castor_temblar.jpg

El Banc Europeu d’Inversions i el Govern espanyol pressionats pel deute del Projecte Castor


Tot i l’endarreriment en la presa d’una decisió definitiva per part del Govern espanyol sobre el Projecte Castor, l’últim informe de l’IGN, que confirma la relació directa entre la injecció de gas i els terratrèmols ocasionats el passat mes de setembre a la zona de la plataforma1, ha activat les alarmes sobre què passarà finalment amb el deute generat per aquest projecte d’emmagatzematge submarí de gas natural.

La clàusula 14 de la concessió del projecte obliga a la retribució, per part de l’Estat, sobre el valor de les instal·lacions si la plataforma no es torna a obrir. La manca de reacció del Govern espanyol i l’acostament de la data límit per a la posada en marxa del projecte2, pressionen també l’esfera política i financera a nivell europeu, en concret el Banc Europeu d’Inversions (BEI) que va facilitar l’emissió de bons del projecte per valor de més de 1400 milions d’euros i va aportar 500 milions al seu finançament (300 milions d’euros a través de la compra de bons i 200 milions a través d’una línia de liquiditat per a l’operació financera).

El passat mes d’Octubre, organitzacions de la societat civil a nivell de l’Estat espanyol com la Plataforma Ciutadana en Defensa de les terres del Sénia, Ecologistes en Acció i l’Observatori del Deute en la Globalització, van obrir una via de pressió europea amb l’enviament d’una carta oberta al BEI i a la Comissió Europea pel seu suport al projecte. Davant la insuficient resposta rebuda, les organitzacions han enviat una segona carta3, aquest cop sotasignada també per organitzacions de l’àmbit europeu, en la que denuncien el mecanisme financer dels Project Bonds amb que es va fer possible el refinançament del projecte: “lluny de permetre una gestió responsable del bé comú mitjançant el suport del públic, es proposa una dinàmica en la qual des l’esfera pública s’ha de pagar per un bé privat la utilitat del qual és altament qüestionable”. Reclamen que el BEI es responsabilitzi dels projectes que finança, argumentant que la responsabilitat financera no pot separar-se de la responsabilitat tècnica.

La carta de denuncia fa referència als riscos sísmics, a la manca de participació pública informada i a la inviabilitat econòmica del projecte. També s’explica que tenint en compte el prospecte de l’emissió de bons del projecte, hi ha “risc que aquesta inviabilitat aflori més que mai si ESCAL UGS no acompleix la data límit per a la posada en marxa de les instal·lacions (30 de novembre de 2014) i els bons han de ser liquidats”, ja que segons la clàusula mencionada seria l’Estat espanyol qui estaria pagant aquest reemborsament. Les principals demandes són el tancament definitiu de la plataforma Castor i l’exigència de responsabilitats. “Cal que s’explorin els diferents motius pels quals el deute generat per Castor podria considerar-se il·legítim4, i en conseqüència exigir el no pagament d’aquest deute”, explica Mònica Guiteras de l’Observatori del Deute en la Globalització.

Per a la majoria de la població, fins setembre de 2013, el Projecte Castor era desconegut. Enguany, en canvi, la complexa situació ambiental, social i financera que afronta aquest controvertit projecte l’ha portat a una posició mediàtica que ara preocupa a l’opinió pública, però sobretot a la classe política a nivell de l’Estat espanyol i a les institucions financeres europees. Mentre els interrogants que desperta el projecte no s’aclareixen, la gravetat de la situació empitjora a mesura que passa el temps, sense que el Govern espanyol es posicioni al respecte tot i tenir suficients eines sobre la taula des de fa mesos (com és el cas de l’auditoria de DNV, amb dades filtrades però que encara no s’ha fet pública, i l’informe de l’IGN).

1 Instituto Geográfico Nacional (17 de diciembre 2013) Informe sobre la actividad sísmica en el Golfo de Valencia, http://www.ara.cat/societat/Informe-lactivitat-sismicamagatzem-Castor_ARAFIL20140512_0001.pdf
2 http://www.castorugs.com/.cm4all/iproc.php/files/otra%20informacion/Project%20Castor%20Prospectus_CL%20low%20res.pdf?cdp=a , pàgs. 18-19
3 http://bloc.odg.cat/wp-content/uploads/2014/05/Resposta-al-BEI-sobre-Projecte-Castor_Cat.pdf
4 http://bloc.odg.cat/wp-content/uploads/2014/05/Financiando-Proyectos-In%C3%BAtiles-Las-deudas-del-Proyecto-Castor.pdf
 

Contingut relacionat

Portem el Cas Castor davant el Tribunal Constitucional

Maadix

Model energètic i tractats de lliure comerç i inversió.

alfons

Desplaçament forçat i capitalisme verd al Sud Global: Marroc i Sàhara Occidental, Senegal i Perú

anna.celma