Descobrint els interessos de les empreses energètiques, els impactes a casa i en les poblacions del Sud Global
Sabies que la ciutadania organitzada vam aconseguir frenar que el fallit projecte Castor es pagués durant 30 anys a través de la nostra factura del gas? Aquest és només una de les nombroses despeses que es paguen a través del terme fixe del teu rebut del gas.
Aquest Dijous 9 de maig, es presenta al Casal TorreBlanca de Sant Cugat del Vallès (Sala Noble, de 18h a 19h30), una peça audiovisual que ens ajuda a entendre els pagaments que hi ha darrere de la nostra factura del gas: quina part representa el nostre consum i quina correspon al terme fixe, on s’imputen costos d’instal·lacions i cobraments per regasificació, d’emmagatzematge, de transport i de distribució.
Alguns d’aquests conceptes representen alts sobrecostos per a les arques públiques i per la ciutadania consumidora de gas, ja que es prioritzen els beneficis i el retorn de la inversió de les empreses energètiques que les han promocionat, sempre de la mà de les facilitats que es posen des de les administracions públiques.
No s’ha d’oblidar que dites instal·lacions generen greus impactes socials i ambientals en els nostres territoris i en les poblacions de països del Sud, d’on prove l’energia fòssil -res té de natural el gas-, que consumim. És el cas d’Algèria, un país que pateix dificultat d’accés a l’aigua, en gran part per causa de l’extracció de gas per empreses transnacionals. Nigèria és un altre dels països exportadors de gas cap a l’Estat, i es troba en una situació semblant, ja que l’extracció de combustibles fòssils ha contaminat fins a tal punt el del Delta del Níger que es creu impracticable la seva reversió. Qatar també es troba entre els principals exportadors i és ben conegut per la seva vulneració dels drets humans i mediambientals. Cal remarcar que aquests tres països estan governats per règims autoritaris o dictadures.
Al debat posterior podrem fer reflexions i esclarir dubtes sobre els diferents conceptes que es troben inclosos en la nostra factura del gas, i els mecanismes utilitzats per imputar el seu pagament a través d’aquesta, així com debatre sobre l’impacte que te l’extracció i el transport d’aquest combustible fòssil en els països del Sud, i com aquest model es va extrapolar a d’altres infraestructures energètiques, com són les centrals hidroelèctriques, en d’altres parts del món.
També es farà entrega de la recerca ODG “Els riscos de les Associacions Públic-Privades en infraestructures. El cas de Renace a Guatemala“, informe lligat als perills de les privatitzacions i el negoci energètic, i en finalitzar l’acte hi haurà un pica-pica.
Us esperem!