Crisi energètica a Europa, què podem esperar?


Descarregar arxiu   

Anàlisi i previsions per un hivern cru al continent

Des de l’Observatori del Deute en la Globalització portem més de 10 anys analitzant les polítiques energètiques de la Unió Europea i actualment hem de dir que ens trobem en un moment sense precedents pel que fa una crisi energètica causada per múltiples elements, que van des de la guerra a Ucraïna i les seves conseqüències a l’escassetat dels combustibles fòssils.

En aquest document que hem elaborat oferim una anàlisi i algunes previsions de com pot ser l’hivern al continent amb una crisi energètica agreujada pel context polític, una crisi econòmica i social a la cantonada y una emergència climàtica cada vegada més visible. 

Pujada de preus, racionament i objectius climàtics en un segon pla

Els elements descrits al document fan preveure una situació crítica a la Unió Europea en els mesos d’hivern. Els preus a l’alça del gas, els derivats del petroli i l’electricitat estan pràcticament garantits. Les contencions que es puguin generar des de les administracions públiques poden empitjorar la situació d’endeutament públic i, tot i amb això, poden ser insuficients per frenar les pujades de preus.

Ara bé, el que més preocupa és la possible interrupció del subministrament de gas. Cal dir que no afecta per igual a tots els estats membres. Alemanya es troba en la situació més fràgil perquè va forjar una relació directa amb Rússia per aconseguir gas barat. El Nord Stream 1 li va oferir un avantatge competitiu que ara s’ha convertit en dependència i incertesa .

 

L’acció conjunta per reduir les dependències russes del conjunt de la UE, el REPowerEU, transforma la transició energètica en una transició per la seguretat energètica. En el canvi de prioritats, incorpora les inversions en gas, petroli i l’ús de les capacitats de carbó i nuclear. Ho justifica perquè diu que la UE pateix una doble emergència: la climàtica i la dependència energètica de Rússia; però en cap moment apunta a les causes de la segona. A més, les solucions proposades tenen una component de dimensió exterior que afectarà a tercers països i territoris del Sud Global.

Amb tot això, el procés d’ompliment dels magatzems de gas es més lenta de l’esperat. Rússia segueix tenint la capacitat d’induir escassetat i, depenent de les condicions meteorològiques de l’hivern de 2022-23, la Unió Europea es pot trobar davant d’una crisi energètica sense precedents.

Les respostes institucionals a mode de plans de xoc poden frenar momentàniament la caiguda, però cal pensar en polítiques que mirin més enllà, que responguin a la crisi energètica, però a la vegada també, a l’emergència climàtica i social existent.

Descarregar arxiu   

Contingut relacionat

Publicació | Més enllà del benefici

MartaPerez

Mapa | El Sud d’Europa, la porta del gas

MartaPerez

El Deute ecològic espanyol

Maadix