XARXA de Suport Mutu en Resposta als Megaprojectes Energètics


Descarregar arxiu   

Comunicat de Baiona de la “RED de Apoyo Mutuo en Respuesta a los Megaproyectos Energéticos”
Baiona, 17 de juliol de 2016.

La RED de Apoyo Mutuo en Respuesta a los Megaproyectos Energéticos, integrada per més de 50 organitzacions mediambientals i ciutadanes representatives d’ambdós costats del Pirineu, ha participat en el 6è Fòrum Internacional contra els Grans Proyectes Inútils i Imposats que s’ha celebrat a Baiona del 15 al 17 de juliol. En aquest fòrum, la Red ha realitzat un taller sobre les interconnexions energètiques que travessen el Pirineu, en el que s’ha exposat:

• Les raons per les quals ens oposem als nous megaprojectes d’interconnexió: Cable submarí Biscaia-Aquitània; línia elèctrica de Molt Alta Tensió (MAT) Cantegrit (Landes)-Navarra; MAT Marsillon (Pyrénées-Atlantiques)-Aragó i el gasoducte MidCat, entre Hostalric (Catalunya) i Le Perthus (França). Considerem inútils i imposats aquests megaprojectes per les raons exposades a la Declaració de Capella i el Comunicat de Sabiñánigo en resposta als megaprojectes energètics transpirinencs.
• En concret, ens oposem a la Unió Energètica pel model energètic que defensa, hipercentralitzat i caduc, i pels seus objectius i conseqüències: un mercat únic sense una adequada regulació i en mans de les grans corporacions, que perpetua el model basat en els combustibles fòssils i nuclear.
• Així mateix, es van exposar les raons de caràcter tècnic que ens porten a oposar-nos a aquests projectes. Seguim convençuts que aquestes infraestructures no estan justificades ni tècnica ni econòmicament, tal com demostren els informes del Tribunal de Comptes Europeu, el 2015, i de la Commission de Regulation de l’Énergie de França (CRE), el 2016. Es constata una sobrecapacitat de generació elèctrica tant a Espanya com a França i un sobredimensionament de la interconnexió elèctrica entre els dos països, el que fa que resultin injustificables més interconnexions.
• Al taller també es van exposar: l’exemple dels 30 anys de lluita de la Plataforma Unitària contra l’Autopista Elèctrica (Alt Aragó i Pallars Jussà) contra els antics projectes de MAT Aragó-Cazaril, Graus-Sallente i Peñalba-Arnero-Isona; l’exemple de la línia elèctrica, ja construïda, MAT Sentmenat-Bescanó-Baixàs, a Girona, i la problemàtica actual amb el gasoducte MidCat. De fet, aquests projectes van ser el motiu de la creació de la Red l’octubre de 2015.

Fins al moment s’han adherit més de 50 organitzacions de l’Estat espanyol i del francès (Defensa de la terra). En aquest fòrum, diversos col·lectius del costat francès ja han mostrat el seu interès a sumar-se a la Red.

La Red expressa la seva aposta per un model energètic transparent, democràtic i descentralitzat i que tingui en compte l’Acord de París sobre el Canvi Climàtic (COP 21), apostant per la reducció del consum energètic, les energies renovables, l’autoconsum i les xarxes de distribució local. Tot això encaminat a una veritable transició cap a un nou model energètic sostenible, que potenciï la sobirania energètica de pobles i persones, per al qual, òbviament, aquestes noves xarxes de transport energètic són innecessàries, suposant un autèntic malbaratament de diners públics.

Nota: la RED de Apoyo Mutuo en respuesta a los Megaproyectos Energéticos està formada per més de 50 colectius de Catalunya, Aragó i Navarra/Nafarroa, com la Plataforma Unitaria contra la Autopista Eléctrica, la Xarxa per la Sobirania Energètica (XSE), Ecologistas en Acción-Sabiñánigo, la Fundació SUSTRAI Erakuntza, Gasoducte Martorell-Figueres, Associació de Naturalistes de Girona, IAEDEN-Salvem l’Empordà i l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG), entre moltes altres.

Contacte: redapoyopirineo@gmail.com
Blog Alta Tensión-Alta Tensió: http://autopistaelectricano.blogspot.com.es

Descarregar arxiu   

Contingut relacionat

L’Econòmic / El món s’aboca a un jubileu del deute?

emma

Ràdio 4 | Sobre el port i el mapa dels impactes de la transició verda a Barcelona

MartaPerez

Alfons Pérez / ctxt / Fondos europeos: ¿transacción o transición energética?

emma