Segle XXI: temps d’emergències.
Què tenen a dir la justícia ambiental, la justícia global i l’ecofeminisme?
Dimecres 16 de setembre, 18:00-19:30
Grabació de la sessió aquí.
El segle XXI és el segle de les problemàtiques i els reptes globals. En poc més de dues dècades hem patit diversos esdeveniments que ho confirmen i ens situen en un context general d’emergència.
Primerament, la crisi financera encetada l’any 2008 va deixar un panorama d’ajustos pressupostaris, retallades i precarització laboral que van afectar plenament a les classes populars i el Sud Global. Sense haver superat aquesta crisi de l’economia especulativa, a finals de 2018 apareixia un informe del panell de científics de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic que ens posava en situació d’emergència, amb poc més de 10 anys per actuar contra les greus conseqüències de l’escalfament global. A aquest fet cal afegir-hi la urgència d’aturar el desbordament dels límits planetaris com ara la pèrdua de biodiversitat, la desertificació i altres cicles naturals.
Sumades a les anteriors crisis, la inesperada propagació de la COVID-19 ha reforçat la idea de que l’avenç de l’antropització i de la frontera extractiva pot tenir efectes devastadors. Als països enriquits, els sistemes sanitaris han estat a la vora del col·lapse i l’aturada pràcticament total de l’economia ha fet visible els treballs essencial i socialment necessaris. Precisament en aquest punt hem pogut constatar, com proclama l’ecofeminisme, que l’origen comú de les crisis és el capitalisme global i patriarcal. El sistema depèn metabòlicament d’una base material i energètica que li proporciona el sistema Terra i les relacions neocolonials amb els territoris d’extracció i d’un treball de cures menystingut, subordinat i invisibilitzat que realitzen molt majoritàriament les dones.
El webinar doncs, tractarà de posar llum sobre aquesta cruïlla històrica que estem vivint connectant la justícia ambiental i global, mirada imprescindible per entendre els reptes del segle XXI, i posicionant l’ecofeminisme com a marc d’acció per enfrontar-los. També s’aprofundirà en les articulacions possibles i necessàries per enfrontar aquests reptes.
RAÚL ZIBECHI és escriptor i activista uruguaià, dedicat a l’estudi i el treball amb Moviments Socials a Amèrica Llatina
TATIANA ROA és coordinadora general Censat Agua Viva – Amigos de la Tierra Colombia
HORACIO MACHADO és professor de Sociologia de Universidad Nacional de Catamarca
YAYO HERRERO és antropòloga, enginyera i educadora social. Professora, investigadora i activista ecofeminista
Introducció i moderació: Anna Pérez (ODG) i Alfons Pérez (ODG)
Inscripcions aquí.
Organitzen:
Amb el suport de: