Crític | El pla ‘Espanya pot’: què és i quins riscos amaga


Els primers 9.000 milions que arribaran al juliol provinents dels fons Next Generation EU per reparar els danys de la Covid-19 estan lligats a condicions que posen en risc els serveis públics i obren la porta a més retallades

Pedro Sánchez explicarà avui al Congrés les bases del Pla de recuperació, transformació i resiliència ‘Espanya pot‘. El document, que ja ha estat validat per la Comissió Europea, detalla les línies mestres de la gestió dels denominats fons europeus Next Generation EU per part del Govern espanyol. Les ajudes, impulsades per la Unió Europea per reparar els danys econòmics de la pandèmia, estan dotades amb 750.000 milions d’euros, que durant els pròxims 7 anys es transformaran en subvencions i en préstecs als estats membres.

Aquesta injecció de recursos públics en l’economia no té precedents en la història recent d’Europa. L’Estat espanyol, que va ser un dels estats més afectats per la primera onada del virus, se n’endurà una part molt rellevant: el 20% del global europeu, segons la informació que ha transcendit fins ara. L’objectiu no és només afrontar la crisi de la Covid, sinó, segons el relat que acompanya el pla, “modernitzar l’economia” per tal que sigui “verda i digital”.

Però d’on surten aquests diners? Els estats hauran de realitzar algun tipus d’ajust per tal de garantir-ne la recepció? Són, com s’ha dit, recursos a fons perdut, o s’hauran de retornar? És possible que siguem a les portes d’una nova crisi del deute que impliqui més retallades i austeritat? CRÍTIC, en col·laboració amb l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG), ha analitzat el pla ‘Espanya pot’ per explicar les principals claus d’una operació que pot condicionar el futur de tota una generació.

[seguir llegint]

Autora: Sandra Vicente
Publicat: 30 de juny
Foto: Moncloa
Enllaç: https://www.elcritic.cat/reportatges/el-pla-espana-puede-que-es-i-quins-riscos-amaga-97387

Contingut relacionat

Nació Digital | Impacte: “Trump, Milei i Aliyev, el moment més incert de la COP més difícil”

anna.celma

Enfront les emergències i la mercantilització de la vida, propostes publicocomunitàries | Revista sostenible

MartaPerez

Josep Nualart / Climática La Marea / La dicotomía del proyecto MidCat: Fracaso institucional y éxito ciudadano

emma