Organitzacions socials urgeixen a implementar mesures contra el Projecte Castor, després de l’informe crític aprovat pel Parlament Europeu


Descarregar arxiu   

Demanen la suspensió cautelar del Decret Llei sobre la indemnització i hibernació de Castor fins a conèixer els resultats de diferents processos judicials i administratius en marxa als quals se suma aquesta resolució.

El passat dimecres 30 d’abril, el Parlament Europeu va aprovar una resolució que insta la Comissió i al Banc Europeu d’Inversions a que prenguin mesures per tal d’evitar que els ciutadans espanyols hagin d’abonar els 1.350 milions euros en compensacions pel projecte. El passat desembre, també la Defensora del Poble europea, Emilly O’Reilly, va reclamar l’atenció de la Comissió al respecte.

El president del Banc Europeu d’Inversions, Werner Hoyer, ja ha reconegut públicament que el projecte Castor ha estat precedit d’una avaluació desastrosa, malgrat que el Banc que presideix segueix sense donar resposta a la denúncia que la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia (PCDTS) va presentar ja fa més d’un any a través del mecanisme de queixes que té el propi BEI. La Plataforma, que va assistir a la votació del ple, espera que l’informe de la resolució aprovat per majoria (350 vots a favor) sigui implementat a partir d’ara. “El resultat d’aquesta votació ens anima a seguir en el nostre esforç per aconseguir la derogació del Decret Llei 13/2014 del mes d’octubre sobre el pagament d’aquesta subvenció encoberta. Des de la Plataforma del Sénia presentarem pròximament una denúncia davant la Comissió Europea i un petició davant el Parlament Europeu, per seguir insistint sobre aquest tema. A més d’una queixa formal davant la Defensora Europea per la manca de resposta del BEI a la nostra sol·licitud de fa més d’un any”, explica Evelio Monfort, membre de la Plataforma.

Organitzacions com l’Observatori del Deute en la Globalització, Ecologistes en Acció i la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute (PACD), se sumen a les exigències de la PCDTS i destaquen la importància de la resolució perquè els processos judicials en curs sobre el projecte Castor abordin la qüestió del deute i el desmantellament de les instal·lacions. Així mateix “es posa en relleu la urgent revisió del mecanisme financer europeu dels Project Bonds que va fer possible el projecte, i que segueix vigent” explica Mònica Guiteras de l’Observatori del Deute en la Globalització.

De la mateixa manera, esperen que la resolució mantingui l’opinió pública en alerta de cara als processos judicials a nivell de l’Estat espanyol, que es preveuen lents, tant la causa al jutjat 4 de Vinaròs per delictes mediambientals, com els recursos d’inconstitucionalitat presentats per la Generalitat de Catalunya i pel PSOE. En aquest sentit consideren que l’informe recentment aprovat pel Parlament Europeu pot ser un nou element de pressió.

El deute de 1.350 milions d’euros generat a través de la indemnització que el Reial Decret Llei 13/2014 va assegurar a ACS el passat octubre, serà abonat a través de la factura del gas durant 30 anys, però pot arribar a convertir-se en una suma de més de 4.000 milions, als quals cal sumar altres costos milionaris de manteniment i operació que Enagas, la nova encarregada de la infraestructura, cobrarà també a través d’aquesta factura. Ni el Govern ni el ministeri d’Indústria han informat sobre com es concretarà aquest pagament a través de la factura del gas a partir de 2016. A més, els informes sobre el risc sísmic que el govern ha encarregat a instituts internacionals segueixen sense presentar-se, retardant aquesta decisió fins i tot a la propera legislatura.

Les organitzacions exigeixen la suspensió cautelar del RDL mentre no es resolguin els diferents processos judicials i administratius del cas, i es depurin les responsabilitats penals i polítiques. Condemnen aquesta infraestructura innecessària i el seu deute il·legítim, especialment en un moment on es donen situacions de pobresa energètica i d’emergència social generalitzada. Consideren que els danys, el deute i el desmantellament de la plataforma Castor han de ser assumits pels responsables. Mentre la qüestió no se soluciona, creix el malestar i la indignació de la població, la impunitat dels responsables, i els interessos d’un deute impagable.

Descarregar arxiu   

Contingut relacionat

El deute públic i l’empobriment dels treballadors: el revers de les dades optimistes sobre l’economia catalana | Públic

MartaPerez

Ràdio 4 | Sobre el port i el mapa dels impactes de la transició verda a Barcelona

MartaPerez

Crític / Joves mobilitzades per un futur verd i transformador

emma