Crític / Cinc perills del Pacte verd europeu com a estratègia de recuperació econòmica


La Unió Europea prepara un procés de transició cap a una economia verda i digital sense saber encara a qui beneficiaran els fons que hi destinarà.

Les mesures executades per fer front a la crisi sanitària global de la Covid-19 han desencadenat la crisi econòmica més gran des de la Gran Depressió del 1929, segons el Fons Monetari Internacional (FMI). Durant el 2020, la majoria d’economies han vist caure el seu PIB i, en el cas de l’Estat espanyol i d’Itàlia, a la zona euro, ho han fet de manera més profunda. L’Organització Internacional del Treball (OIT) apuntava que en el segon trimestre del 2020 s’havia perdut l’equivalent de 496 milions de llocs de treball al món, i el Banc Mundial calculava que 88 milions de persones havien estat empeses a la pobresa extrema per la pandèmia. Segons les estimacions de l’FMI del gener d’aquest any, l’economia a la zona euro va caure un 7,2% el 2020.

Per fer front a aquesta situació, la Unió Europea (UE) aposta per una estratègia de recuperació econòmica basada en els principis del Pacte verd europeu que posa èmfasi en l’economia verda i en la transició digital. Quins perills amaga aquesta estratègia? Qui se’n pot beneficiar i a qui deixarà fora? CRÍTIC ho analitza amb profunditat a partir de les aportacions del llibre Pactes verds en temps de pandèmia. El futur es disputa ara, escrit per l’investigador Alfons Pérez, membre de l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG).

Article periodístic: Anna Palou
Publicat a: Crític, 4 de febrer de 2021
Enllaç: https://www.elcritic.cat/reportatges/cinc-perills-del-pacte-verd-europeu-com-a-estrategia-de-recuperacio-economica-80409

 

Related posts

Nicola Scherer & Alfons Pérez / Open Democracy / How big polluters are profiting from European public aid

emma

The Castor project promoters get the first prize – The people get the bills

emma

Alfons Pérez / Sostenible / Transició energètica justa a Catalunya: cent reptes en un

emma