La xarxa Gas No és Solución denuncia la dependència d’Espanya i la Unió Europea del gas fòssil nord-americà


  • Segons un informe de Food and Water Action Europe el 28% de les importacions a l’Estat espanyol depenen de gas fòssil procedent de fracturació hidràulica (fracking), l’impacte climàtic del qual és cinc vegades més gran.
  • La xarxa Gas No es Solución, conformada per les principals organizacions ecologistes, considera prioritari evitar que se segueixi invertint en aquest sector i exigir una ruta d’eliminació del gas abans del 2040.
  • A la vegada, centenars de persones bloquegen els carrers al voltant de la European Gas Conference, a Viena, Àustria.

Avui, la xarxa Gas No es Solución publica l’informe ‘España: El fracking llama de nuevo a tu puerta’ elaborat per Food and Water Action Europe, en el marc d’una campanya internacional que denuncia la dependencia perisstent d’Espanya i la Unión Europea del gas fòssil, així com les seves conseqüències socials i climàtiques. Segons les dades que revela l’informe, Espanya és actualment el segon importador a la Unió Europea de gas fòssil liquat (GNL) procedent dels Estats Units. Tenint en compte que més del 28% de les importacions totals al nostre territori procedeixen de gas de fracturació hidràulica o fracking, l’impacte climàtic del qual és gairebé cinc vegades més gran. “Aquestes dades són completament incompatibles amb els objectius de l’Acord de París” denuncia la xarxa, que compta amb els suports de les principals organitzacions ecologistes del país, i el compromís de les quals és proporcionar un seguiment real de l’impacte d’aquest combustible al nostre planeta i els interessos de la indústria gasista.

La xarxa Gas No es Solución és una xarxa de més d’una vintena d’organitzacions ambientals i socials, entre les quals hi ha Amics de la Terra, CECU, ECODES, Ecologistes en Acció, Fundació Renovables, Greenpeace, Joventut pel Clima, Plataforma per un Nou Model Energètic, Transport & Environment i l’ODG, neix amb la intenció d’unir forces i denunciar l’expansió de les xarxes de gas i l’exploració a l’Estat espanyol i a tot el món. La xarxa creu que la situació actual d’Espanya i la Unió Europea és un clar exemple d’hipocresia climàtica i considera prioritari evitar una inversió més gran en aquest sector i exigir un camí cap a l’eliminació progressiva del gas, culminant en la seva completa eliminació per abans del 2040 .

“La situació que ens mostra l’informe és que malgrat el reconeixement del govern espanyol dels importants impactes ambientals i socials de l’explotació de gas a través de la fracturació hidràulica a la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica (Llei 7/2021) , no ha implementat mesures per evitar aquests impactes fora de les seves fronteres” assenyala la Xarxa i senyala les dades de l’informe de Food and Water Action Europe en què Espanya apareix com el segon importador més important de gas fòssil dels Estats Units, la majoria del qual s’extreu mitjançant fracturació hidràulica. Això representa un total de 12,1 mil milions de metres cúbics (bcm) importats al llarg de l’any passat, cosa que equival al 32,3% del consum de gas fòssil d’Espanya el 2022.

Per tant, el govern espanyol, les empreses importadores i la gestora del sistema gasista, Enagás, són còmplices dels impactes de l’extracció de gas, que és perjudicial per a les persones, les comunitats i el planeta. I en concret, la tècnica de fracking suposa un greu problema de salut pública a les poblacions properes als punts d’extracció. A més, aquesta febre del gas europea està tenint conseqüències significatives a molts països d’altres continents, com ara Àfrica i Àsia. Espanya ha signat almenys cinc contractes de subministrament de GNL a llarg termini, amb dates de finalització entre el 2037 i el 2042, posant en risc els objectius de descarbonització del país.

Continuar signant contractes per cremar gas amb un alt impacte climàtic protegirà els interessos de la indústria del gas i, per a la ciutadania de l’Estat espanyol, que ja es troba en risc real de desertificació, només suposa una renovada aposta en contra de la transició climàtica justa. A més, l’interès d’Europa pel gas ja genera enormes problemes en altres territoris. El desig de nombrosos governs de vendre gas a Europa està portant països com Egipte a optar per la crema de combustibles més contaminants i el sorgiment de noves infraestructures i gasoductes a l’Àfrica per exportar gas i posant en perill la transició energètica del continent, com denuncia l’organització Don’t Gas Africa. De la mateixa manera, la incapacitat d’Europa per deslligar-se del gas està deixant països més vulnerables com el Pakistan sense poder accedir als mercats energètics per proporcionar serveis bàsics a tota la població.

Ara mateix, a més, està tenint lloc a Viena, Àustria, la European Gas Conference (ECG), un esdeveniment anual que reuneix líders i experts de la indústria del gas fòssil a Europa ia tot el món. Des que va començar la conferència aquest dilluns 27, i malgrat l’ús de gas pebre per part de les forces policials, centenars de persones han bloquejat els carrers de prop del lloc on es realitza la conferència al centre de la ciutat. Els manifestants, d’una varietat d’organitzacions incloent-hi la plataforma Beyond Gas, la branca internacional de Gas No és Solución, exigeixen la fi de l’explotació de combustibles fòssils que es planeja a porta tancada a l’EGC i reclamen canvis integrals per crear un sistema energètic just. Ahir, les protestes es van saldar amb més de 140 detinguts.

Totes aquestes raons porten Gas No és Solución a augmentar la seva feina en els propers mesos per aturar aquesta expansió sense sentit. La xarxa considera prioritari evitar una inversió més gran en aquest sector i exigir un camí cap a l’eliminació del gas, culminant en la seva completa eliminació per al 2040. Per a les organitzacions que conformen la xarxa, no eliminar el gas només beneficiaria grans corporacions.

Per tant, la xarxa exigeix:

– Una reducció permanent i ambiciosa del consum de gas fòssil a l’Estat espanyol, gestionada de manera justa i equitativa per donar prioritat a la protecció de les persones en situació de pobresa energètica i garantir que ningú no es quedi enrere en el canvi a les energies netes. Les fites del pla serien, com a tard, deixar de cremar gas per produir energia elèctrica el 2030, a llars i edificis el 2035 i per a processos industrials el 2040.

– El cessament immediat de tot finançament públic per a noves infraestructures de gas fòssil o la seva reconversió en hidroductes. Inclosa la subvenció de xarxes capil·lars de gas a pobles i ciutats, centrals satèl·lits de regasificació i calderes domiciliàries i/o col·lectives.

– Els diners públics s’han de destinar a solucions reals i adaptar els requisits legals per facilitar l’augment de les energies renovables i l’eficiència energètica. Això significa més inversions en energia geotèrmica, eòlica, solar fotovoltaica distribuïda, gestió de la demanda, emmagatzematge i solucions intel·ligents d’emmagatzematge d’energia, etc. , alhora que crearà milers de nous llocs de treball en energia neta de manera distribuïda per gran part del territori.

– La fi de la influència indeguda que la indústria dels combustibles fòssils té a la política climàtica i energètica per les portes giratòries entre governs i consells d’administració. Igual que no es convida el lobby del tabac a redactar la legislació sanitària, les grans petroleres i empreses gasistes no han de tenir veu en el desenvolupament de la legislació per protegir el clima.

– Incluir en l’articleo 9 de la Llei de Canvi Climàtic la prohibició de les importacions de GNL extret mitjançant fracking.

 

 

Contingut relacionat

La relocalització com a estratègia per la transició energètica

Maadix

Cicle “Navegar en temps d’emergències, ampliar els activismes”

emma

La Plataforma pel Sénia denuncia a la Comissió Europea la indemnització pel projecte Castor

emma