El moviment Revoltes de la Terra convoca tres dies de protesta contra la instal·lació de la planta de Lotte Energy Materials, que assenyala com una més de les indústries que fan del Camp de Tarragona una “zona de sacrifici”. El gran consum d’aigua i la ubicació, en terreny agrari i damunt un aqüífer, entre les principals crítiques que rep el projecte de la transnacional coreana, dotat amb més de 60 milions de fons públics.
Per la investigadora de l’Observatori del Deute de la Globalització (ODG) Júlia Martí, és problemàtic que el projecte no es plantegi en un escenari de decreixement del cotxe. “Com compensar la mobilitat que fins ara es feia en cotxe és un debat que ni s’està fent, perquè el model de la UE és mantenir la competitivitat amb la Xina, a qualsevol preu; desenvolupar capacitats pròpies per no dependre’n massa comercialment, i l’aposta per la Lotte és una mostra de com les empreses que es beneficien més d’aquests fons, que han requerit mesures com la reforma de les pensions, són grans empreses transnacionals”, exposa la investigadora.
Lotte Chemical Corporation és un conglomerat amb negocis en diversos sectors, com l’alimentació, la distribució, la construcció, el turisme o les finances, a més de la pota d’indústria química. Entre els seus accionistes, hi ha els fons d’inversió Goldman Sachs i Vanguard. Una recerca de l’ODG ha detectat que una de les seves filials del sector turístic, Lotte Hotels and Resorts, ha construït un hotel a Myanmar en un terreny de l’exèrcit, a través d’un contracte milionari per la cessió de l’espai. Per això organitzacions de drets humans assenyalen Lotte com a finançadora de l’exèrcit responsable del genocidi de la població rohingya.
Entre els socis de la transnacional, l’ODG també remarca la minera Posco, que n’ha de ser subministradora de 600.000 tones de coure fins al 2033. La minera, també coreana, està creixent en el sector dels materials crítics i ha estat denunciada per vulnerar els drets dels pobles indígenes a l’Argentina. Concretament, per l’activitat d’extracció de Liti, mineral bàsic també per les bateries elèctriques, a Lago del Hombre Muerto.
“El problema és la manca d’un programa de transició més ampli; la manca d’inversió en transport públic i mobilitat col·lectiva i continuar apostant pel cotxe, que és molt exigent en extracció de recursos, i també que els PERTE siguin a la pràctica regalar fons públics a empreses privades”, planteja Martí. Per la investigadora de l’ODG, en lloc de construir noves fàbriques, la prioritat hauria de ser reconvertir les obsoletes que depenen de la indústria fòssil i que, afirma, hauran de tancar en el futur. “Serviria per donar resposta a l’argument dels llocs de treball, que és principal per implementar la Lotte”, afegeix.