La Unió Energètica de l’1%, la pobresa energètica del 99%


En Arias Cañete afirmava el passat dimecres que “La Unió Energètica és probablement el projecte energètic més ambiciós des de la creació de la Comunitat del Carbó i de l’Acer”, fent referència a que la Unió Energètica oferirà una energia més segura, neta i barata pels consumidors europeus.

No sabem si dins d’aquesta afirmació està inclosa l’assumpció de responsabilitats de la Comissió Europea per haver promogut el magatzem Castor, que provocà terretrèmols i costarà més de 4.700 milions de € als ciutadans. O si vol dir que aturarà la construcció del gasoducte d’Azerbaijan a Itàlia, que rebutgen les comunitats de la Puglia italiana i que soldarà els interessos energètics europeus al règim autoritari i cleptocràtic d’Azerbaijan; amb un cost estimat de 45.000 milions de €. Potser l’afirmació va més en el sentit d’acabar amb l’acaparament energètic al Nord-Àfrica, deixant de promoure el gas d’esquist al sud d’Algèria i Tunisia, amb l’empresa francesa TOTAL al capdavant, que paradoxalment, té prohibida aquesta activitat a França.

No sabem si el tàndem Juncker-Cañete, el President i el Comisari d’Energia i Canvi Climàtic, ha valorat altres maneres d’aconseguir els objectius d’una energia més segura, neta i barata, per exemple, donant rellevància a l’escala local per la producció renovable d’energia i considerant els ciutadans part activa del model, i no simples consumidors. Ara bé, d’un exgovernador del Banc Mundial i un membre d’un partit negacionista (del canvi climàtic), no podem esperar solucions en aquest sentit. El mínim que se’ls pot exigir com a servidors públics és que no encobreixin els interessos financers i geopolítics que hi ha darrera de la proposta de la Unió Energètica, que poc tenen a veure amb les necessitats punyents dels ciutadans i ciutadanes europees.

Més informació:

Vídeo jornades: què promou la Unió Energètica europea?

http://www.odg.cat/ca/blog/video-de-la-jornada-que-promou-la-unio-energetica-europea

Crónica-article sobre jornades:

http://www.elcritic.cat/blogs/nolidiguiscooperacio/2015/02/13/quin-paper-te-la-unio-europea-en-el-panorama-mundial-de-lenergia/

Contingut relacionat

Cicle Ecofeminismes: mirades i propostes per transicionar cap a nous models d’arrel

MartaPerez

Cicle d’Ecofeminismes: resistències i drets col·lectius

MartaPerez

Recuperem el futur | 2, 3 i 4 de juliol a Barcelona

MartaPerez