Pla transició ecofeminista ODG

Josep Nualart: “Calen recursos per impulsar la transició ecofeminista a les entitats” | Nexe


Investigador especialitzat en energia i clima, Nualart és coordinador de cures de l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG). Aquesta entitat ha dut a terme un procés de transició de la mà de la cooperativa l’Esberla, per tal d’incorporar mesures ecosocials a la seva activitat.

D’on va sorgir la necessitat de fer un procés de transició ecofeminista a l’Observatori?

Feia temps que havíem treballat els àmbits de l’ecologisme i els feminismes, però no els havíem portat a la pràctica, quan era una de les mesures incorporades al nostre pla estratègic 2019-2021. De manera, doncs, que vam decidir fer-ho i donar-li una perspectiva interseccional.

El procés, pel qual vau comptar amb l’acompanyament de la cooperativa l’Esberla, en què va consistir?

Vam utilitzar una metodologia d’anàlisi inspirada en l’anomenada Teoria del dònut, de la Kate Raworth. Al nucli vam posar “el batec” i ens vam interrogar sobre qui som i amb quina finalitat treballem. A partir d’aquí, vam elaborar una idea comuna (Missió, Visió i Valors), de la qual parteix l’estructura i les tasques de cadascú. I després, vam tractar l’aspecte de la cura de les persones i com ens relacionem des de l’òptica de la reparació i la transformació social, allò que aglutina els qui integrem l’ODG. El procés va acabar analitzant quines mesures podíem adoptar per reduir les emissions de CO₂ als nostres viatges i pensar si, en virtut d’això, podíem prescindir d’alguns.

Quins canvis heu incorporat en el vostre funcionament

Destacaria el relatiu al sostre ecosocial. Hem impulsat projectes regeneratius que donen visibilitat i estan alineats amb el model de societat per la qual apostem. I, respecte als recursos, hem creat la figura de coordinació interna i de cures, encarregada de vetllar perquè les relacions interpersonals i les dinàmiques d’equip siguin el màxim d’harmòniques. El gran canvi, però, és aquestes tasques les hem reconegut dins de la jornada laboral, pel qual hem hagut de dedicar recursos i temps.

Si tornéssiu a realitzar el procés, què canviaríeu?

Sobretot en el fet que tothom, des de les companyes de l’equip tècnic fins a l’assemblea, participin. Perquè ens hem adonat que, en lloc d’això, el pes ha recaigut en un petit grup. I després que les sessions estiguin més compactades en el temps, ja que molta gent confessa haver-se desconnectat d’una sessió a una altra.

Què els recomanaries a les entitats que volen tenir una experiència similar?

Que la facilitació de persones amb experiència és fonamental, de la mateixa manera que és important tenir clar que són dinàmiques molt útils per resoldre problemes interns.

Cal ser conscients que la lluita contra l’emergència climàtica també està a les seves mans de les associacions?

Exacte. I de fet, des de la nostra línia Energia i Clima, ens hem posat a disposició de col·lectius amb menys recursos per oferir-los la nostra ajuda, la qual cosa ens ha portat a constituir la Xarxa per la Justícia Climàtica.

Periodista: Redacció Nexe
Data: 10/07/2023
Imatge: ODG
Enllaç: https://nexe.coop/entrevistes/josep-nualart-%E2%80%9Ccalen-recursos-impulsar-la-transici%C3%B3-ecofeminista-les-entitats%E2%80%9D

Contingut relacionat

Crític | Ciutats i crisi climàtica: com repensar les urbs des d’una mirada ecofeminista

MartaPerez

Catalunya Plural / A qui estem rescatant? Empreses milionàries s’embutxaquen milions en ajudes públiques

emma

Josep Nualart: “Ni el Midcat ni l’hidrogen verd són el camí” | Catalunya Ràdio

MartaPerez