat es veu cada vegada més com un cavall de Troia amb una ambició cada cop més àmplia i que augmenta de grandària regularment a mesura que s’actualitzen els nous plans en l’àmbit europeu: 25 km de llarg el 20133, 432 km el 20154 i 577 km el 2017 (repartits entre el MidCat i l’STEP).

El MidCat i el seu subconjunt, l’STEP, formen part de la llista comunitària d’infraestructures energètiques titulada «Projectes d’interès comú» (llista PCI), una llista dissenyada per la Comissió Europea i els estats membres per identificar els projectes d’infraestructura energètica prioritaris necessaris a Europa, suposadament per motius de seguretat energètica i climàtics. Tenir projectes en aquesta llista és fonamental per a promotors com Enagás i Teréga, no només perquè es beneficien d’uns procediments d’obtenció de llicències accelerats, sinó també (i majoritàriament) perquè així poden optar a subvencions públiques importants i atraure inversors privats amb més facilitat.

El projecte ha estat fortament polititzat i prioritzat pel govern espanyol, i l’actitud passiva de les autoritats franceses ha anat facilitant l’avenç de la Comissió Europea. Tanmateix, el projecte planteja seriosos dubtes econòmics, mediambientals i climàtics, i, a més, ara ha de fer front a una forta oposició per part de dotzenes de grups de ciutadans preocupats pel projecte, membres del Parlament Europeu i organitzacions ecologistes pertanyents a l’àmbit local, regional, nacional i europeu.

Aquest informe pretén donar a conèixer aquests dubtes i desmentir els falsos mites difosos per Enagás i Teréga per promocionar el MidCat/STEP i revelar-ne els interessos reals.

MITE 1: El gas contribueix a la lluita contra el canvi climàtic.
MITE 2: El gas afavoreix una bona transició energètica.
MITE 3: El gas és una font d’energia neta.
MITE 4: El MidCat/STEP és necessari per a la seguretat de subministrament de gas.
MITE 5: El MidCat/STEP és necessari per diversificar el subministrament de gas.
MITE 6: L’STEP és una inversió barata i eficient.
MITE 7: El preu del gas baixarà gràcies al MidCat/STEP.
MITE 8: El MidCat/STEP el promouen empreses que treballen a favor de l’“interès comú”.

Descarregar arxiu   

Contingut relacionat

Apropiar-se de la recuperació a través de l’hidrogen

MartaPerez

Mapa | El Sud d’Europa, la porta del gas

MartaPerez

Interferències Unió Europea – Amèrica Llatina i el Carib ¿Associació birregional o Anticooperació?

Maadix