ODG

Es reuneixen organitzacions europees i del Nord d’Àfrica per analitzar la “Unió Energètica Europea” i la seva implicació geopolítica, financera i social.


 

Nota de premsa, 29/1/2015.

La política energètica de la Unió Europea té una alta rellevància donada la doble dependència de la UE dels combustibles no renovables que a més, provenen en la seva gran majoria de fora de les seves fronteres. Aquesta política desplegada en la seva component interior (dins la UE) i l’exterior (fora de la UE) té com a resultat la promoció de megainfraestructures energètiques, les relacions amb països amb règims autoritaris i la mobilització de grans quantitats de diner públic. El rellançament de la política energètica a través del concepte de “Unió Energètica” accentua les mateixes dinàmiques sumant-li un afany recentralitzador en les decisions sobre els models energètics dels països de la Unió, una major presència de mecanismes financers per a la inversió en infraestructures i donant protagonisme al gas natural com a combustible de transició.

Al mateix temps, l’agreujament del conflicte entre la Federació Russa i Ucraïna, fa que la UE busqui altres nínxols de combustibles com ara la regió del Caspi o el Nord d’Àfrica. En el nou mapa que dibuixa la Unió, l’Estat espanyol i Catalunya jugarien un paper clau com a nous països de trànsit del gas de Nord Àfrica, i fins i tot dels EEUU, cap als Estats membre. Aquest viratge en la geopolítica energètica europea pot comportar acaparament energètic, és a dir, les poblacions i comunitats on es troben els recursos pateixen els impactes de les industries extractives, a més de ser desposseïdes de drets i sobirania. Igualment, els territoris de trànsit, poden patir acaparament.

Davant d’aquesta realitat l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG) ha organitzat a Barcelona una trobada per tal de reflexionar sobre si l’estratègia energètica de la UE promou o no l’acaparament energètic, sobre quins espais queden per a la participació ciutadana en la presa de decisions sobre el model energètic dins la UE, sobre quina es l’escala d’incidència o d’acció (Brusel•les, Estat, regió, municipi) per a construir la sobirania energètica popular, entre d’altres.

Per això acudiran a la trobada especialistes procedents d’Ucraïna, Itàlia, Polònia, Tuníssia, Algèria, Bulgària i l’Estat espanyol els dies 30 i 31 de gener.  Podeu veure alguns dels convidat/des al programa del seminari obert al públic al web de l’ODG.

 

Per a entrevistar a qualsevol dels especialistes, podeu establir contacte amb les segúents persones: Alfons Pérez (660 614 352) i Pablo Cotarelo, (637 970 345).

Contingut relacionat

L’ONU aprova una resolució històrica per lluitar contra les violacions de drets humans perpetrades per multinacionals

uzero

Recull de premsa Judici Popular Castor

emma

Nous mega gaseoductes redundants segons les pròpies projeccions de la UE

emma