Cinefòrum “Deep Rising”

Cine Bages Centre Camí dels Trullols, Manresa

Projecció del documental Deep Rising, de Matthieu Rytz, en una col·laboració entre la Fira Ecoviure i el festival CLAM. EL nostre company Alfons Pérez farà de ponent després de la projecció i abordarà els sobrepassats límits biofísics del planeta, com exposa en el seu recent llibre "Pactes verds en temps de pandèmia. El futur es disputa ara". Aquest documental denuncia les maquinacions de diverses organitzacions per extreure del mar metalls necessaris per a la fabricació de bateries, tot i que produeixen un efecte devastador en la natura marina. Excel·lent documental que planteja que el destí del planeta sencer depèn de les profunditats dels oceans i que aquestes són saquejades en secret i sense pietat.

II Seminari online “El que necessitem saber sobre l’hidrogen”

Online

La red plurinacional de humedales de Xile organitza aquest webinar sobre la indústria de l'hidrogen verd i els seus impactes "Al nostre país una sèrie d'intervencions industrials en execució o en procés ens han fet plantejar-nos com a ciutadans i com a xarxa algunes preguntes sobre l'abast i implicacions, per una banda sobre els principis científics i tecnològics de l'anomenat hidrogen verd i per altra, desentramar els aspectes ambientals, socials, jurídics i altres associats a la instal·lació d'aquesta tecnologia". Amb la participació del nostre company Alfons Pérez, investigador en energia i clima de l'Observatori del Deute en la Globalització. Més informació  i inscripcions aquí. L'activitat és a les 18h (horari de Xile), a les 11h (horari CET).

Webinar | HydrogenEU: com la UE finança l’hidrogen

Online

Entre 2014 i 2020, la indústria de l'hidrogen va obtenir més de mil milions d'euros en fons públics per als seus projectes gràcies a l'associació públicoprivada d'investigació entre la Comissió Europea i el grup de pressió Hydrofen Europe. Aquesta associació ha estat clau per a alimentar la febre de l'hidrogen, així com per a garantir que els membres de l'Hydrogen Eirope puguin rebre més fons públics en els propers anys. No és casualitat que l'Estratègia Europea de l'Hidrogen de la Comissió siguin similars a les demandes d'Hydrogen Europe, inclosos els objectius i les inversions necessàries per a l'hidrogen tant dins com fora de la UE, que la indústria xifra en 430.000 milions d'euros per al 2030. En el tercer i últim de la nostra serie de webinars analitzarem com la UE, cegada per la indústria de l'hidrogen (que moltes vegades coincideix amb la indústria fòssil), està garantint el recolzament normatiu i financer als projectes d'hidrogen, inclosos l'accés als fluxes de finançament nous i existents de la UE, fomentant l'acaparament de recursos fora de la UE i promovent una ola d'extractivisme neocolonial. Amb la participació de:  Frank Vanaerschot, Director de Counter Balance: L'hidrogen en el Global Gateway i en la nova política d'inversions energètiques del BEI Tobias Kalt, Ecòleg polític, Universitat d'Hamburg: Entre l'extractivisme verd i la justícia energètica: estratègies contraposades a la transició a l'hidrogen a Sudàfrica. Natalia Lueje, Coordinadora territorial, Sustentarse: El rol de la UE en la promoció de l'hidrogen a Xile Moderadora: Eva Pastorelli, CEE Bankwatch Network  Aquest webinar està organitzat per ReCommon i l'Observatori del Deute en la Globalització en el marc del “Citizens’ Observatory for Green Deal Financing”, finançat per l'Agència Executiva en l'àmbit Educatiu i Cultural Europeu (EACEA).  La participació és gratuïta. Inscriu-te aquÍ per a participar. Hi haurà traducció simultània a l'italià, anglès i al castellà.

Yasunitzem el món: trobada amb organitzacions ecologistes i socials de Barcelona

La Fede c/ Tàpies 1-3, Barcelona

Trobada oberta a La Fede amb membres de la campanya #SíalYasuní El pròxim 27 d’octubre arrenca arriba a Barcelona la gira estatal ‘Yasunitzem el Món’ que, fins al 3 de novembre, recorrerà 12 punts de la geografia espanyola. Sota el títol ‘Trobades per a avançar en una transició ecosocial’, tres dels protagonistes de la Consulta del Sí al Yasuní compartiran amb entitats socials i ecologistes de cada ciutat com es va dur a terme el procés de mobilització de les organitzacions i els pobles indígenes de l’Equador i com es va desenvolupar la campanya per obtenir el suport de la ciutadania de l’Equador i aconseguir la protecció del Yasuní, el lloc amb major biodiversitat del Planeta. La gira ‘Yasunitzem el Món’ té lloc dos mesos després de la històrica victòria del “Sí” en la Consulta Nacional sobre el Yasuní a l’Equador i vol avançar solidàriament i a escala internacional en la transició cap a un model econòmic i social que protegeixi la vida i la naturalesa, sense combustibles fòssils. El resultat del referèndum del passat 20 d’agost representa un important assoliment de la democràcia i de la voluntat popular enfront de la poderosa indústria petroliera. A més, assenyala el desig de la ciutadania d’un canvi social i polític que defensi els drets humans i el medi ambient. Durant la gira, les participants buscaran també promoure el suport internacional perquè la Consulta es faci efectiva en els terminis previstos per la Cort Constitucional equatoriana, ja que l’empresa que actualment opera en la zona, Petroecuador, hauria de retirar-se de manera progressiva i ordenada del bloc 43 en el termini d’un any. La trobada comptarà amb la participació de: Jorge Andrés Espinosa. Portaveu de la campanya #SíAlYasuní. Arquitecte i activista pels drets humans i de la naturalesa. Cofundador de Yasunidos en 2013 i membre del col·lectiu Quipa. Zenaida Yasacama. Vicepresidenta de Conaie (Confederación de Nacionalidades Indígenas de Ecuador). Forma part del poble kichwa de Pakayaku en Pastaza, on ha estat presidenta en tres ocasions consecutives. Va estudiar Economia en la Facultat de Ciències Econòmiques en la Universitat de Camagüey. Alberto Acosta. Economista i activista dels moviments socials. Professor universitari. Exministre d’Energia i Mines (2007). Expresident de l’Assemblea Constituent (2007-2008). Jutge del Tribunal Internacional dels Drets de la Naturalesa.

Col·loqui “Som territori. La defensa del territori des dels feminismes comunitaris i l’ecofeminisme” a Sant Cugat

Casa de Cultura de Sant Cugat Castellví, 8, Sant Cugat

Participem en un col·loqui sobre sabers ecofeministes a Centreamèrica i Catalunya organitzat per l'entitat Suds a Sant Cugat Aquest serà un espai de diàleg i aprenentatges on podrem sentir les experiències de defensa de la vida i del territori per part de Maria Cristina Bernabé, integrant de la Asociación de Mujeres Aq'ab'al (Guatemala). També es presentarà una recerca que analitza lògiques comunes de lluites pel territori a Centreamèrica i a Catalunya, per part de Blanca Bayas, activista ecofeminista, investigadora a l'Observatori del Deute en la Globalització. Us hi esperem!

Col·loqui “Som territori. La defensa del territori des dels feminismes comunitaris i l’ecofeminisme” a Santa Coloma de Gramenet

La Ciba de Santa Coloma de Gramenet Passeig de Llorenç Serra, 64, Santa Coloma de Gramenet

Participem en un col·loqui sobre sabers ecofeministes a Centreamèrica i Catalunya organitzat per l’entitat Suds a Santa Coloma de Gramenet Aquest serà un espai de diàleg i aprenentatges on podrem sentir les experiències de defensa de la vida i del territori per part de Maria Cristina Bernabé, integrant de la Asociación de Mujeres Aq’ab’al (Guatemala). També es presentarà una recerca que analitza lògiques comunes de lluites pel territori a Centreamèrica i a Catalunya, per part de Júlia Martí, investigadora a l’Observatori del Deute en la Globalització. Us hi esperem!

Taula rodona | “Ecofeminisme comunitari: lluites feministes en defensa de la vida i el territori

Centre de Cutura de les Dones Francesca Bonnemaison c/ Sant Pere Més Baix, 7., Barcelona

En el marc del Fòrum contra les Violències Masclistes, organitzat per la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere, es durà a terme una taula rodona anomenada “Ecofeminisme comunitari: lluites feministes en defensa de la vida i el territori”. Durant la taula es teixirà un diàleg entre diferents experiències de lluita pel territori i la vida en països del Sud global i aquí a casa nostra, per entendre millor com es reprodueixen lògiques estructurals que des dels ecofeminismes i les economies feministes s’ha denominat el conflicte capital-vida. Les principals ponents de la taula seran la guatemalenca Maria Cristina Bernabé, defensora del cos-territori, membre de l’Associació  Mujeres Aq’ab’al, Blanca Bayas, activista ecofeminista, investigadora de l’ODG i Karen Arias, membre de l’Organización Femenina Popular de Colòmbia La taula es farà el 3 de novembre, de 18h a 20h al Centre de Cultura de les Dones Francesca Bonnemaison (Sant Pere Més Baix, 7, Barcelona). Per poder assistir com a públic cal fer la inscripció gratuïta, abans del 31 d’octubre omplint el formulari a la web del Fòrum.

#DebatsODG: Guerres i geopolítica

Oficina ODG c/ Junta de Comerç 20. Pral, Barcelona

Seguim amb els espais de debat presencial de l’Observatori per poder compartir opinions, dubtes i anàlisi sobre l’actualitat. Es tracta d’un espai mensual, obert a tothom, per tal d’alimentar de discurs i ampliar la xarxa ODG. Hi sou convidades sòcies, amigues i totes aquelles que us interessa el que anem treballant. A les trobades convidarem a persones properes, investigadores o activistes, que ens puguin apropar a un tema d’actualitat per tal d’obrir un espai de discussió, aprenentatge mutu i anàlisi col·lectiva. La segona sessió tractarà sobre sobre geopolítica internacional, amb Josep Maria Royo, de l’Escola Cultura de Pau. En els darrers anys s'ha anat accentuant un escenari multipolar en el que impera l'ús de la força al servei dels interessos d'actors de poder, amb la invasió d'Ucraïna o l'escalada de la guerra a Palestina com a exemples. La sessió tractarà de fer una introducció sobre l'evolució de la conflictivitat internacional des de la caiguda del mur de Berlín i la fi de la Guerra Freda (1989-1991) fins a l'actualitat, per a apropar-nos a la comprensió de la situació política a nivell internacional i del paper de les diferents potències en el marc d'aquesta conflictivitat actual. SESSIÓ 2 | Continuïtat i canvi en l’evolució de la conflictivitat internacional: guerres i geopolítica. El paper de les grans potències dins del (des) ordre internacional multipolar Amb Josep Maria Royo de l’Escola de Cultura de Pau 📆 Dilluns 6 de novembre a les 18h 📍 A Junta de Comerç 20. Pral. BCN 📝Inscripcions a formacio@odg.cat

Ecofeminismes i educació ambiental

Online

Descobreix les connexions entre justícia de gènere i sostenibilitat i adquireix eines per incorporar-les a la teva pràctica educativa T'apassiona o treballes per a la justícia climàtica, la igualtat de gènere i la protecció dels béns comuns? Vols explorar com l'ecofeminisme pot transformar la nostra relació amb el planeta? Aquest viatge a través de l'ecologia política i la perspectiva decolonial et connectarà amb la relació entre la justícia de gènere i la sostenibilitat, dotant-te d'eines essencials per incorporar-les a la teva pràctica educativa. El programa inclou: - Introducció als ecofeminismes i la seva vinculació amb l'ecologia política, a càrrec de Josep Nualart, de l'Observatori del Deute en la Globalització - Ecofeminismes del Sud Global: defensa del territori des de la perspectiva decolonial, amb la participació d'Aimée Martínez. - La intersecció entre ecofeminismes i educació ambiental: situació i eines per a la pràctica educativa amb Mel Educació - Foment de la reflexió col·lectiva. Més info i inscripcions aquí.

Ecofeminismes: organitzar-nos des de la reciprocitat i la resiliència

Ateneu Salvadora Catà Plaça Josep Pla, Girona

En el marc de les Jornades Feministes a l'Ateneu Popular Salvadora Catà, organitzades per la coordinadora de Feminismes Anticapitalista de Girona, la Júlia Martí farà la xerrada Ecofeminismes: organitzar-nos des de la reciprocitat i la resiliència. Farà una introducció sobre els ecofeminismes i parlarà de com podem transformar les nostres organitzacions per incorporar l'ecofeminisme tant en la forma d'organitzar-nos i teixir aliances, com en les accions i reivindicacions que plantegem. La Júlia Martí és activista i investigadora ecofeminista de l'Observatori del Deute en la Globalització i autora del Manual Ecofeminista contra el Poder Corporatiu publicat per Libros en Acción.

Webinar | Terres rares i el seu rol en la transició verda

Online

Presentació del mapa d'impactes i conflictes de Terres Rares Dilluns 20 de novembre, 17.30-19 CET: webinar internacional, presentar el mapa temàtic i alguns dels seus casos, i aprofundir en els reptes i impactes clau associats a l’extracció de terres rares. INSCRIPCIONS AQUÍ. Ponents:  Mariana Walter, investigadora, Institute of Environmental Science and Technology (ICTA): Phd. (Environmental Justice Atlas/Institute of Environmental Science and Technologies, Universitat Autònoma de Barcelona) Alfons Pérez, investigador, Observatori del Deute en la Globalització (ODG) Volahery Andriamanantenasoa , CRAAD-OD, Madagascar Lee Tan, Aid Watch, Austràlia Moderació: John Pfeffer, Institute for Policy Studies, Washington En anglès amb interpretació simultània al castellà i el francès.

Pre-estrena del documental “El cost amagat”

Cinemes maldà Carrer del Pi, 5, Barcelona

Us convidem a la pre-estrena del documental “El cost amagat: l’altra cara de la transició verda” que tindrà lloc el proper dimarts 21 de novembre als Cinemes Maldà. Fa un any un equip de l’Observatori del Deute en la Globalització va viatjar a les zones d’extracció de liti i de producció d’hidrogen verd de Xile i Argentina per visibilitzar els impactes que l’auge de la demanda de la transició verda europea estava generant en els països d’extracció. D’aquell treball de camp, realitzat a base d’entrevistes, visites i converses amb activistes i expertes d’aquests dos països va sorgir la publicació “La mina, la fàbrica i la botiga”, i el documental “El cost amagat”. DIMARTS 21 DE NOVEMBRE A LES 19H ALS CINEMES MALDÀ Carrer del Pi, 5. BCN INSCRIPCIONS AQUÍ Comptarem amb la participació online de Paz Aedo, investigadora del Centro de Análisis Socioambiental de Xile i amb Lis Sablé, activista de l’Asamblea Fiambalá Despierta (Catamarca, Argentina).