Construim un futur possible | Manifest per la transició ecosocial


El passat 24 i 25 de febrer va tenir lloc el Fòrum de la Transició Ecosocial a Barcelona, impulsat per la XES, Còpolis i l’Observatori del Deute en la Globalització, amb el suport de desenes d’entitats. Aquí podeu llegir el manifest que va sortir.

 

MANIFEST PER LA TRANSICIÓ ECOSOCIAL

El que faci la humanitat els anys vinents determinarà el futur de la vida al nostre planeta. La situació de creixents emergències i la superposició de crisis —
humanitària, social, econòmica, política, climàtica, ecològica, energètica i de béns naturals— és l’evidència més clara que estem davant d’una crisi de civilització.

Les causes principals d’aquesta crisi global són un sistema econòmic que legitima i promou el benefici monetari individual a curt termini i el creixement econòmic il·limitat, és a dir, la cobdícia i la repressió. El procés de globalització capitalista, amb la seva deriva neoliberal del darrer mig segle, no ha fet més que empitjorar la situació amb una fugida endavant que ha suposat aprofundir en l’acumulació de riquesa per a uns pocs i en l’explotació dels éssers vius i de la natura i, per tant, la destrucció de la vida.

Estem davant un sistema d’extracció massiva que posa comunitats i territoris al servei dels mercats globals i que beneficia bàsicament les elits nacionals i transnacionals a través de processos neocolonials.

La pandèmia de la covid-19 i els múltiples conflictes arreu del món ensmostren encara amb més cruesa la interdependència, la vulnerabilitat i laprofunditat dels problemes i dels reptes que tenim com a humanitat.Necessitem canvis transcendentals en l’àmbit cultural, social, econòmic i polític donat que el sistema ha declarat la guerra a la vida, ignorant duesdependències innegables: l’ecodependència i la interdependència. És imperatiu capgirar la nostra visió del mónper tal de prendre consciènciadels nostres límits biofísics qüestionant d’arrel el mite del progrés que ha inspirat tota la nostra cultura els darrers segles, així com transformar lesactuals dinàmiques de poder que impedeixen tot intent de canvi veritable.

Necessitem un nou model cultural basat en la cooperació, el suport mutu, la justícia social, la corresponsabilitat, la saviesa i la inclusió de diferents
perspectives.

Necessitem un model social que sigui més saludable i humà, i que respongui a les necessitats bàsiques del conjunt de la població, en equilibri amb els ecosistemes on vivim. Un model que doni prioritat als serveis bàsics i al sistema de protecció social per tal d’atendre els sectors més vulnerabilitzats i que, alhora, impulsi els sectors essencials des d’una perspectiva ecosocial, sense deixar ningú enrere.

 

Els canvis a tots els àmbits s’hauran de posar en marxa amb criteris de transició feministes i de justícia eco social segons les capacitats de cada sector de la població, així com amb responsabilitat sobre la petjada global de la nostra economia, la qual cosa inclou el reconeixement del deute amb el Sud global.

És imprescindible que aquest procés es faci amb perspectiva de justícia climàtica global, donat que els que són menys responsables de la crisi climàtica són els que més en pateixen i en patiran les conseqüències. També caldrà recuperar una democràcia real que vetlli pels drets humans i per la vida al planeta en lloc d’estar al servei de les grans corporacions.

Per tal d’arribar a aquest nou model necessitarem que l’acció individual i la col·lectiva es retroalimentin perquè els canvis d’hàbits personals són insuficients (i de vegades estigmatitzadors només amb una part de la població) i perquè l’acció i els canvis col·lectius estructurals no seran possibles si no hi ha suficient consciència individual i col·lectiva. Cal ser conscients que estem davant d’un dels majors reptes en la història de la humanitat i que els obstacles, les inèrcies i els interessos en contra són nombrosos. Però això no ens ha d’impedir actuar amb determinació i rapidesa.

Quina societat volem? Com ens volem relacionar amb el territori i tots els éssers vius que ho comparteixen amb nosaltres? Quin tipus d’economia proposem? Quins serveis i sectors essencials? Quin sistema sanitari i de cures? Quina alimentació? Quina mobilitat? Quin turisme? Quines formes de governança?

Aquest manifest és només el punt de partida en la construcció d’un front comú de moviments, entitats i col·lectius que defineixi i empenyi una transició
ecològica amb justícia social i democràcia econòmica, un projecte polític que ens permeti construir un món on valgui la pena viure.
Un altre futur és possib
le!

Descarrega el manifest en pdf

Video resum del Fòrum per a la Transició Ecosocial:

 

Contingut relacionat

La Unió Energètica de l’1%, la pobresa energètica del 99%

alfons

Recurs Cas Castor davant l’auto de desestimació de l’Audiència Nacional

Maadix

Recuperem el futur | 2, 3 i 4 de juliol a Barcelona

MartaPerez