Blanca Bayas / Crític / “Els feminismes i els ecologismes són els que millor expliquen la crisi que vivim”


Blanca Bayas Fernández és investigadora de l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG) i membre d’Acció Ecofeminista, especialitzada en els impactes de la privatització, de l’especulació i de la manca de sobiranies en la vida de les persones. Per Bayas, les principals vulneracions de drets es perpetren per un sistema capitalista que, en connivència amb un patriarcat, exposa les dones i qualsevol identitat dissident a la vulnerabilitat. En aquest sentit, la Covid-19 ha posat encara més en relleu que la crisi climàtica i la de les cures van de la mà i, per això, des dels ecofeminismes es reivindica la sobirania completa, “la que ens faci aspirar a viure, per fi, vides dignes”. Això implica, segons ella, trobar-se en l’encreuament entre els feminismes i els ecologismes, allà on la lluita contra el patriarcat i la cerca de les sobiranies es donen la mà.

La crisi de la Covid-19 s’ha atribuït, en gran part, als efectes del canvi climàtic. Les seves conseqüències han estat gravíssimes per a les dones i per a les persones dedicades a les cures. Aquesta conjuntura ens farà donar més pes a l’ecofeminisme?

Els ecofeminismes consideren que els impactes sobre els cossos de les dones i sobre altres col·lectius vulnerabilitzats, i també els impactes sobre els territoris, tenen una arrel comuna. El model econòmic actual és extractivista de recursos naturals, del temps i del treball de les dones. Per això, també és responsable dels canvis en els ecosistemes i de la vulneració de drets d’una part important de la població, així com de l’agreujament de les desigualtats socials. En síntesi, els ecologismes alerten de la crisi climàtica, i els feminismes, de la crisi de les cures. Les mateixes crisis i emergències que, d’una banda, han provocat aquesta pandèmia i, de l’altra, han agreujat les seves conseqüències pel que fa a impactes i desigualtats. En l’encreuament dels feminismes i dels ecologismes hi ha moltes respostes per entendre el context actual i sistèmic, però també, i sobretot, hi ha moltes propostes diverses i alternatives per fer-hi front.

Autora: entrevista a Blanca Bayas per Sandra Vicente
Publicat a: diari Crític, 8 de març, 2021
Enllaç: https://www.elcritic.cat/entrevistes/blanca-bayas-els-feminismes-i-els-ecologismes-son-els-que-millor-expliquen-la-crisi-que-vivim-84771

 

Related posts

Sostenible / Blanca Bayas / Un sistema que ens porta a la precarietat

emma

EuropaPress + Agencia EFE / Una plataforma ciudadana busca dar la vuelta al decreto para que sea ACS la que pague por el proyecto Castor

emma

Nicola Scherer / El Salto / Más deuda no es la solución

emma