La Xarxa per la sobirania energètica presenta el segon tour per donar resposta als grans projectes energètics


El “Volt II” visitarà projectes controvertits a Catalunya i Aragó i oferirà sessions de debat, d’acció conjunta i de construcció d’alternatives

La Xarxa per la sobirania energètica (Xse), juntament amb multitud d’entitats de tot l’estat espanyol com Som Energia, la Plataforma por un nuevo modelo energético, l’Aliança contra la pobresa energètica, Ecologistas en Acción, entre d’altres, presenta un programa de 4 dies que posa sobre la taula el debat sobre els grans projectes energètics, els seus impactes i el model que aquests impulsen. El tour, que viatjarà per Catalunya i Aragó en un autocar de 60 places, tindrà lloc del 9 al 12 d’octubre i permetrà establir diàlegs entre els afectats pels projectes que figuren a estratègies supranacionals, com la Unió Energètica, els Projectes de Interès Comú (PIC) o el Pla Juncker. L’objectiu és articular processos d’intercanvi d’informació, coordinació i incidència política a diferents nivells.

Com a tret de sortida d’aquesta ruta, divendres 9 d’octubre s’oferirà una conferència a Barcelona amb el títol “Afectades per la imposició de les grans infraestructures”. Les grans infraestructures són sovint presentades com un repte tècnic i tecnològic vinculat a la idea de progrés i desenvolupament, una lògica que s’imposa com a irrefutable i que invisibilitza els seus elevats costos tant econòmics com socials i ambientals. Hi participaran ponents de Llatinoamèrica, d’altres països d’Europa, de la resta de l’Estat espanyol i de la mateixa ciutat de Barcelona, establint així una mirada més àmplia sobre qui és la població afectada: atenent al territori per on discorren les infraestructures, però també al sud global, en relació amb l’acaparament energètic, i a les ciutats-hubs, on el transport de mercaderies i persones es suma a la problemàtica de la pobresa energètica.

El 10 d’octubre l’autocar partirà de la capital catalana rumb a Castellar del Vallès, per visitar la primera part del gasoducte Midcat; a Sallent, per veure la muntanya de sal d’Iberpotash; a Balsareny, on es projecta un futur magatzem geològic de gas, i, finalment, a Graus. Aquest poble és conegut per la seva llarga resistència des de finals dels 90 a l’autopista elèctrica i per això acollirà el dia 11 la jornada central del Volt II, ​​sota l’epígraf “Quina resposta donem a les grans infraestructures?, que tindrà com a eix central donar visibilitat al treball de les lluites locals, la seva incidència política i a les alternatives com a possibles respostes a les infraestructures. Finalment, el dia 12, el VOLT visitarà Sabiñanigo, territori afectat per un futur projecte de línia de molt alta tensió, abans de retornar a Barcelona.

L’aposta davant la problemàtica plantejada és la recuperació de la sobirania energètica popular, en contraposició als projectes que impulsen i perpetuen un model que no situa en el centre, ni com a prioritat, les necessitats de les persones. S’analitzaran els punts de fuga de sobirania, i de quina manera l’aparell polític i econòmic (sovint també mitjançant diner públic) es posa al servei dels interessos de les grans empreses energètiques i dels mercats financers: Qui proposa, impulsa, finança, justifica, i se’n beneficia, d’aquests projectes? En resposta a aquesta pregunta, s’aportarà la reflexió des de les comunitats, col·lectius i organitzacions afectades per aquests, que tot i haver estat obviades i desinformades en els diferents processos, han desenvolupat la seva resistència i les seves alternatives al respecte.

La Xse, juntament amb les entitats i col·lectius convocants, fan una crida a participar al Volt II a totes les organitzacions i plataformes que treballen en relació directa o indirecta amb les grans infraestructures energètiques i el model que aquestes promouen. Per a més informació i inscripcions es pot visitar el web www.xse.cat.

Contacte:
Alfons Pérez
alfons.perez@odg.cat
660614352

Contingut relacionat

Nicola Scherer / Crític / “La ciutadania ha de poder fiscalitzar les empreses que es quedaran els fons del Next Generation EU”

emma

Opinió | Crític | No hi ha justícia climàtica sense justícia financera

MartaPerez

Opinión / ElDiario.es: ¿España Puede? Los fondos europeos de recuperación y resiliencia arrojan más sombras que luces

MartaPerez