Jornal | De la consciència a l’acció: la transició cap a un consum conscient


Exercir el consum conscient comporta fer-se preguntes, com fa Joana Ariet i també Júlia Martí, membre de l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG). Un reportatge sobre el decreixement en el nostre dia a dia.

“Com hem acabat en aquests patrons consumistes?”, Martí.  La investigadora considera que la dinàmica de les modes que contribueixen a llançar productes, de la rapidesa que obvia la garantia dels drets en tot el procés productiu, de l’accesibilitat immediata que incentiva l’ús de transport contaminant o la generació de necessitats que no ho són “en lloc de satisfer-nos està generant-nos també més dependències i més infelicitats”.

Com a exemple d’aquests patrons de consum, Martí exposa el cas de voler fer un viatge l’única setmana de vacances que tenim a l’any. “És l’única manera que sentim que hem pogut desconnectar, però fins a quin punt necessitem això? El que realment necessitaríem seria poder compaginar millor els treballs productius i reproductius, fer que el treball fos més sostenible al sosteniment de la vida”. Ella destaca que “el decreixement no va només dels consums individuals. Sobretot parla de transformar l’economia en un sentit més integral, de pensar com podem reduir tota aquella producció de coses supèrflues que no són necessàries per la vida i poder dedicar tots aquests esforços i recursos a produir aquelles coses que sostenen la vida i que ens poden permetre viure vides dignes”.

LLEGEIX L’ARTICLE SENCER AQUÍ

Contingut relacionat

Ràdio 4 | El col·lapse que vindrà

MartaPerez

L’ONU aprova una resolució històrica per lluitar contra les violacions de drets humans perpetrades per multinacionals

Maadix

Catalunya Ràdio | Mapamundi: “No ens volem sacrificar per la transició energètica del nord, ja hem patit prou”

MartaPerez