Als promotors del projecte Castor, els toca la Grossa. A la ciutadania, les factures


A punt d’iniciar-se els cobraments, les organitzacions socials denuncien l’enorme estafa i exigeixen que es congeli el pagament del deute generat per una indemnització que no hauria d’haver-se aprovat mai.

Diverses organitzacions de la societat civil preocupades pel desenllaç del projecte d’emmagatzematge geològic de gas natural Castor, alerten l’opinió pública i els partits polítics que a partir de l’1 de gener de 2016 el deute generat per la compensació a la promotora del projecto Castor començarà a ser inclosa en les factures de gas. Argumenten que la indemnització garantida pel RDL 13/2014, que compensava a ESCAL UGS per la renúncia a la seva concessió, va obviar escenaris i solucions que haguessin exposat molt menys la ciutadania. Les organitzacions consideren que es va optar per l’opció més favorable a la promotora (participada en el 66,6% per ACS, de Florentino Pérez) assegurant-li un pagament multimilionari amb una celeritat impròpia d’un context d’emergència social. Per aquest motiu, en el marc de les imminents eleccions, i de la inclusió d’aquest deute en les factures, les organitzacions urgeixen als representants dels diferents grups polítics a comprometre’s a prendre accions per evitar que sigui la ciutadania qui pagui per aquest despropòsit.

La campanya que es llança avui mateix, i que inclou també un vídeo viral, recorda que el cas del Projecto Castor té una causa oberta al jutjat nº 4 de Vinaròs, on s’estan jutjant delictes de prevaricació mediambiental, contra el medi ambient i els recursos naturals. També el RDL de la compensació del projecte té tres recursos d’inconstitucionalitat davant el Tribunal Constitucional, i en els últims mesos, el Tribunal Suprem ha fallat en contra de la declaració d’impacte ambiental del gasoducte Castor, que va ser fraccionada per evitar majors exigències. Davant un escenari com aquest de presumpta il·legalitat i manifesta il·legitimitat i injustícia, les organitzacions socials fan una crida pel no-pagament del deute del projecte, així com perquè les instal·lacions siguin desmantellades, ja que ja s’han demostrat com a perilloses i fins i tot innecessàries. La mateixa Comissió Nacional de l’Energia alertava ja l’any 2012, en referència al sistema gasista, de com “es generen incentius als promotors a construir aquestes instal·lacions quan la retribució és suficientment atractiva fins i tot encara que no siguin necessàries per errors de planificació, i d’altra banda, es traslladen a l’Administració i per tant al consumidor final els riscos derivats de la incertesa pel que fa a l’evolució de la demanda de gas”.

A la pràctica, es calcula que la quantitat total que assumiria la ciutadania podria ascendir a més de 4.700 milions d’euros, a pagar durant 30 anys. A aquesta quantitat, cal afegir-hi també els costos de manteniment, operació i administració als quals incorri Enagas, encarregada de la hibernació indefinida de les instal·lacions. Durant aquest temps, el deute seguirà creixent, i seguirà aplicant-se a la factura del gas. Les organitzacions alerten que la principal afectació serà per a la ciutadania, especialment aquelles famílies en situació de pobresa energètica -una problemàtica que ja pateix el 17% de la població- i que tenen actualment problemes per pagar les seves factures. El seu endeutament creixerà, empitjorant així la seva situació econòmica i afectant greument les seves condicions de vida. Aquest fet generarà una situació manifestament injusta: mentre les empreses subministradores de serveis bàsics no compleixen amb el servei que han d’oferir, s’exigeix a la ciutadania respondre per un projecte mal planificat, mal executat, i que està actualment als tribunals. A més, les organitzacions recorden que els grans consumidors, com poden ser les pimes (i especialment les generadores d’electricitat a través de les centrals de cicle combinat), també veuran afectades les seves factures de gas. Això podria afectar també d’altres factures energètiques com ara les de la llum, per l’encariment que podria patir la producció d’electricitat.

L’any 2014, les organitzacions ja van denunciar l’opacitat del conjunt del procés, així com els perills associats -com el demostrat risc sísmic-, o de les irregularitats administratives. Davant l’imminent inici de 2016, exigeixen que es congeli l’execució del pagament de les factures com a mínim fins que no finalitzin els diferents processos judicials i es depurin realment les responsabilitats. També apel·len a la necessària voluntat política d’impulsar opcions energètiques que no siguin fòssil-depenents, que no hipotequin la població durant 30 anys i que no suposin impactes tan greus sobre la vida de les persones, el territori i el medi ambient.

La campanya, anomenada #NoPagoCastor, que s’ha engegat avui, pretén fer-se ressò entre les xarxes socials a través d’un vídeo que presenta el Projecte Castor com el nou “premi” de la Loteria de Nadal, que toca -a pagar- en aquesta ocasió a tota la ciutadania. L’objectiu és tornar a situar el tema a la palestra mediàtica, per encoratjar reaccions polítiques i ciutadanes i evitar que un cas tan flagrant quedi impune i en l’oblit.

 

– Aliança contra la Probresa Energètica (APE)

– Amics de Palanques

– Amigos de la Tierra

– Associació de Naturalistes de Girona

– Associacó Salut i Agroecologia (ASiA)

– Attac España

– Confederación de Consumidores y Usuarios (CECU)

– Coordinadora Cántabra de ONGD

– Ecologistas en Acción

– Ecoserveis

– EnerPlus

– Enginyeria Sense Fronteres (ESF)

– Entrepueblos/Entrepobles/Entrepobos/Herriarte

– Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB)

– Fuel Poverty Group

– Greenpeace

– InspirAction

– Observatori del Deute en la Globalització (ODG)

– Observatori DESC (Drets Econòmics Socials i Culturals)

– Plataforma Auditoría Ciudadana de la Deuda (PACD)

– Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia

– Plataforma por un Nuevo Modelo Energético

– ReHd Mad! (red de huertos urbanos comunitarios de Madrid)

– SEO/BirdLife

– Som Energia

– Xarxa per la sobirania energètica

 

Contacte de premsa: Mònica Guiteras

monica.guiteras@odg.cat

Contingut relacionat

Ràdio 4 | COP28 decebedora, Impactes en la Salut i Sistemes d’Alerta

MartaPerez

La Directa | L’oligopoli elèctric, un entramat de fons d’inversió i portes giratòries

MartaPerez

Infolibre / Ocho propuestas para que el dinero europeo se invierta en “neutralizar el lobby de las grandes empresas”

MartaPerez