photo_2016-10-15_16-21-56.jpg

Conclusions de l’#AuditFest


Càrrecs municipals i moviments socials criden a la creació d'un front municipalista contra el deute il·legítim i l'aust

Aquest cap de setmana s’ha celebrat a Barcelona la trobada #AuditFest, que ha reunit més d’un centenar de persones, entre càrrecs electes locals, personal tècnic municipal i activistes de moviments socials, provinents de més d’una trentena de municipis de l’Estat. L’èxit de les jornades, organitzades per la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute (PACD) i l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG), va obligar a tancar el període d’inscripcions diversos dies abans de les mateixes.

La principal conclusió de les jornades ha estat la proposta d’incrementar esforços i recursos que ajudin a coordinar la construcció d’estratègies conjuntes entre els municipis. En aquest sentit s’ha proposat la creació d’un front municipalista que lluiti contra el pagament dels deutes il·legítimes i il·legals utilitzant eines com les auditories ciutadanes municipals. Una estratègia municipalista comuna que s’oposi a l’austeritat imposada per part del Govern central, per prioritzar drets i polítiques socials.

Durant les jornades ha quedat patent la difícil situació en que es troben molts municipis de l’Estat a causa d’anys de mala gestió i corrupció, derivant en l’acumulació de deutes il·legítims, i del desplegament d’una cotilla legislativa des del Govern central que ha reduït al mínim l’autonomia municipal (Llei d’Estabilitat Pressupostària o LRSAL, també coneguda com la Llei Montoro). Davant aquestes dificultats, regidors, regidores, personal tècnic i activistes han compartit propostes i iniciatives que s’estan desenvolupant en diferents municipis. Es van posar en comú estratègies que van des del desplegament d’auditories ciutadanes del deute, de la gestió i de la despesa pública, fins a estratègies de foment de la participació ciutadana, la transparència i la rendició de comptes, passant per estratègies de lluita judicial contra la corrupció.

Durant els més de 10 tallers que es van realitzar durant les jornades, s’han abordat iniciatives al voltant de la promoció d’una fiscalitat municipal més justa, el foment de clàusules socials en la contractació i la compra pública o els processos de municipalització de serveis públics. Entre els participants es trobava el regidor d’Economia i Hisenda de l’ajuntament de Madrid Carlos Sánchez Mato; el regidor d’Economia, Hisenda, Deute i Seguretat Ciutadana de Cadis David Navarro; el regidor d’Economia i Ocupació d’Oviedo Rubén Rosón; el regidor de Sevilla Julián Moreno o el regidor d’Hisenda de Badalona José Téllez. Hi han participat també plataformes i moviments socials com les iniciatives d’auditoria ciutadana Madrid Audita Madrid o Audita Sanitat (Madrid), la Plataforma per la Fiscalitat Justa, la Xarxa d’Economia Solidària de Terrassa (XES) o la campanya 15MpaRato.

Les jornades han finalitzat amb una assemblea plenària en la qual es van debatre i van decidir les estratègies polítiques i organitzatives necessàries per impulsar un front municipalista, no només d’ajuntaments sinó també de moviments socials, que coordinin la lluita contra la Deudocracia i l’austeritat des de l’àmbit local. El regidor d’Economia i Ocupació d’Oviedo, Rubén Rosón, va destacar la importància de la creació d’aquesta xarxa per treballar conjuntament no només en la identificació denúncia dels deutes il·legítims, sinó també “per fer camí per canviar la legislació”. Càrrecs electes i personal tècnic municipal participant en l’#AuditFest van coincidir en la necessitat d’abordar conjuntament la reversió de la Llei Montoro i la Llei d’Estabilitat Pressupostària, a les que el regidor d’Economia, Hisenda, Deute i Seguretat Ciutadana de Cadis, David Navarro , va qualificar com a “lleis grilló”. Pilar Castillejo, regidora de l’Ajuntament de Ripollet, va afegir que perquè els ajuntaments tinguin independència financera “és necessari no només canviar aquestes normatives, sinó donar-li la volta al tauler del finançament municipal”.

Pots consultar el programa de la trobada aquí.
i fer un seguiment del que es va parlar a Twitter.

Contingut relacionat

Presentacions de “Pactes Verds en temps de pandèmies” a València i Euskal Herria

MartaPerez

És el gas natural un amic climàtic?

emma

Online Course – Energy for the EU: Challenging Cross Border Cooperation

emma