Publicació | Què hi ha en joc a les properes eleccions europees?


Descarregar arxiu   

Des de l’ODG en el marc del Citizen’s Observatory for Green Deal Financing destaquem els temes claus per al pròxim cicle polític a la UE

A més de l’anunci recent de les eleccions al Parlament de Catalunya el 12 de maig, també s’acosten les eleccions al Parlament Europeu. A l’estat espanyol se celebraran el 9 de juny.

Tot i que pràcticament cada dia sentim a parlar de la Unió Europea, sovint podem tenir la sensació que ens queda lluny, entre d’altres, perquè l’únic òrgan elegit directament per la ciutadania de la Unió Europea és el Parlament Europeu cada 5 anys. De totes maneres, des de la Unió Europea es prenen decisions que afecten el nostre dia a dia. Tal com està denunciant la pagesia aquests dies, un exemple poden ser els acords i tractats de lliure comerç que la Unió Europea estableix amb altres països i que tenen efectes sobre la sobirania alimentària tant de la mateixa UE com d’altres regions. Un altre exemple són les regles fiscals, que deriven del Pacte d’Estabilitat i Creixement i que afecten els Pressupostos Generals de l’Estat i de retruc els de les Comunitats Autònomes, i els de les Entitats Locals, limitant les actuacions dels diferents governs i les despeses en les diferents àrees.

El juny de 2024, la ciutadania de la Unió Europea (UE) escollirà la nova composició del Parlament Europeu, traçant així el camí per a la formació de la pròxima Comissió Europea i les bases de les polítiques de la UE, que en la legislatura anterior 2019-2024 han estat marcades per tendències com l’agenda verda i digital, la seguretat energètica, les armes i l’augment dels populismes.

El Parlament Europeu, juntament amb el Consell de la Unió Europea, és el responsable d’adoptar la legislació de la Unió Europea, així com de posar-se d’acord sobre el pressupost anual de la UE i de supervisar la feina de les institucions de la UE, i en especial de la Comissió Europea, que és el poder executiu.

Malgrat les limitacions del disseny i el funcionament institucional de la Unió Europea, l’ODG proposa 3 prioritats que els grups polítics haurien de tenir en compte de cara a la pròxima legislatura 2024-2029:

  1. Un finançament públic responsable i una fiscalitat justa
  2. Una transició energètica justa
  3. Una planificació pública dels sectors essencials de l’economia amb perspectiva ecologista, feminista i decolonial

Manifest sobre el futur de les finances públiques de la UE

Alhora, també s’han elaborat 10 propostes de finançament públic, just i responsable per poder fer camí cap a una transició ecosocial amb justícia global, que es poden conèixer consultant el manifest del Citizens’ Observatory for Green Deal Financing.

Versió curta disponible en català  

Versió llarga en anglès

 

Aquest document forma part del projecte Citizens’ Observatory for Green Deal Financing, finançat per la Unió Europea. Tanmateix, les perspectives i opinions expressades són exclusives de l’ODG i no reflecteixen necessàriament les de la UE o de l’Agència Executiva Cultura i Educació d’Europa (EACEA). Ni la UE ni l’EACEA se’n responsabilitzen.

Descarregar arxiu   

Contingut relacionat

Quin paper juguen les grans ciutats en el consum de gas natural a l’Estat espanyol

Maadix

Podcast Desenredades #7 | El midcat: del gas a l’hidrogen

MartaPerez

Finançant Projectes Inútils: Els deutes del Projecte Castor

emma