Sandra Vicente en comparecencia en el Congreso de los diputados

Open Generation EU compareix al Congreso com a experta


La plataforma exigeix més transparència per a la gestió dels fons europeus

  • Open Generation EU, formada per diferents organitzacions de la societat civil, va denunciar en roda de premsa el 12 de maig que la Mesa del Congreso està allargant indefinidament el procés d’esmenes del reglament que regularà els fons europeus Next Generation EU.
  • Aquell mateix dia, Sandra Vicente (una de les seves representants), va comparèixer a la Comissió per a l’Auditoria de la Qualitat Democràtica del Congrés dels Diputats per a alertar de la necessitat de garantir la independència i la transparència de les Autoritats Independents que fiscalitzen la gestió del Govern.

Open Generation EU va néixer per a reclamar una gestió transparent i accessible dels fons Next Generation EU i el “Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia”, plasmat en el pla ‘España Puede’. El seu objectiu és incidir en els processos i eines institucionals que assentaran les bases de la governança i la distribució d’aquests fons històrics. Es demana transparència per saber qui i per a què es concedeixen i accessibilitat per a que l’accés es garanteixi per igual a grans, PIMES, autònoms i agents de l’economia social i solidària.

Des de la seva constitució, la plataforma Open Generation EU s’ha centrar en la norma que gestionarà els fons: el Reial Decret Llei 36/2020, de 30 de desembre, que aprova mesures per a la modernització de l’Administració Pública i per a l’execució del Plan de Recuperació, Transformació i Resiliència però que, asseguren amb prou feines menciona garanties de transparència i accés a la informació.

Representants de la plataforma van assenyalar en roda de premsa que és necessari un procés que garanteixi els principis de publicitat, concurrència, objectivitat, igualtat i no discriminació d’accés, dotant-lo de les eines legals i òrgans institucionals i fiscalitadors necessaris. També van advertir de que el plantejament actual de la gestió dels fons deixa entreveure que acabaran en mans de grans empreses, amb poques condicionalitats i deixant fora a actors més petits.

Per a evitar-ho, la plataforma s’ha reunit amb diferents grups polítics als quals ha presentat bateria d’esmenes treballades des de la societat civil, per a que es tinguin en compte en el procés de revisió del RDL que regularà els fons i que tenen a veure en gran part amb la transparència, la independència en la gestió i en l’accés a la informació.

Más País i la CUP ja han registrat les seves esmenes i d’aquí poc ho faran Bildu i ERC. Tots aquests partits han registrat quasi en la totalitat les esmenes proposades des de la plataforma.  Unidas Podemos ha fet arribar al Govern esmenes i ha recollit les propostes d’Open Generation EU sobre transparència. La Mesa del Congreso, part seva, segueix allargant indefinidament el procés i, a dia d’avui, encara no hi ha data per l debat parlamentari i l’aprovació de les esmenes. Open Generation EU adverteix que si els fons no arriben abans que s’esmeni el RDL, regirà aquest decret deficient i sense debat social i polític.

Por part seva, Sandra Vicente, membre d’Open Generation EU, va comparèixer a la Comissió per a l’Auditoria de la Qualitat Democràtica del Congreso de los Diputados per exigir transparència en la gestió dels fons i la creació d’una autoritat independent que fiscalitzi la seva execució. També va posar sobre la taula la importància de la transparència activa com un exercici bàsic de democràcia. “No es tracta de que es proporcioni només la informació que algun organisme consideri rellevant. Per a fiscalitzar calen totes les dades”, va assegurar.

En la seva declaració va mencionar el possible conflicte d’ interessos en que empreses consultores com Deloitte o PwC puguin ser contractades per gestionar els fons, a la vegada que ajuden a grans empreses a presentar projectes per accedir a ells. “Si hi ha alguna cosa allunyada de la transparència, és això”, va sentenciar.

Roda de premsa

Compareixença a la Comissió per a l’Auditoria de la Qualitat Democrática

Contingut relacionat

#PetjadaTurisme – Turisme i gentrificació. Efectes en la vida dels barris

emma

Podcast #Desenredades 10 | Col·lapse, ecofeminismes i la situació a Xile amb Maria Paz Aedo

MartaPerez

Entrevistes Membres del Tribunal Judici Popular Castor

emma