Publiquem la Memòria 2023, un resum del més destacat per l’ODG


Ja teniu disponible la memòria d’activitats del 2023. Podeu recuperar totes les activitats de l’ODG durant l’any, saber quines fites ha tingut la nostra organització, consultar les dades econòmiques de l’exercici, rellegir les publicacions, conèixer el nostre abast comunicatiu, saber la nostra petjada de carboni…

El maig de 2023, l’Organització Mundial de la Salut va declarar la fi de la crisi sanitària de la covid-19. Ens hauria agradat respirar i notar un alleujament de la sensació d’emergència perpètua, però, malauradament, el 2023 ens hem trobat amb una intensificació de molts conflictes. L’emergència climàtica ha arribat a casa nostra, hem hagut d’afrontar una sequera devastadora, i hem patit una alarmant pujada dels preus d’aliments bàsics, de l’energia i de l’habitatge. Si això fos poca cosa, també hem afrontat un context geopolític amb un augment preocupant dels conflictes armats i la consegüent escalada armamentista, amb el moment més sagnant l’octubre de 2023 quan l’estat d’Israel, amb el suport dels EUA i la majoria dels països europeus, va intensificar a Gaza el genocidi contra el poble palestí.

Com a conseqüència, el discurs securitari s’ha infiltrat en diversos àmbits de les polítiques europees, com ara la cursa per assegurar l’accés a les primeres matèries crítiques per a la transició anomenada verda, que també són crítiques per a la indústria militar, o la introducció de les despeses militars com a prioritat europea en les reformades regles fiscals de la UE.

Malgrat aquest context, hem pogut desplegar tot un seguit d’activitats d’anàlisi crítica, de creació d’espais de reflexió i mobilització, i hem dut a terme diverses accions de suport mutu. Després de dos anys de pausa hem pogut reactivar activitats importants com el Seminari ODG i els #DebatsODG.

Ens hem solidaritzat amb el poble palestí i hem denunciat la massacre que està patint en mans de l’estat d’Israel. Hem treballat conjuntament i en solidaritat amb els pobles chango, lickanantai i colla de Xile, i amb les habitants de la província de Catamarca a l’Argentina, que lluiten contra l’extractivisme “verd”; amb les companyes dels territoris del Camp de Tarragona, l’Aragó, el País Basc i Cantàbria, que lluiten per una transició energètica més justa; i amb els companys italians del Collettivo di Fabbrica GKN, a Florència, que lluiten per a una reindustrialització social i climàticament justa.

Ens hem mogut, amb tot el cor, per impulsar propostes transformadores que apuntin a una transformació ecofeminista, tenint en compte els drets col·lectius i el benestar planetari, impulsant entre d’altres, el Fòrum per la Transició Ecosocial: Futurs (Im)possibles.

En el si de l’entitat hem continuat aplicant la nostra transició ecofeminista, posant el focus en les relacions de poder i fent valer les cures, entre d’altres, treballant per disminuir els impactes de la sobrecàrrega de feina. A més, el 2023, hem fet amb les companyes d’HOBEST un procés de millora de la governabilitat de l’ODG. L’objectiu era adaptar els processos de presa de decisió de l’entitat a una estructura amb un equip tècnic creixent. El repte principal ha estat com millorar l’operativitat sense perdre l’essència de l’ODG pel que fa a l’horitzontalitat, la democràcia, la transparència i els valors ecofeministes.

CONSULTA LA MEMÒRIA 2023

Contingut relacionat

Desenredades #17 | Deutes quotidians, de gènere i colonials amb Pastora Filigrana

MartaPerez

Firma per remunicipalitzar l’aigua a Barcelona!

emma

Ampliem el Mapa d’Alternatives

emma